Paluszki surimi, nazywane często krabowymi, to niezbędny składnik do sushi, ale również sałatek lub przekąsek. Tradycja powstawania tego smakołyku zakłada, że to zdrowa dawka białka. Niestety, współcześnie nie brakuje w sklepach produktów, które w swoim składzie mają tanie mięso ryb, wodę i konserwanty. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o surimi, czym kierować przy zakupie i jak użyć go w kuchni.
(...)Do wyrobu tego produktu używa się białych gatunków ryb, głównie mintaja, dorsza i morszczuka. Mięso jest obficie płukane, aby usunąć intensywny zapach, następnie rozdrabniane i mielone na kleistą masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami i olejem oraz doprawiona. Jest na tyle plastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty.
W sklepach najczęściej dostać można zamknięte w hermetycznych opakowaniach lub mrożone surimi. Większość nie ma w swoim składzie mięsa kraba, a jedynie aromat imitujący jego zapach. Mimo to warto od czasu do czasu włączyć ten produkt do jadłospisu. Pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorem konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Zawsze należy więc czytać etykiety surimi - im krótszy skład tym lepiej. Sytuacją idealną jest, gdy producent dokładnie określa, z jakich ryb przygotowane jest surimi, a także gdy nie ma w nim dodatku białka, soi, sztucznych barwników i nawilżaczy.(...)
Więcej na wp.pl
Tak przy okazji tego wątku można podać tu swoje przepisy z tymi paluszkami...
Będą mile widziane...