Na śniadanie wielkanocne obowiązkowo musi być żurek.
W piekarni kupujemy specjalne chlebki do żurku - tak podany ma zupełnie inny smak, niż ten na talerzu. Zakwas zawsze otrzymuję od koleżanki, bo ma do niego najlepszą rękę.
1 średniej wielkości cebulę kroję w drobną kosteczkę i obsmażam
2 średnie ziemniaki, 1 średnią marchew, 1 małą pietruszkę białą, mały kawałek selera obieram, kroję w kostkę dorzucam do cebuli, solę, zalewam wodą (ok 1l), dodaję pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 listki laurowe i gotuję aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania ściągam szumowinę.
Marchew, pietruszkę, seler i listki laurowe wyciągam, pozostałość rozcieram blenderem. Dolewam zakwas, łyżkę tartego chrzanu i pół roztartego ząbka czosnku. Gotuję jeszcze ok 20 min. Dodaję szczyptę białego pieprzu. Jeśli zupa jest za gęsta - dolewam wody.
W osobnych garnkach gotuję jajka na twardo i podgrzewam kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Żurek wlewam do chlebków (wydrążony środek, z wierzchu ścinam "pokrywkę"), dodaję kiełbasę i jajka pokrojone w łódki i posypuję szczyptą majeranku.
Podczas śniadania dzielimy się poświęconymi pisankami, które wspólnie przygotowujemy w Wielką Sobotę. Każdy na swój sposób dekoruje je, jak potrafi najlepiej. Aby zachować miłość ukochanego (lub zdobyć czyjeś serce) zawsze wpisujemy na pisance jego imię :)
U nas, tak samo jak u Oliwki, królują na stołach zajączki z jajek (tak pięknie je zobrazowała, że nie będę powtarzać przepisu) u nas różnią się jedynie tym, że uszka mają wycięte z brzuszka :)
Do jajek podaję w małych miskach różne sosy:
Tatarski: pieczarki marynowane mały słoik, ogórek konserwowy pół dużego słoika - pokrojone w kostkę, groszek konserwowy 1 puszka, średni słoik majonezu, sól, pieprz do smaku
Chrzanowy: 2 kopiaste łyżki tartego chrzanu, małe opakowanie śmietany 12%, sól i kilka łyżek majonezu - tak by uzyskać pół płynną konsystencję sosu.
Musztardowy: 2 łyżki musztardy sarepskiej, majonez, szczypta soli - na początek ok 200g majonezu - potem dobieram do smaku
Koperkowy: jogurt naturalny kubeczek ok 170g mieszam ze świeżo pokrojonym koperkiem, szczypta soli i majeranku do smaku
Paprykowy: 1/4 papryki bardzo drobno kroję, do 150g majonezu dodaję posiekaną paprykę i doprawiam słodką papryką mieloną i chili do smaku.
Dodatkowo na śniadaniu królują ciasta, wędliny, sałatki i dużo życzliwości :)