To warto wiedzieć...
Karol Wielki mawiał ponoć, że zioła są przyjacielem medycyny i sławą kucharza. Zioła mają potrójne właściwości: przyprawowe, odżywcze i lecznicze. Poprawiają smak, zapach i wygląd potraw, a dzięki zawartości witamin oraz mikro- i makroelementów działają odżywczo i leczniczo.
Nie bez znaczenia jest i to - szczególnie, gdy spaliny stanowią największy procent zanieczyszczeń - że rośliny te wiążą w organizmie niektóre metale ciężkie, powodując ich wydalanie w formie nieczynnej. Niektóre, jak pokrzywa, mają właściwości antyradiacyjne, to znaczy hamują szkodliwe działanie promieniowania słonecznego.
Oto działanie niektórych ziół na poszczególne dolegliwości:
- brak apetytu: bylica, hyzop, arcydzięgiel, jałowiec, mięta, bazylia, cząber, rozmaryn, tatarak, chmiel;
- cukrzyca: owoc i liście borówki czarnej, liście borówki brusznicy, kminek;
- miażdżyca: mięta, głóg, arnika, jałowiec, melisa, czosnek, cebula;
- choroby nerek: skrzyp, tawua, brzoza;
- nerwica: melisa, majeranek, chmiel, dziurawiec, korzeń arcydzięgla, mięta;
- nieżyt żołądka: borówka czarna, kminek, koper, wanilia, szałwia;
- otyłość: morszczyn (jeśli nie ma nadczynności tarczycy), nasiona lnu, szałwia, korzeń lubczyku;
- owrzodzenie żołądka i dwunastnicy: anyż, arcydzięgiel, jałowiec, tatarak;
- przeziębienie, grypa, angina: lipa, malina, czarny bez, cynamon, szałwia. Szałwię można także stosować do płukania gardła;
- choroba wieńcowa: głóg, serdecznik, cebula, czosnek;
- wzdęcia: anyż, mięta, koper włoski, kminek, majeranek, cząber;
- zła przemiana materii: majeranek, mięta, hyzop, pieprz czerwony, jałowiec, melisa, kolendra, rozmaryn, bylica, dziurawiec.
interia.pl