Składniki na 2-3 porcje
Ziemniaczków ile dusza zapragnie :)
300 g mielonego mięsa
2 cebule
1 jajko
1 łyżka masła
200 ml gęstej śmietany
100 g sera edamskiego albo goudy
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili, ulubione zioła
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry umyć i gotować jakieś 5 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków (na zakładkę), na to wyłożyć mięso obłożyć serem i przykryć drugą częścią ziemniaków rozłożyć ser.Polać sosem.Ja sos robie według swojego uznania dzisiaj był śmietanowo-czosnkowy :)
Sos:
Śmietana łaciata 18%
3 jajka
majonez
czosnek pokrojony w kostkę.Dodatkowo wsypałam czosnek granulowany firmy Prymat.
Wszystko zmiksowałam i polałam zapiekankę.
Wstawić do piekarnika. Piec ok 30-40 minut w 175 stopniach aż do zrumienienia zapiekanki.