Składniki na 2-3 porcje 
Ziemniaczków ile dusza zapragnie :)
300 g mielonego mięsa 
2 cebule
1 jajko
1 łyżka masła
200 ml gęstej śmietany 
100 g sera edamskiego albo goudy
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili, ulubione zioła
 
Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry umyć i gotować jakieś 5  minut.
Cebulę  obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej  cebuli dodać mięso i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić solą,  pieprzem i ziołami.
Żaroodporną  formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków (na  zakładkę), na to wyłożyć mięso obłożyć serem i przykryć drugą częścią ziemniaków rozłożyć ser.Polać sosem.Ja sos robie według swojego uznania dzisiaj był śmietanowo-czosnkowy :)
Sos:
Śmietana łaciata 18%
3 jajka
majonez
czosnek pokrojony w kostkę.Dodatkowo wsypałam czosnek granulowany firmy Prymat.
Wszystko zmiksowałam i polałam zapiekankę.
Wstawić do piekarnika.  Piec ok 30-40 minut w 175 stopniach aż do zrumienienia zapiekanki.