Czas na herbatę
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
Za kraj pochodzenia herbaty uważa się Chiny, gdzie dobroczynne działanie liścia herbaty opisano już około pięć tysięcy lat temu.
Jest nieskończenie wiele legend o odkryciu herbaty. Jedna z nich mówi o tym, jak chiński cesarz Shen Nung (2737 r. p.n.e.), bardzo dbający o czystość i przegotowujący wodę do picia, odkrył smak herbaty przez przypadek: powiew wiatru wrzucił kilka liści herbaty do kociołka z gotującą się wodą; liście zabarwiły się na złoto i nadały wodzie przyjemny aromat. Cesarz spróbował napoju, który go orzeźwił. Wkrótce herbata stała się popularnym napojem w "Państwie Środka".
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA ZIELONA
Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty.
Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA CZARNA
Charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
Herbatki pijam na kolację i są to przeważnie owocowe a czasami i zielone...
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA CZERWONA
Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA BIAŁA
Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.
Proces produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa także na cenę suszu. W Polsce 100gram białej herbaty kosztuje od 20zł do 100zł.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA ROOIBOS i YERBA MATE
Często można się spotkać z powiedzeniem „herbata rooibos” czy „herbata yerba mate”. Nie jest to jednak trafne z punktu widzenia właściwej definicji słowa „herbata”, ponieważ zarówno yerba jak i rooibos nie są produkowane z liści krzewu herbacianego. Nie ma się jednak o co martwić, gdyż w naszej świadomości jest już głęboko zakorzenione myślenie o tych napojach jak o herbacie i dlatego nikt się nie zdziwi jeśli go poprosisz o „filiżankę herbaty rooibos”.Proces produkcji obu herbat jest bardzo podobny, ale nie identyczny, ponieważ liście czerwonokrzewu i ostrokrzewu paragwajskiego mają zupełnie inną budowę. Liście z których produkuje się rooibosa przypominają igły, dlatego po wysuszeniu tnie się na 1-2 milimetrowe kawałeczki i poddaje delikatnej fermentacji. Liście ostrokrzewu, z których powstaje yerba mate są znacznie większe, dlatego po wysuszeniu kruszy się je na niewielkie płatki. Mate nie przechodzi procesu fermentacji.
Napar rooibosa jest słodki, miodowy smak i słomkową barwę. Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej herbaty. Przygotowanie napoju nie sprawia większych problemów, ponieważ rooibos parzy się przez około 8 do 10 minut zalany wrzątkiem.
Yerba mate wymaga znacznie chłodniejszej wody(około 80 stopni Celsjusza) i krótszego czasu parzenia: 5min. Napar w tym czasie nabiera lekko cierpkiego smaku z tytoniową nutą i pokaźną dawką energii. Źle zaparzony ma nieprzyjemny – rybny posmak, nieapetyczny kolor i smak.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA OWOCOWA
Herbaty owocowe często nie zawierają suszonych liści krzewu herbaciannego, dlatego swoją nazwę zwykle zawdzięczają naszej tradycji, a nie właściwej klasyfikacji napojów.
Zarówno kolor jak i smak zależą od mieszanki składników służących do przyrządzenia konkretnej herbatki. W zależności od upodobań można znaleźć mieszanki zawierające między innymi: rodzynki, suszone wiśnie, kandyzowane ananasy, płatki hibiskusa, skórki cytryny i pomarańczy. Lista suszonych i kandyzowanych owoców użytych przy produkcji suszu jest oczywiście znacznie dłuższa, ale na próżno wymieniać je wszystkie po kolei.
- Zarejestrowany: 19.02.2015, 08:47
- Posty: 308
HERBATA NA ZDROWIE
Od wieków dostrzegano lecznicze właściwości niektórych gatunków herbat. W chińskim ziołolecznictwie bezsprzecznie zajmuje szczególne miejsce.
W zależności od gatunku herbacianej bazy, sposobu obróbki surowca i domieszanych ziół herbaty mają różne właściwości. Najlepiej będzie jeśli przeczytasz o konkretnych właściwościach w zamieszczonych po prawej opisach mieszanek. Nie mniej jednak należy pamiętać, że czas i temperatura parzenia herbaty powinien być ściśle dobrany do konkretnej mieszanki, ponieważ źle zaparzona herbata oprócz swojega aromatu traci właściwości lecznicze.
Herbata jak każde lekarstwo powinna być stosowana z umiarem, jednak nie ma co się obawiać - tylko źle zaparzone, za mocne napary mogą nam zaszkodzić.
- Zarejestrowany: 19.03.2012, 15:52
- Posty: 17675
Lubie zieloną :)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Lubie czarne, gruboliściaste.. zielone- ostatnio trafiałam na takie z dodatkami.. Nawet mi posmakowały..
- Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
- Posty: 12534
uwielbiam herbatę, często lubię kupowac różne rodzaje harbat i smakować je. Jestem herbaciarką:)
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
HERBATA BIAŁA
Herbata biała swój srebrzysto-biały kolor zawdzięcza wyjątkowemu procesowi produkcji. Krzewy herbaciane, które mają zrodzić na wiosnę pączki chroni się przed promieniami słońca, tak żeby nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zielony kolor listkom. Powoduje to więdnięcie rozwijających się listków, które po wysuszeniu stają się białą herbatą.
Proces produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie tylko wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa także na cenę suszu. W Polsce 100gram białej herbaty kosztuje od 20zł do 100zł.
Biała jest bardzo dobra, piłąm z dodatkiem gruszki, rewelacja!
- Zarejestrowany: 30.04.2015, 09:23
- Posty: 11
Najbardziej to lubię zieloną.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
Najbardziej to lubię zieloną.
Zieloną również pijam.. próbuje jej różnych smaków..