Dużo słyszałam o syropie klonowym ale nigdy go nie próbowałam... Dzisiaj natrafiłam na ciekawy artykuł o nim...
Syrop klonowy - z czym to się je?Jeden z symboli amerykańskiej kuchni. Syrop, uzyskiwany w wyniku długotrwałego odparowywania soku z wybranych gatunków klonu, ma charakterystyczny zapach i słodki smak. Może być ciekawym dodatkiem do wielu potraw, a także świetnym zamiennikiem cukru, ponieważ dostarcza mniej kalorii i znacznie więcej cennych mikroelementów. Oto krótka historia tego produktu i powody, dlaczego warto sięgać po niego regularnie.
Syropem możemy osłodzić nasze tradycyjne naleśniki, ale także pierogi z serem, gofry czy zwykłe ciasto drożdżowe. Jest niezbędny do przygotowania tostów francuskich - kromkę pieczywa tostowego moczymy w zalewie z mleka, jajek i cukru, smażymy na maśle, a przed podaniem polewamy syropem klonowym.
Warto nim również wzbogacić smak śniadaniowego musli, świetnie komponuje się z mlekiem czy jogurtem naturalnym. Syropem można dosłodzić sałatkę owocową albo wykorzystać go do aromatyzowania bitej śmietany. Świetnie zastąpi cukier w herbacie lub kawie, jednak by zachować jego walory nie należy dodawać go do bardzo gorącego napoju. Pyszną miksturą na chłodny wieczór będzie kawa zbożowa z syropem klonowym, cynamonem i kostką czekolady.
Więcej TUTAJ>>>