Zawsze zastanawiam się jak rozpoznaje się, czy miód jest naturalny czy sztuczny. Który Wy wolicie?
4 grudnia 2014 10:23 | ID: 1169034
4 grudnia 2014 12:17 | ID: 1169064
Zdecydowanie pewne źródło pochodzenia miodu.
4 grudnia 2014 12:30 | ID: 1169080
podpisuje się pod wczesniejszymi wypowiedziami. najlepiej wiedzieć z jakiego źródła pochodzi. Moja mama kupuje od koleżanki, która ma pasiekę. Po kilku miesiącach taki miód skrystalizuje sie co jest naturalna cechą, któa potwierdza, że jest naturalny
4 grudnia 2014 12:35 | ID: 1169085
My też taki miodek zawsze mamy...
4 grudnia 2014 13:55 | ID: 1169109
Miód naturalny ulega scukrzeniu lub krystalizacji jak kto woli. Dlatego te wszystkie miody stojące na sklepowych półkach są podróbkami, gdyż zawsze są w stanie płynnym.
4 grudnia 2014 13:59 | ID: 1169111
Miód naturalny ulega scukrzeniu lub krystalizacji jak kto woli. Dlatego te wszystkie miody stojące na sklepowych półkach są podróbkami, gdyż zawsze są w stanie płynnym.
To prawda:) Po tym własnie poznaję ''prawdziwy'' miód;)
4 grudnia 2014 14:01 | ID: 1169114
Miód naturalny ulega scukrzeniu lub krystalizacji jak kto woli. Dlatego te wszystkie miody stojące na sklepowych półkach są podróbkami, gdyż zawsze są w stanie płynnym.
To prawda:) Po tym własnie poznaję ''prawdziwy'' miód;)
Ja tylko raz kupiłam miód w sklepie. Był taki "wodnisty", że aż nie podobny do konsystencji miodu!
4 grudnia 2014 14:12 | ID: 1169123
Miód naturalny ulega scukrzeniu lub krystalizacji jak kto woli. Dlatego te wszystkie miody stojące na sklepowych półkach są podróbkami, gdyż zawsze są w stanie płynnym.
To prawda:) Po tym własnie poznaję ''prawdziwy'' miód;)
Ja tylko raz kupiłam miód w sklepie. Był taki "wodnisty", że aż nie podobny do konsystencji miodu!
Miód nie może być wodnisty... No czyli trafiłaś jakąś podróbkę:(
5 grudnia 2014 11:56 | ID: 1169400
Prawdziwy miód krystalizuje nie po kilku miesiącach, jak napisała Gocha2323, ale już po kilku tygodniach.
Miody naturalne bywają zafałszowywane, rozgrzewane w bardzo wysokich temperaturach, co sprawia, że wszystkie wartości są tracone.
Miód sztuczny to zupełnie coś innego. Powstaje w fabryce najczęściej poprzez hydrolizę sacharozy i ma charakterystyczny zapach, który nie odpowiada zapachowi naturalnego miodu. Poza tym jest on sprzedawany właśnie pod nazwą: "Miód sztuczny".
Najgorzej rozróżnić jest miód naturalny, w ktorym nikt niczego nie zmieniał, od miodu zafałszowanego (nie mylić ze sztucznym). Można wykryć to tylko w laboratorium. Trzeba po prostu wybrać odpowiednie źródło (dostawcę) i nie wierzyć w to, że miód jest płynny przez cały rok.
Trzeba również zdawać sobie sprawę, kiedy kwitną odpowiednie kwiaty/drzewa/gryka. Miód to produkt sezonowy i wiadomo, że pojawia się po okresie kwitnienia określonych roślin. Nie oczekujmy więc np. miodu gryczanego na przełomie czerwca i lipca , no chyba, że jest on z zeszłego roku.
11 grudnia 2014 20:03 | ID: 1170995
Prawdziwy miód krystalizuje nie po kilku miesiącach, jak napisała Gocha2323, ale już po kilku tygodniach.
Miody naturalne bywają zafałszowywane, rozgrzewane w bardzo wysokich temperaturach, co sprawia, że wszystkie wartości są tracone.
Miód sztuczny to zupełnie coś innego. Powstaje w fabryce najczęściej poprzez hydrolizę sacharozy i ma charakterystyczny zapach, który nie odpowiada zapachowi naturalnego miodu. Poza tym jest on sprzedawany właśnie pod nazwą: "Miód sztuczny".
Najgorzej rozróżnić jest miód naturalny, w ktorym nikt niczego nie zmieniał, od miodu zafałszowanego (nie mylić ze sztucznym). Można wykryć to tylko w laboratorium. Trzeba po prostu wybrać odpowiednie źródło (dostawcę) i nie wierzyć w to, że miód jest płynny przez cały rok.
Trzeba również zdawać sobie sprawę, kiedy kwitną odpowiednie kwiaty/drzewa/gryka. Miód to produkt sezonowy i wiadomo, że pojawia się po okresie kwitnienia określonych roślin. Nie oczekujmy więc np. miodu gryczanego na przełomie czerwca i lipca , no chyba, że jest on z zeszłego roku.
Gryczany jest biały. Inne mogą różnić się odcieniem..
Miód jest produktem pszczół z pyłków kwiatowych nanoszonym przez owady. Ale wiem że niektórzy pszczelarze podają pszczołom rozpuszczony na syrop cukier. Fakt przerobiony przez owady ale na pewno nie ma już tej wartości co z kwiatów. Więc uczciwe źródło chyba najpewniejsze.
13 grudnia 2014 00:49 | ID: 1171203
Gryczany jest ciemnobrązowy, Stokrotko. Biały miód to rzepakowy, mniszkowy, akacjowy.
13 grudnia 2014 08:30 | ID: 1171234
Gryczany jest ciemnobrązowy, Stokrotko. Biały miód to rzepakowy, mniszkowy, akacjowy.
O masz rację, pomieszało mi sie..
16 grudnia 2014 09:26 | ID: 1171873
Co zawiera prawdziwy miód?
Nie bez powodu miód dzięki właściwościom leczniczym znajduje tak szerokie zastosowanie. Węglowodany, kwasy organiczne, olejki eteryczne pochodzące z nektaru, związki polifenolowe, białka, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy – w miodzie wyodrębniono około 300 substancji korzystnie działających na organizm człowieka. Płynnym złotem miód został nazwany nie tylko ze względu na kolor, ale głównie z uwagi na właściwości prewencyjne i lecznicze.
Smak prawdziwego miodu - słodycz i lekkie drapanie w gardle
Wiele zależy od jego smaku. Pszczelarze i smakosze miodu próbując przysmaku produkowanego przez pszczoły potrafią określić jego wiek, sposób, w jaki był przechowywany, a w smaku wychwytują substancje dodatkowe, które nie powinny w prawdziwym miodzie się znaleźć. Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki. Po chwili uwalniają się naturalne aromaty, po których rozpoznaje się, z czego miód został zrobiony. W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego pieczenia, a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym). Jeśli miód pozbawiony jest tego posmaku, to z pewnością mamy do czynienia ze sztucznym produktem, wyprodukowanym z wody i cukru
16 grudnia 2014 16:05 | ID: 1172029
Ja często używam sztucznego miodu w czasie świąt. Ale bez obaw tylko do pierniczków żeby szybciej nadawały się do zjedzenia.
17 grudnia 2014 09:49 | ID: 1172146
Ja nie lubię miodu, u nad Dominik tylko miód. Ale to prawdziwy. Sztuczny to jedynie do zrobienia miodownika.
17 grudnia 2014 10:36 | ID: 1172170
Czasem nawet dają spróbować .. więc po smaku równiez można rozpoznać..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.