-
1
usunięty użytkownik
2014-11-02 17:04:04
2 listopada 2014 17:04 | ID: 1159290
Używam głównie oleju, chociaż zdarza mi się też na maśle klarowanym lub margarynie. Smalcu używam sporadycznie, bo wydawał mi się najmniej zdrowy ze wszystkich tłuszczy.
-
2
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2014-11-02 17:19:31
2 listopada 2014 17:19 | ID: 1159294
-
3
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2014-11-02 17:25:20
2 listopada 2014 17:25 | ID: 1159296
Smażę na oleju słonecznikowym. Czasem dodaję troszkę masła aby wzbogacić smak potrawy. Ale lubię bardzo placki ziemniaczane smażone na smałcu. Są bardziej chrupiące. A kotlety smażone na smalcu to już poezja. I podsmażone na smalcu mięso do duszenia smakuje zupełnie inaczej. Jest smaczniejsze.
Ale aby smalec był dobry, to najlepiej jest kupić słoninkę i samemu wysmażyć . Bedzie i smalec i skwareczki do okraszenia.
-
4
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2014-11-02 18:07:25
2 listopada 2014 18:07 | ID: 1159299
Ja preferuję olej. Smażę też na maśle. Mam swojski smalec, ale bardzo rzadko używam go do smażenia.
-
5
usunięty użytkownik
2014-11-02 18:19:36
2 listopada 2014 18:19 | ID: 1159300
Dunia (2014-11-02 17:25:20)
Smażę na oleju słonecznikowym. Czasem dodaję troszkę masła aby wzbogacić smak potrawy. Ale lubię bardzo placki ziemniaczane smażone na smałcu. Są bardziej chrupiące. A kotlety smażone na smalcu to już poezja. I podsmażone na smalcu mięso do duszenia smakuje zupełnie inaczej. Jest smaczniejsze.
Ale aby smalec był dobry, to najlepiej jest kupić słoninkę i samemu wysmażyć . Bedzie i smalec i skwareczki do okraszenia.
Muszę spróbować z tym smalczykiem :)
-
6
Mameks60
Zarejestrowany: 07-09-2013 14:26 .
Posty: 4899
2014-11-02 19:07:46
2 listopada 2014 19:07 | ID: 1159312
Używam do smażenia różnego rodzaju tłuszczy - zależy co przygotowuję.Jednak wystrzegam się potraw smażonych zastępując je gotowanymi albo pieczonymi.
-
7
Monika_Pe
Zarejestrowany: 04-03-2013 10:05 .
Posty: 936
2014-11-02 19:56:43
2 listopada 2014 19:56 | ID: 1159313
nie smażę w ogóle :/ Wszystko u mnie ląduje albo w garnku i jest gotowane albo w piekarniku i jest pieczone (też bez dodatkowych tłuszczy)...
-
8
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2014-11-02 20:10:44
2 listopada 2014 20:10 | ID: 1159317
Monika_Pe (2014-11-02 19:56:43)
nie smażę w ogóle :/ Wszystko u mnie ląduje albo w garnku i jest gotowane albo w piekarniku i jest pieczone (też bez dodatkowych tłuszczy)...
A naleśniki??? Nie jadasz?
-
9
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2014-11-02 20:12:29
2 listopada 2014 20:12 | ID: 1159319
Sonia (2014-11-02 18:07:25)
Ja preferuję olej. Smażę też na maśle. Mam swojski smalec, ale bardzo rzadko używam go do smażenia.
Ja róniez na oleju. Może smalczyk mniej zdrowy ale danie ma zupełnie inny smak! Przyznam że smakuje mi lepiej Chociaz również używam sporadycznie.
-
10
usunięty użytkownik
2014-11-02 20:22:13
2 listopada 2014 20:22 | ID: 1159330
zalezy.. wieprzowine zawsze na smalcu,a reszte raczej na oleju
-
11
Monika_Pe
Zarejestrowany: 04-03-2013 10:05 .
Posty: 936
2014-11-02 20:29:25
2 listopada 2014 20:29 | ID: 1159334
Stokrotka (2014-11-02 20:10:44)
Monika_Pe (2014-11-02 19:56:43)
nie smażę w ogóle :/ Wszystko u mnie ląduje albo w garnku i jest gotowane albo w piekarniku i jest pieczone (też bez dodatkowych tłuszczy)...
A naleśniki??? Nie jadasz?
nie jadam ;-) nie jemy pszenicy... ostatnio chciałam zrobić naleśniki bezglutenowe i co? I nie miałam na czym ich usmażyć więc na śniadanie były warzywa :D
Ale właśnie wpadło mi do głowy, że smażę jajecznicę - na maśle :) I to chyba jedyna rzecz z patelni jaką jemy w domu...
-
12
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2014-11-02 20:32:57
2 listopada 2014 20:32 | ID: 1159340
Monika_Pe (2014-11-02 20:29:25)
Stokrotka (2014-11-02 20:10:44)
Monika_Pe (2014-11-02 19:56:43)
nie smażę w ogóle :/ Wszystko u mnie ląduje albo w garnku i jest gotowane albo w piekarniku i jest pieczone (też bez dodatkowych tłuszczy)...
A naleśniki??? Nie jadasz?
nie jadam ;-) nie jemy pszenicy... ostatnio chciałam zrobić naleśniki bezglutenowe i co? I nie miałam na czym ich usmażyć więc na śniadanie były warzywa :D
Ale właśnie wpadło mi do głowy, że smażę jajecznicę - na maśle :) I to chyba jedyna rzecz z patelni jaką jemy w domu...
W sumie to zdrowiej! Trzeba się tylko przestawić..
-
13
usunięty użytkownik
2014-11-02 20:34:17
2 listopada 2014 20:34 | ID: 1159341
kazdy jada to,co lubi i jak lubi
-
14
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2014-11-02 20:39:03
2 listopada 2014 20:39 | ID: 1159350
ja smaże głównie na oleju, choć mamy także smalec. Kiedy skończy sie olek to ratujemy sie smalcem. Smazę tez na maśle i na nim najbardziej smakuja mi potrawy. Uwielbiam je.
Ponadto jak oglądam różne programy kulinarne to właśnie używaja smalcu
-
15
usunięty użytkownik
2014-11-02 20:56:34
2 listopada 2014 20:56 | ID: 1159391
ja ostatanio tez smaze na oliwie,faktycznie-smak jest inny
-
16
Maniuśka
Zarejestrowany: 12-10-2010 15:30 .
Posty: 4401
2014-11-02 23:28:59
2 listopada 2014 23:28 | ID: 1159430
-
17
żonakarolina26
Zarejestrowany: 17-10-2014 19:26 .
Posty: 26
2014-11-02 23:56:31
2 listopada 2014 23:56 | ID: 1159436
masło olej sporadycznie smalec
-
18
asiawojtekkarolcia
Zarejestrowany: 08-11-2010 23:11 .
Posty: 16694
2014-11-03 00:22:57
3 listopada 2014 00:22 | ID: 1159450
Staram sie unikać smażenia. Jesli już to robię to na oleju słonecznikowym.
-
19
dagmaruffka
Zarejestrowany: 19-03-2012 16:52 .
Posty: 17675
2014-11-03 05:53:44
3 listopada 2014 05:53 | ID: 1159460
-
20
usunięty użytkownik
2014-11-03 08:41:51
3 listopada 2014 08:41 | ID: 1159485
Na oleju, czasem pod koniec pieczenia dorzucam trochę masła, najczęściej w przypadku ryby.