Uroczyście ogłaszam wszem i wobec że oto zerwałam z mojej działki pierwszego ogórka!
Oczywiście pierwszy wylądował na naszym stole w postaci surówki! Smakował znakomicie.
A jak tam wasze ogóreczki? Były juz te pierwsze?
20 lipca 2014 13:33 | ID: 1132336
Uroczyście ogłaszam wszem i wobec że oto zerwałam z mojej działki pierwszego ogórka!
Oczywiście pierwszy wylądował na naszym stole w postaci surówki! Smakował znakomicie.
A jak tam wasze ogóreczki? Były juz te pierwsze?
3 sierpnia 2014 09:15 | ID: 1135736
Wczoraj przyniosłam już troszkę więcej ogórków. Ale są krótkie i pękate. Więc dzisiaj zrobiłam z nich sałatkę z marchewką i cebulką. Wyszło mi 6 słoiczków. Już zapasteryzowane.
3 sierpnia 2014 09:47 | ID: 1135744
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
3 sierpnia 2014 10:35 | ID: 1135756
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
3 sierpnia 2014 10:49 | ID: 1135768
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
3 sierpnia 2014 10:54 | ID: 1135772
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
4 sierpnia 2014 13:37 | ID: 1135948
własnie zrobiłąm 20 słoikow ogorkow kiszonych
4 sierpnia 2014 14:08 | ID: 1135962
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
4 sierpnia 2014 15:37 | ID: 1135991
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
4 sierpnia 2014 15:38 | ID: 1135992
Ogórki jeszcze z chyli robię, na tak bardzo ostro. Moi bardzo takie lubią.
4 sierpnia 2014 15:57 | ID: 1135999
Nie mam ogórków i nie ma dla mnie sezonu...
4 sierpnia 2014 16:00 | ID: 1136004
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
Ja kiszę ogórki w glinianym garnku, a gdy są już dobrze zakiszone ścieram na tarce, na średnich oczkach. Potem w słioki gotuję koło 15 minut. Nie dodaję nic:)
4 sierpnia 2014 16:01 | ID: 1136006
Nie mam ogórków i nie ma dla mnie sezonu...
Ja dostanę jeszcze dziś od Mamy ogórki:) Także jutro od nowa będę działać;)
4 sierpnia 2014 16:03 | ID: 1136009
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
Ja kiszę ogórki w glinianym garnku, a gdy są już dobrze zakiszone ścieram na tarce, na średnich oczkach. Potem w słioki gotuję koło 15 minut. Nie dodaję nic:)
Acha, ale podobno i ze świeżych mozna robić.. Tylko nie wiem jak to się dobrze przykisi, chyba przyprawy też trzeba było by dać..?
4 sierpnia 2014 16:04 | ID: 1136011
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
Ja kiszę ogórki w glinianym garnku, a gdy są już dobrze zakiszone ścieram na tarce, na średnich oczkach. Potem w słioki gotuję koło 15 minut. Nie dodaję nic:)
Acha, ale podobno i ze świeżych mozna robić.. Tylko nie wiem jak to się dobrze przykisi, chyba przyprawy też trzeba było by dać..?
Ja ze świeżych jeszcze nie robiłam, to Ci nie powiem, jak to jest...
4 sierpnia 2014 22:43 | ID: 1136097
a ja zrobiłam dziś małosolne:)
4 sierpnia 2014 22:56 | ID: 1136105
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
Ja kiszę ogórki w glinianym garnku, a gdy są już dobrze zakiszone ścieram na tarce, na średnich oczkach. Potem w słioki gotuję koło 15 minut. Nie dodaję nic:)
Acha, ale podobno i ze świeżych mozna robić.. Tylko nie wiem jak to się dobrze przykisi, chyba przyprawy też trzeba było by dać..?
Ja ze świeżych jeszcze nie robiłam, to Ci nie powiem, jak to jest...
robiłam w tamtym roku taki przecier.ścieram ogórki na tarce,doprawiam solą,czosnkiem i koprem,zostawiam na noc w lodówce niech się wszystko przegryziena drugi dzień upycham ciasno do słoików,nie pasteryzuje ani nic.wychodzi super przecier,ostatnio z niego zupę gotowałam bo mi zostało z tamtego roku.
4 sierpnia 2014 23:31 | ID: 1136108
Ja jutro z rana będę zrywać ogórki, dziś chyba oberwę ogóki u Mamy, bo Ona już nie chce... Jutro będę je robić. No i jutro poczynię przecier ogórkowy:)
a jak robisz przecier ogórkowy?
ŻANETKA chyba ma na myśli takie starkowane do zupy ogórkowej...
..aha już wiem.
No...Właśnie tak robię:)
A to jak robicie taki przecier? Ze świeżych ogórków z solą tylko czy jeszcze coś?
Ja kiszę ogórki w glinianym garnku, a gdy są już dobrze zakiszone ścieram na tarce, na średnich oczkach. Potem w słioki gotuję koło 15 minut. Nie dodaję nic:)
Acha, ale podobno i ze świeżych mozna robić.. Tylko nie wiem jak to się dobrze przykisi, chyba przyprawy też trzeba było by dać..?
Ja ze świeżych jeszcze nie robiłam, to Ci nie powiem, jak to jest...
robiłam w tamtym roku taki przecier.ścieram ogórki na tarce,doprawiam solą,czosnkiem i koprem,zostawiam na noc w lodówce niech się wszystko przegryziena drugi dzień upycham ciasno do słoików,nie pasteryzuje ani nic.wychodzi super przecier,ostatnio z niego zupę gotowałam bo mi zostało z tamtego roku.
teściowa jednego roku tak robiła jak Kama ale czy przyprawy dawała to nie wiem
5 sierpnia 2014 07:55 | ID: 1136120
Ja dziś będę znów ogórki robić, tym razem na małosolne znów nastawię.
5 sierpnia 2014 08:49 | ID: 1136133
i ja jade po słoiki i bede dalej z ogorkami walczyc
a w piatek korniszone zrobie
18 sierpnia 2014 20:43 | ID: 1139378
Przywiozłam jeszcze sporo od teściowej. Zrobiłam osiem słoików korniszonów, dwa pięciolitrowe kiszonych a juto jeszcze z chili zrobię, narazie leżą w solance.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.