Ruszamy z kolejną odsłoną :)
Co dziś u Was słychać?
15 września 2013 11:48 | ID: 1016298
Wow - ale mąż szczupaki i okonia złapał... sam się dziwił, że taaaki duży ten okoń jest
Okonie pyszne są:-)
... i szczupaki też
15 września 2013 11:50 | ID: 1016299
Masakra - płonie kościół św. Wojciecha w Białymstoku, z parafii mojej cioci, tu ślub brały moje dwie siostry cioteczne...
Runęła wieża... o Boże...
15 września 2013 11:57 | ID: 1016300
Masakra - płonie kościół św. Wojciecha w Białymstoku, z parafii mojej cioci, tu ślub brały moje dwie siostry cioteczne...
Runęła wieża... o Boże...
czytałam na tvn24... ehh
15 września 2013 12:29 | ID: 1016309
Masakra - płonie kościół św. Wojciecha w Białymstoku, z parafii mojej cioci, tu ślub brały moje dwie siostry cioteczne...
Runęła wieża... o Boże...
czytałam na tvn24... ehh
Ja śledzę cały czas w TV na TVN24, naprzeciwko tego kościoła po drugiej stronie ulicy pracuje dziewczyna mojego syna... a w oddali na tym osiedlu mieszka moja ciocia i córka siostry męża... Te okolice bardzo dobrze znam...
15 września 2013 12:30 | ID: 1016310
Masakra - płonie kościół św. Wojciecha w Białymstoku, z parafii mojej cioci, tu ślub brały moje dwie siostry cioteczne...
Runęła wieża... o Boże...
czytałam na tvn24... ehh
Ja śledzę cały czas w TV na TVN24, naprzeciwko tego kościoła po drugiej stronie ulicy pracuje dziewczyna mojego syna... a w oddali na tym osiedlu mieszka moja ciocia i córka siostry męża... Te okolice bardzo dobrze znam...
Przykre takie zdarzenia ale najważniejsze żeby nikt nie ucierpiał, kościół można odbudować.
15 września 2013 12:32 | ID: 1016311
Masakra - płonie kościół św. Wojciecha w Białymstoku, z parafii mojej cioci, tu ślub brały moje dwie siostry cioteczne...
Runęła wieża... o Boże...
czytałam na tvn24... ehh
Ja śledzę cały czas w TV na TVN24, naprzeciwko tego kościoła po drugiej stronie ulicy pracuje dziewczyna mojego syna... a w oddali na tym osiedlu mieszka moja ciocia i córka siostry męża... Te okolice bardzo dobrze znam...
Przykre takie zdarzenia ale najważniejsze żeby nikt nie ucierpiał, kościół można odbudować.
Oczywiście, zdrowie i życie najważniejsze są...
15 września 2013 12:48 | ID: 1016315
Byłam z dzięmci na 2 godzinnym spacerze bo pogoda cudna. Upiekliśmy babeczki, Borysek poszedł spac i mam wolne do czasu az wstanie wtedy zjemy obiad i ruszamy dalej w świat.
15 września 2013 12:55 | ID: 1016322
Ide na balkon a Kuba zajmuje laptopa wiec zerkne do Was z telefonu.
Miłej niedzieli i obyscie miały taką pogode jak my pomimo ze troche chmurek sie pojawiło.
15 września 2013 12:57 | ID: 1016323
ciasto zaraz bedzie zrobione, do obiadku wszystko gotowe czekamy na odwiedziny:) a a mam chwile zeby usiasc
15 września 2013 14:01 | ID: 1016337
piekę czekoladową lawę :)... ciekawe czy wyjdzie :)
15 września 2013 14:14 | ID: 1016339
piekę czekoladową lawę :)... ciekawe czy wyjdzie :)
Ooo - to na pewno będzie pyszna...
15 września 2013 14:36 | ID: 1016341
piekę czekoladową lawę :)... ciekawe czy wyjdzie :)
Ooo - to na pewno będzie pyszna...
następnym razem jakieś 4 minuty krócej w piekarniku.... środek niestety nie jest płynny ale i tak dobre :)
15 września 2013 15:22 | ID: 1016344
15 września 2013 16:09 | ID: 1016348
Mam gar powideł węgierkowych i kompletnie zero pomysłu co z nimi zrobić. Zaczynam żałować, że je przesmażyłam, bo przepisów na ciasta z całymi węgierkami jest mnóstwo. A z powidłami nic fajnego znaleźć nie mogę :(
15 września 2013 16:12 | ID: 1016349
15 września 2013 16:14 | ID: 1016351
Mam gar powideł węgierkowych i kompletnie zero pomysłu co z nimi zrobić. Zaczynam żałować, że je przesmażyłam, bo przepisów na ciasta z całymi węgierkami jest mnóstwo. A z powidłami nic fajnego znaleźć nie mogę :(
Ja mam przepuis na super ciasto z powidlami ale jest pracochlonne dosyc..... nazwya sie "pyszne" jezeli jestes zainteresowana odgrzebie i wysle
no i standardowo plesniak tez jest ok z kazdym dzemem czy powidlami tez:)
15 września 2013 16:15 | ID: 1016352
15 września 2013 16:21 | ID: 1016353
Mam gar powideł węgierkowych i kompletnie zero pomysłu co z nimi zrobić. Zaczynam żałować, że je przesmażyłam, bo przepisów na ciasta z całymi węgierkami jest mnóstwo. A z powidłami nic fajnego znaleźć nie mogę :(
Ja mam przepuis na super ciasto z powidlami ale jest pracochlonne dosyc..... nazwya sie "pyszne" jezeli jestes zainteresowana odgrzebie i wysle
no i standardowo plesniak tez jest ok z kazdym dzemem czy powidlami tez:)
Pewnie, że chce przepis :)
15 września 2013 16:33 | ID: 1016363
Mam gar powideł węgierkowych i kompletnie zero pomysłu co z nimi zrobić. Zaczynam żałować, że je przesmażyłam, bo przepisów na ciasta z całymi węgierkami jest mnóstwo. A z powidłami nic fajnego znaleźć nie mogę :(
Ja mam przepuis na super ciasto z powidlami ale jest pracochlonne dosyc..... nazwya sie "pyszne" jezeli jestes zainteresowana odgrzebie i wysle
no i standardowo plesniak tez jest ok z kazdym dzemem czy powidlami tez:)
Pewnie, że chce przepis :)
ciasto:
4 szklanki mąki, 1 kostka palmy, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, cukierm waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 szklanka mleka, 1 kopiasta łyżka mąki zmieniaczanej, cukier waniliowy, 0,75 szklanki cukru, 2 zółtka, 1 kostka masła
do tego powidła ile uznasz słoik lub więcej, zobaszysz ile wyjdzie i do tego orzechy włoskie
Ciasto zagniatasz i dzielisz na dwie części. Będzie bardzo ciężko je rozłożyć na blachę (standardowa prostokątna blacha) mi zawsze sporo czasu zajmuje bo to takie wyklejanie troche jest.
pierwszą część pieczesz i wyjmujesz z blachy (najlepiej jak blacha ma spod wyjmowany)
drugą część ciasta ukladasz w blaszcem smarujesz powidłami (jak grubo chcesz), na to ubite białka (wszystkie które Ci zostały od zużytych żółtek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1 szjklanka cukru) Na białka sypiesz orzechy włoskie- nie za dużo żeby bialko nie opadło za baardzo. Pieczesz w 200 st przez około 30 minut
Pierwsza czesc ciasta smarujesz powidlami (tu nie za duzo bo to spod zeby nie byl zbyt miekki pozniej), na to krem i na to kladziesz drugą ćzesc upieczona.
Krem: żółtka ucierasz z cukrem+cukier waniliowy+mąka zmiemniaczana. Tym zaciągasz gotujące się mleko. Ostudzić Utrzeć z masłem.
Jest trochę pracy ale ja uwielbiam to ciasto A jak masz swoje powidła to już w ogóle musi być mega pyszne
15 września 2013 16:35 | ID: 1016364
Mam gar powideł węgierkowych i kompletnie zero pomysłu co z nimi zrobić. Zaczynam żałować, że je przesmażyłam, bo przepisów na ciasta z całymi węgierkami jest mnóstwo. A z powidłami nic fajnego znaleźć nie mogę :(
Ja mam przepuis na super ciasto z powidlami ale jest pracochlonne dosyc..... nazwya sie "pyszne" jezeli jestes zainteresowana odgrzebie i wysle
no i standardowo plesniak tez jest ok z kazdym dzemem czy powidlami tez:)
Pewnie, że chce przepis :)
ciasto:
4 szklanki mąki, 1 kostka palmy, 0,5 szklanki cukru, 5 żółtek, cukierm waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
1 szklanka mleka, 1 kopiasta łyżka mąki zmieniaczanej, cukier waniliowy, 0,75 szklanki cukru, 2 zółtka, 1 kostka masła
do tego powidła ile uznasz słoik lub więcej, zobaszysz ile wyjdzie i do tego orzechy włoskie
Ciasto zagniatasz i dzielisz na dwie części. Będzie bardzo ciężko je rozłożyć na blachę (standardowa prostokątna blacha) mi zawsze sporo czasu zajmuje bo to takie wyklejanie troche jest.
pierwszą część pieczesz i wyjmujesz z blachy (najlepiej jak blacha ma spod wyjmowany)
drugą część ciasta ukladasz w blaszcem smarujesz powidłami (jak grubo chcesz), na to ubite białka (wszystkie które Ci zostały od zużytych żółtek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1 szjklanka cukru) Na białka sypiesz orzechy włoskie- nie za dużo żeby bialko nie opadło za baardzo. Pieczesz w 200 st przez około 30 minut
Pierwsza czesc ciasta smarujesz powidlami (tu nie za duzo bo to spod zeby nie byl zbyt miekki pozniej), na to krem i na to kladziesz drugą ćzesc upieczona.
Krem: żółtka ucierasz z cukrem+cukier waniliowy+mąka zmiemniaczana. Tym zaciągasz gotujące się mleko. Ostudzić Utrzeć z masłem.
Jest trochę pracy ale ja uwielbiam to ciasto A jak masz swoje powidła to już w ogóle musi być mega pyszne
Dzięki za przepis. Zaraz go sobie wydrukuję :) Już mi ślinka cieknie od samego czytania ;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.