Mam przepis na bułeczki ale nie wiem co oznacza suszone drożdże. Mam kupić jakies specjalne czy normalne w kostce wysuszyć ? Z góry dziekuje za pomoc
1 czerwca 2013 16:12 | ID: 968291
Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże.
1 czerwca 2013 16:30 | ID: 968292
ja mam zawsze susone drożdże w domu . Używam ich i jestem zadowolona ...
1 czerwca 2013 16:41 | ID: 968295
aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ?
1 czerwca 2013 16:43 | ID: 968296
aha czyli muszę kupić suszone drożdże. (chce sie trzymać instrukcji do tych bułeczek). mam w domu takie normalne w kostce mogę je wysuszyć czo coś aby nei biegać ( w sumie to jechać10 km )do sklepu ?
jeśli masz drożdże w kostce użyj je bez suszenia . Jeśli chcesz użyć suszonych - kupisz je w prawie każdym sklepie . Te świeże możesz zamrozić ...
1 czerwca 2013 16:44 | ID: 968297
może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia )
[wymoderowano]
1 czerwca 2013 16:53 | ID: 968298
może dam przepis i swoim fachowym okiem powiedźcie mi czy muszą być suszone ( dla mnie to czarna magia...
nie wiem , czy moje oko jest fachowe , ale użyłabym świeżych drożdży . Pokruszyłabum je , posypała łyżeczką cukru / nie zaszkodzi , a dzięki temu drożdże się rozpuszczą . Dalej postępowałabym wg . przepisu ...
1 czerwca 2013 22:56 | ID: 968405
Można kupić w marketach. Ale ja nie jestem do nich przekonana. Zdecydowanie wolę drożdże świeże.
Ja jakoś też..
2 czerwca 2013 00:29 | ID: 968442
Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.
2 czerwca 2013 06:08 | ID: 968445
2 czerwca 2013 09:53 | ID: 968493
Swojego czasu używałam nawet takich instant. Dobre było jak na przykład zapominałam o świeżych a te nagle były potrzebne. Jakoś tak pod ręką je miałam.
2 czerwca 2013 10:25 | ID: 968507
Suszone drożdże to są drożdże w proszku.Więc świeżych nie musisz suszyć bo to zupełnie coś innego.Spokojnie możesz uzyć świezych drożdży są o wiele lepsze niż suszone.
dziekuje ci ślicznie teraz wiem co to są suszone
2 czerwca 2013 11:23 | ID: 968513
Ja też nie używam drożdzy suszonych tylko świerze
2 czerwca 2013 14:50 | ID: 968529
mam jeszcze jedno pytanie roztrzepane jaka trzepaczką musze posmarować bułeczki zanim wsadze do pieca. nie mam trzepaczki a jak zrobił bym tak : wbije jajko do słoika zamknę i zaczne trzepać to też dobrze będzie ? a i całe jajko czy samo białko albo żółtko.
2 czerwca 2013 14:54 | ID: 968531
Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki.
2 czerwca 2013 14:58 | ID: 968534
Możesz roztrzepać widelcem!!!! A smarować bułeczki pedzelkiem albo tak jak moja babcia kawalęczkiem galganka zawinietym na trzonku łyżki.
nie mam pędzelka ani tego galganka co kolwiek to jest. zrobie to chyba palcem i też będzie dobrze :P dzieki za pomoc biore sie do roboty właśnie. wczoraj mysiałem jeździć autkami i nie miałem czasu.
2 czerwca 2013 15:00 | ID: 968536
Znalazłeś też niezły sposób.
2 czerwca 2013 15:09 | ID: 968539
a jeszcze jedno właśnie robie i teraz mam dodac szklankę oleju a mam w domu normalny i olej z oliwek i właśnie czy ten z oliwek nie będzie lepszy dla końcowego efektu ?
2 czerwca 2013 15:22 | ID: 968541
dobra z tym przepesem jest cos nie tak moje ciasto jest jak kisiel
2 czerwca 2013 15:26 | ID: 968542
już wiem ja dałem za mało mąki myślałem że mam dać 150g a tyle to sera miałem dać dobra będę sypać mągę aż będę miał łądne ciasto
2 czerwca 2013 15:30 | ID: 968543
Jeśli chodzi o liwę z oliwek, to nie zawsze dodanie jej sprawia, ze ciasto jest lepsze. Ale chyba już coś dodałeś?
Ja dodałabym jednak olej. Tylko nie rzepakowy!!!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.