Menu Wielkanocne - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Menu Wielkanocne

77odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 15219
Avatar użytkownika titusia88_21
titusia88_21Poziom:
  • Zarejestrowany: 12.01.2011, 18:17
  • Posty: 2317
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 kwietnia 2011 17:04 | ID: 494703

U NAS:

jajka faszerowane,

dwie sałatki: zwykła warzywna i z ryżem, tuńczykiem, czerwoną fasolą, papryką kukurydzą i ogórkiem

Żurek z białą kiełbasą bądz jajkiem

różne pieczone mięsa

babka

sernik

ćwikła z chrzanem

 

Avatar użytkownika Marcin1984
Marcin1984Poziom:
  • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
  • Posty: 2879
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2011 13:35 | ID: 495749
Mama Julki (2011-04-19 15:33:20)

 

Idę na łatwzinę, bo do ciast ręki nie mam!

 

A ja nawet nie próbowałem nigdy nic piec. Piekarnika używam jedynie do mięs. W naszym domu, to żona jest cukiernikiem 

Użytkownik usunięty
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 kwietnia 2011 13:40 | ID: 495753

    U mnie będzie:

    żurek

    kiełbaska biała i jakaś obwędzana

    jajka

    chrzan, który tylko ja jadam;)

    babka

    masło

    chleb

    sól i piepsz

    rzeżucha

    jabłecznik na biszkopcie z pianką

    sałatka gyros (warzywna chwilowo się znudziła)

    i pewnie coś jeszcze wymyślę, ale w tej chwili jeszcze nie wiem

    Avatar użytkownika oaza
    oazaPoziom:
    • Zarejestrowany: 12.10.2010, 12:59
    • Posty: 1642
    24
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 kwietnia 2011 13:41 | ID: 495754
    baszka (2011-04-19 09:21:25)

    Trudny wybor ...do kogo wpasc w te swieta?

    hahaha! dokładnie o tym samym pomyslałam 


    Zakładając, że święta jeszcze spedzę w domu to na pewno bedzie:


    bigos, jajka z sosem tatarskim, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa i biały barszcz. dodatkowo rózne rodzaje wędliny...ciasto to pewnie kupny makowiec, bo ja nie umiem piec

    Użytkownik usunięty
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 kwietnia 2011 13:45 | ID: 495757

      Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

      Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

      Użytkownik usunięty
        26
        • Zgłoś naruszenie zasad
        19 kwietnia 2011 13:46 | ID: 495759
        Marcin1984 (2011-04-19 15:35:53)
        Mama Julki (2011-04-19 15:33:20)

         

        Idę na łatwzinę, bo do ciast ręki nie mam!

         

        A ja nawet nie próbowałem nigdy nic piec. Piekarnika używam jedynie do mięs. W naszym domu, to żona jest cukiernikiem 

        Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...

        proponuje na początek biszkopt

        Avatar użytkownika Marcin1984
        Marcin1984Poziom:
        • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
        • Posty: 2879
        27
        • Zgłoś naruszenie zasad
        19 kwietnia 2011 13:46 | ID: 495760
        Mama Julki (2011-04-19 15:45:40)

        Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

        Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

        a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.

        Użytkownik usunięty
          28
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2011 13:47 | ID: 495763
          Marcin1984 (2011-04-19 15:46:40)
          Mama Julki (2011-04-19 15:45:40)

          Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

          Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

          a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.

          Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super

          Użytkownik usunięty
            29
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2011 13:48 | ID: 495765
            Marcin1984 (2011-04-19 15:46:40)
            Mama Julki (2011-04-19 15:45:40)

            Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

            Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

            a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.

            Nie miałam okazji. Lubię za to musztardę rosyjską - ostra jest:)

            Avatar użytkownika Marcin1984
            Marcin1984Poziom:
            • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
            • Posty: 2879
            30
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2011 13:50 | ID: 495767
            annas82 (2011-04-19 15:46:17)

            Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...

            proponuje na początek biszkopt

            W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.

            W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha 

            Avatar użytkownika Marcin1984
            Marcin1984Poziom:
            • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
            • Posty: 2879
            31
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2011 13:51 | ID: 495770
            annas82 (2011-04-19 15:47:49)
            Marcin1984 (2011-04-19 15:46:40)
            Mama Julki (2011-04-19 15:45:40)

            Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

            Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

            a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.

            Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super

            a ja niedawno pierwszy raz zobaczyłem w sklepie 

            Użytkownik usunięty
              32
              • Zgłoś naruszenie zasad
              19 kwietnia 2011 13:52 | ID: 495772
              Marcin1984 (2011-04-19 15:50:24)
              annas82 (2011-04-19 15:46:17)

              Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...

              proponuje na początek biszkopt

              W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.

              W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha 

              Nic bardziej mylnego - mówi Ci to osoba która bardzo często eksperymentuje i której często wychodzą ciekawe i smaczne ciasta i potrawy. Też nie lubie trzymać się ściśle przepisu...

              Użytkownik usunięty
                33
                • Zgłoś naruszenie zasad
                19 kwietnia 2011 13:53 | ID: 495773
                Marcin1984 (2011-04-19 15:50:24)
                annas82 (2011-04-19 15:46:17)

                Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...

                proponuje na początek biszkopt

                W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.

                W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha 

                A ja tam ze wszystkim improwizuje w kuchni:)))) Gotuje na wyczucie:)

                Użytkownik usunięty
                  34
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  19 kwietnia 2011 13:54 | ID: 495774
                  Marcin1984 (2011-04-19 15:51:11)
                  annas82 (2011-04-19 15:47:49)
                  Marcin1984 (2011-04-19 15:46:40)
                  Mama Julki (2011-04-19 15:45:40)

                  Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)

                  Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)

                  a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.

                  Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super

                  a ja niedawno pierwszy raz zobaczyłem w sklepie 

                  Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)

                  Avatar użytkownika Marcin1984
                  Marcin1984Poziom:
                  • Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
                  • Posty: 2879
                  35
                  • Zgłoś naruszenie zasad
                  19 kwietnia 2011 13:55 | ID: 495776
                  annas82 (2011-04-19 15:54:02)

                  Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)

                  Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.

                  Użytkownik usunięty
                    36
                    • Zgłoś naruszenie zasad
                    19 kwietnia 2011 13:58 | ID: 495778
                    Marcin1984 (2011-04-19 15:55:33)
                    annas82 (2011-04-19 15:54:02)

                    Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)

                    Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.

                    Kurcze muszę spróbować!

                    Użytkownik usunięty
                      37
                      • Zgłoś naruszenie zasad
                      19 kwietnia 2011 13:58 | ID: 495779
                      Marcin1984 (2011-04-19 15:55:33)
                      annas82 (2011-04-19 15:54:02)

                      Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)

                      Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.

                      Mnie od początku smakowała

                      Użytkownik usunięty
                        38
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        19 kwietnia 2011 15:52 | ID: 495927

                        Ja cos upieke ...ze wzgledu na diete wnuczka to musze robic ciasta domowe  ze sklepu nie moze jesc Rolade biszkoptowa ... mase juz zrobilam doloze do masy ananasy i bedzie pycha!!! A piec nauczylam sie na ciastach drozdzowych i biszkoptach ...to mi wychodzi najlepiej

                        Avatar użytkownika alanml
                        alanmlPoziom:
                        • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                        • Posty: 30511
                        39
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        19 kwietnia 2011 15:59 | ID: 495938

                        Ja co roku święta spędzam u rodziny ale nie idę z "pustą" ręką.


                        Robię galaretkę drobiową z jajeczkiem w takiej formie od babki


                         


                        Robię dla każdego indywidualnie ozdobiony mazurek.


                        No i sernik na zimno.

                        Avatar użytkownika alanml
                        alanmlPoziom:
                        • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
                        • Posty: 30511
                        40
                        • Zgłoś naruszenie zasad
                        19 kwietnia 2011 16:00 | ID: 495939

                        Można też zrobić w blaszce od keksu


                         


                        Uwielbiam! No i robię jajka faeszrowane.

                        Użytkownik usunięty
                          41
                          • Zgłoś naruszenie zasad
                          19 kwietnia 2011 16:31 | ID: 495962

                          Galaretki cudo! Można przepis?