Menu Wielkanocne
- Zarejestrowany: 12.01.2011, 18:17
- Posty: 2317
U NAS:
jajka faszerowane,
dwie sałatki: zwykła warzywna i z ryżem, tuńczykiem, czerwoną fasolą, papryką kukurydzą i ogórkiem
Żurek z białą kiełbasą bądz jajkiem
różne pieczone mięsa
babka
sernik
ćwikła z chrzanem
- Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
- Posty: 2879
Idę na łatwzinę, bo do ciast ręki nie mam!
A ja nawet nie próbowałem nigdy nic piec. Piekarnika używam jedynie do mięs. W naszym domu, to żona jest cukiernikiem
U mnie będzie:
żurek
kiełbaska biała i jakaś obwędzana
jajka
chrzan, który tylko ja jadam;)
babka
masło
chleb
sól i piepsz
rzeżucha
jabłecznik na biszkopcie z pianką
sałatka gyros (warzywna chwilowo się znudziła)
i pewnie coś jeszcze wymyślę, ale w tej chwili jeszcze nie wiem
- Zarejestrowany: 12.10.2010, 12:59
- Posty: 1642
Trudny wybor ...do kogo wpasc w te swieta?
hahaha! dokładnie o tym samym pomyslałam
Zakładając, że święta jeszcze spedzę w domu to na pewno bedzie:
bigos, jajka z sosem tatarskim, biała kiełbasa, sałatka jarzynowa i biały barszcz. dodatkowo rózne rodzaje wędliny...ciasto to pewnie kupny makowiec, bo ja nie umiem piec
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
Idę na łatwzinę, bo do ciast ręki nie mam!
A ja nawet nie próbowałem nigdy nic piec. Piekarnika używam jedynie do mięs. W naszym domu, to żona jest cukiernikiem
Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...
proponuje na początek biszkopt
- Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
- Posty: 2879
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.
Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.
Nie miałam okazji. Lubię za to musztardę rosyjską - ostra jest:)
- Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
- Posty: 2879
Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...
proponuje na początek biszkopt
W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.
W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha
- Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
- Posty: 2879
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.
Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super
a ja niedawno pierwszy raz zobaczyłem w sklepie
Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...
proponuje na początek biszkopt
W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.
W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha
Nic bardziej mylnego - mówi Ci to osoba która bardzo często eksperymentuje i której często wychodzą ciekawe i smaczne ciasta i potrawy. Też nie lubie trzymać się ściśle przepisu...
Marcin do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział na 100% że nie umiesz...
proponuje na początek biszkopt
W cieście nie można pozwolić sobie na improwizację. Jak ma być 100g cukru, to nie może być na oko np 120, bo nie wyjdzie. Jak w aptece i dlatego ja tego nie lubię.
W gotowaniu już jest o wiele swobodniej, a przepis stanowi jedynie pewną bazę, której wcale do końca trzymać się nie trzeba, a i tak potem jedzenie wychodzi pycha
A ja tam ze wszystkim improwizuje w kuchni:)))) Gotuje na wyczucie:)
Chrzan uwielbiam i towarzyszy mi na co dzień:)
Z kiełbasami nie szaleję, bo jako żona wędzarza też mam je na co dzień:)
a próbowałaś musztardę chrzanową? Ostatnio, albo octim, albo kamis wypuścił. Całkiem niezła.
Ostatnio? Ja jem ją od chyba 2 lat...potwierdzam jest super
a ja niedawno pierwszy raz zobaczyłem w sklepie
Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)
- Zarejestrowany: 22.09.2009, 09:00
- Posty: 2879
Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)
Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.
Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)
Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.
Kurcze muszę spróbować!
Ważne że na nią natrafiłeś bo jest naprawde wyśmienita a dla miłośników ostrego smaczku chrzanowego jak znalazł;)
Szczerze mówiąc na początku miałem mieszane uczucia. Smakować zaczęła mi gdzieś od połowy słoika. Może dlatego, że taki inny smak i trzeba było się przywzyczaić.
Mnie od początku smakowała
Ja cos upieke ...ze wzgledu na diete wnuczka to musze robic ciasta domowe ze sklepu nie moze jesc Rolade biszkoptowa ... mase juz zrobilam doloze do masy ananasy i bedzie pycha!!! A piec nauczylam sie na ciastach drozdzowych i biszkoptach ...to mi wychodzi najlepiej
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Ja co roku święta spędzam u rodziny ale nie idę z "pustą" ręką.
Robię galaretkę drobiową z jajeczkiem w takiej formie od babki
Robię dla każdego indywidualnie ozdobiony mazurek.
No i sernik na zimno.
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Można też zrobić w blaszce od keksu
Uwielbiam! No i robię jajka faeszrowane.