Często używam do potraw samych żółtek , natomiast białko albo wyrzucałam, a ostatnio piekłam biszkopt Nawet się udał Macie pomysły na wykorzystanie białka ?
13 listopada 2012 13:44 | ID: 862032
Basiu! Ja miałam cudowny przepis na piegusa. Muszę pokopać. Zawsze udawał się a robiłam go wówczas gdy robiłam faworki.
13 listopada 2012 13:47 | ID: 862034
Kategorie
Mój pierwszy wypiek z makiem. I dodatkowo świetny pomysł na wykorzystanie białek, w moim przypadku, po faworkach. Ciasto pochodzi z przepisu Dzikiej41 z Galerii Potraw.
I znalazłam w internecie.
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
1 szklanka ulubionych bakalii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
ulubiony aromat do ciast
Tłuszcz roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wszystkie sypkie składniki połączyć. Ubić białka na sztywno. Do ubitych białek stopniowo wsypywać sypkie składniki i delikatnie mieszać.
Na koniec dodać aromat i roztopiony tłuszcz. Wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej, wysmarowanej tłuszczem. Piec 45 minut w temp. 180 st. C.
13 listopada 2012 13:47 | ID: 862035
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 25 dkg margaryny
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka maku
- szklanka mleka
Polewa
- ok. szklanki cukru pudru
- sok malinowy i trochę wody – tyle, by polewa uzyskała konsystencję dość gęstej śmietany
Mleko gotuję z margaryną. Studzę. Żółtka ubijam z cukrem. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Wlewam mleko z margaryną, wsypuję mak i mieszam. Pianę z białek ubijam w oddzielnym naczyniu. Dodaję na koniec i delikatnie mieszam. Wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 160 stopniach ok. 50 minut. Po ostudzeniu przygotowuję polewę. Do cukru pudru wlewam sok i mieszam. Dolewam wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Polewam zimne ciasto.
Basiu! Ja miałam cudowny przepis na piegusa. Muszę pokopać. Zawsze udawał się a robiłam go wówczas gdy robiłam faworki.
Pozwolilam sobie dodac ten przepis :-)
13 listopada 2012 13:50 | ID: 862039
Trochę głupio mi się skopiowało i nie mogę części usunąć.
13 listopada 2012 14:02 | ID: 862053
a może bezy lub kokosanki?
13 listopada 2012 14:52 | ID: 862090
Dzięki,bezy są za słodkie a resztę będę robić Czasem to żal wylewać jak nie ma pomysłu
13 listopada 2012 15:02 | ID: 862098
KOKOSANKI
Składniki
2 białka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 ½ szklanki wiórków kokosowych
olej do nasmarowania pergaminu
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj trzepaczką białka, ekstrakt waniliowy, cukier i gałkę muszkatołową. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce wodą i nakładaj spore łyżki masy na blachę wyłożoną lekko nasmarowanym olejem pergaminem do pieczenia. Możesz zostawić ciastka takie, jakie się nałożą, ale możesz też trochę je rozgnieść i uformować. Pomiędzy ciastkami zostaw jakieś 2 cm przerwy. Kiedy już nałożysz wszystkie wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złoto-brązowe. Gotowe są w miarę twarde, ale mają lekko miękkawy środek. Po wyjęciu z piekarnika mogą się trochę kruszyć, ale kiedy ostygną będą bardziej trwałe. Okaż cierpliwość.
SMACZNEGO.
13 listopada 2012 16:27 | ID: 862161
KOKOSANKI
Składniki
2 białka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 ½ szklanki wiórków kokosowych
olej do nasmarowania pergaminu
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj trzepaczką białka, ekstrakt waniliowy, cukier i gałkę muszkatołową. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce wodą i nakładaj spore łyżki masy na blachę wyłożoną lekko nasmarowanym olejem pergaminem do pieczenia. Możesz zostawić ciastka takie, jakie się nałożą, ale możesz też trochę je rozgnieść i uformować. Pomiędzy ciastkami zostaw jakieś 2 cm przerwy. Kiedy już nałożysz wszystkie wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złoto-brązowe. Gotowe są w miarę twarde, ale mają lekko miękkawy środek. Po wyjęciu z piekarnika mogą się trochę kruszyć, ale kiedy ostygną będą bardziej trwałe. Okaż cierpliwość.
SMACZNEGO.
Fajny i łatwy przepis,. Spróbuję zrobić na niedzielę...Tylko chyba będę robić z potrójnej porcji:)))
13 listopada 2012 17:34 | ID: 862192
mój Jakub często kreci sobie kogel-mogel i też mi białko zostaje .Wykorzystuje do naleśnika lub omletu
13 listopada 2012 17:36 | ID: 862196
Ja też białko najczęściej dodaję do jajeczniczki albo robię bezy (ale te niestety nie zawsze udają mi się takie jakbym chciała)
28 stycznia 2013 13:03 | ID: 900298
zostały mi białka z wczorajszych faworków - zrobiłam kokosanki . Wyszły pyszne ...
24 kwietnia 2014 18:12 | ID: 1106481
Może na lukier?
Może coś tutaj znajdziesz;
http://lela4lifestyle.blogspot.com/
24 kwietnia 2014 18:18 | ID: 1106485
Można zamrozić w pojemniczkach po jogurcie porcjami i zużywać do zrobienia lukru.
24 kwietnia 2014 18:23 | ID: 1106487
Ja jak zrobię bezę i dodam wiórki to mi wszystko siada...nie wiem dlaczego?
A z białek robię mrowisko tylko trzeba oprócz białek dodaż ze dwa żółtka. Moje dzieci je uwielbiają!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.