-
1
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2009-12-01 11:56:47
1 grudnia 2009 11:56 | ID: 85384
dodatkowo kluski z makiem obowiązkowo :) smażone ziemniaki,rybka :) różne śledzie
zupy grzybowej i kapusty z grochem w naszych stronach się nie jada w wigilię ;)
-
2
usunięty użytkownik
2009-12-01 12:15:08
1 grudnia 2009 12:15 | ID: 85399
Napisałam się i mnie wylogowało bez mojej wiedzy. Pewnie redakcja mnie wyrzuciła podstępem. Tylko za co...?
No to jeszcze raz na szybko: karp smażony, karp zapiekany z migdałami, barszcz z uszkami, pierożki, paszteciki z pieczarkami (mniam....), śledziki i u teściowej obowiązkowo kutia.
-
3
usunięty użytkownik
2009-12-01 13:07:25
1 grudnia 2009 13:07 | ID: 85411
Barszcz z uszkami, racuchy, kapusta z grzybami, pierogi z sosem grzybowym, kompot z suszu, śledź w oleju, karp smażony i w galarecie, kluski z makiem. U teściowej są jeszcze rolmopsy i kisiel z żurawiny.
-
4
mrowka456
Zarejestrowany: 15-01-2009 15:20 .
Posty: 1007
2009-12-01 13:25:20
1 grudnia 2009 13:25 | ID: 85420
kluski z makiem , i pierogi z kapusta i grzybami ( takie drozdzowe pieczone na glebokim oleju jak paczki) , i tak samo robione z makiem . sledzik z cebulka i salatka jarzynowa
-
5
usunięty użytkownik
2009-12-01 19:23:26
1 grudnia 2009 19:23 | ID: 85540
zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, karp smażony, amur w galarecie (albo inne pływactwo), śledź w śmietanie.
czasem jest też barszcz czerwony. i na pewno coś jeszcze, ale nie pamiętam co.
w tym roku mam plan: zamiast tradycyjnej zupy grzybowej, zrobić flaki z boczniaków.
-
6
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-12-01 20:52:01
1 grudnia 2009 20:52 | ID: 85570
u mnie w domu był
barszcz czerwony z uszkami
kapusta z grzybami
karp smażony
śledź w oleju
ryba po grecku
inna ryba w śmietanie
makaron z makiem
kompot z owoców suszonych
u męż było
barszcz grzybny i pierogi różnego typu najpierw gotowane po ostygnięciu smażone (pycha Teściowa robi)
obecnie po 18 latach mamy taki zestaw
barszcz czerwony z uszkami
pierogi
kapusta z grzybami
karp lub sum smażony
pstrąg pieczony
ryba po grecku
śledzie w occie i w oleju
sałatka śledziowa
zdarzaja sie pulpety z ryby w śmietanie
i kompot
większość jest z mojego domu ale to chyba dlatego ,że ja gotuję a mąż kocha wszystko co mu ugotuję
-
7
usunięty użytkownik
2009-12-01 20:55:32
1 grudnia 2009 20:55 | ID: 85571
U nas przeważnie jest barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, sałatka jarzynowa, kapusta postna z grzybami, karp smażony i w galarecie, matjasy z jabłkiem i groszkiem w smietanie, śledż smażony w zalewie octowej (specjalność taty), ryba po grecku... Generalnie jest 12 potraw
-
8
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2009-12-01 20:59:34
1 grudnia 2009 20:59 | ID: 85574
Ja sama całej wigilii nie robiłam ale zawsze ze sobą zabieram rybę po grecku, wszelkiego rodzaju sałatki ze sledziami, śledzie w smietanie, barszcz i pierogi - to robię sama. W tym roku zrobię dodatkowo piernik i pierniczki i mase innych potraw z mojej super książki kucharskiej bez której ostatnio życ nie mogę.
-
9
mrowka456
Zarejestrowany: 15-01-2009 15:20 .
Posty: 1007
2009-12-01 21:20:06
1 grudnia 2009 21:20 | ID: 85596
a ja standardowo jesli gdzies pojdziemy to upieke tylko piernik taki z proszku :D bo moj maz uwielbia :D
-
10
usunięty użytkownik
2009-12-02 12:00:16
2 grudnia 2009 12:00 | ID: 85762
barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w brzoskwiniach, ryba po grecku, czasem ryba duszona z pieczarkami i cebulą, śledzie z cebulką w oleju, śledzie po sułtańsku, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybkami, no i ciasta sernik obowiązkowo i dotego jeszcze jakieś :)
-
11
ULA
Zarejestrowany: 18-03-2008 10:47 .
Posty: 6183
2009-12-05 09:54:44
5 grudnia 2009 09:54 | ID: 87443
Umówiliśmy się, że ja w tym roku przygotuję kluski z makiem - dziewczyny może podrzuciłybyście mi Wasze sprawdzone przepisy?
-
12
usunięty użytkownik
2009-12-05 11:38:12
5 grudnia 2009 11:38 | ID: 87495
ULA napisał 2009-12-05 09:54:44Umówiliśmy się, że ja w tym roku przygotuję kluski z makiem - dziewczyny może podrzuciłybyście mi Wasze sprawdzone przepisy?
Gotuje się makaron lazanki i dodaje mak z puszki. Możesz dodać więcej bakalii. Pycha.
-
13
usunięty użytkownik
2009-12-05 11:56:09
5 grudnia 2009 11:56 | ID: 87501
albo do zmielonego trzykrotnie gotowanego wcześniej w mleku maku dodać olejek migdałowy i miód:)Jesli ktoś lubi to oczywiście tez bakalie
-
14
usunięty użytkownik
2009-12-07 08:16:17
7 grudnia 2009 08:16 | ID: 87964
ja łazanki robię sama - zostaje mi ciasta z tego na uszka to kroję w kwadraciki i kluski gotowe
-
15
mrowka456
Zarejestrowany: 15-01-2009 15:20 .
Posty: 1007
2009-12-07 18:14:05
7 grudnia 2009 18:14 | ID: 88264
do teog moja mamcia robi sos waniliowy .. mniaaammm
-
16
usunięty użytkownik
2009-12-07 18:59:21
7 grudnia 2009 18:59 | ID: 88309
Mama Tymka napisał 2009-12-07 08:16:17ja łazanki robię sama - zostaje mi ciasta z tego na uszka to kroję w kwadraciki i kluski gotowe
W moim domu rodzinnym też się tak robiło. Ale robiliśmy wstążki.
-
17
ULA
Zarejestrowany: 18-03-2008 10:47 .
Posty: 6183
2009-12-07 19:02:35
7 grudnia 2009 19:02 | ID: 88313
mrowka456 napisał 2009-12-07 18:14:05do teog moja mamcia robi sos waniliowy .. mniaaammm
Oooo brzmi pysznie! Czy mogłabym nieśmiało poprosić o przepis?
-
18
usunięty użytkownik
2009-12-08 08:10:41
8 grudnia 2009 08:10 | ID: 88532
ja czasami robię te kluski z powidłami z suszonych śliwek
-
19
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2009-12-08 15:50:56
8 grudnia 2009 15:50 | ID: 88773
karp z pieczarkami
pierogi z grzybkami
kapusta z grzybkami
ryba w sosie greckim
barszczyk z uszkami
itp.
-
20
mrowka456
Zarejestrowany: 15-01-2009 15:20 .
Posty: 1007
2009-12-09 10:35:13
9 grudnia 2009 10:35 | ID: 89150
Ula: na stronach da sie znlezc :) ale podam ten co znalazlam bo moja mama sie smieje ze robi na oko
Składniki
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
cukier waniliowy
Opis przygotowania
Mąkę rozprowadzić 3 łyżkami mleka, a pozostałe mleko podgrzać z wanilią prawie do zagotowania. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zdjąć z ognia i ostrożnie połączyć je z mączną zawiesiną. Ciągle mieszając zagotować i po troszeczku wlać do utartych żółtek. Nie gotować.