Moje dzieciaki uwielbiają same robić te ciasteczka jest dużo zabawy i smakowitego zajadania
Ciasteczka cynamonowe
160 gram cukru
340 gram mąki
1,3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
200 gram masła
około 85 gram sezamu lub orzechów włoskich łuskanych
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem. Dodać jajka i miękkie masło, i szybko zagnieść. Ja wyrabiam wszystko w robocie. Następnie na godzinę do lodówki wstawiam. Można nawet ciasto na noc zrobić i następnego dnia upiec. Po wyjęciu z lodówki urywać małe kawałki ciasta, toczyć z nich kulki, a potem je spłaszczać na blasze, żeby przypominały krążki. Tak jest dużo łatwiej .Można także wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu i wycinać foremkami różne kształty. Ciasteczka piecze się dość krótko. Pierwszą blachę około 15 do 20 min aż będą złote do rdzawych następną blachę tylko 10 do 15 min. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany do 180 C przy włączonej funkcji termoobiegu. Trochę podrosną w piekarniku, więc nie należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Wyciągamy je, kiedy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać a kolor będzie złotawo-rdzawy.
Przechowywać w zamkniętych szczelnie pojemnikach, żeby były kruche. Jeśli mają być miękkie wyjąć na talerz i poczekać ze 2-3 dni na pewno zmiękną. Ale ja i rodzinka uwielbiamy chrupiące.