Syn jutro przyjeżdża i zamówił karkówkę Praktycznie nie robię wieprzowiny , ale się podjęłam Co zrobić , żeby w piekarniku się nie zasuszyła???? Jak długo ją trzymać???
27 czerwca 2012 20:48 | ID: 800755
baszko, na noc natrzej przyprwami i ciutką oleju. Potem lekko rozbij, jak schabowe, ale lżej. Potem do rkawa. I zamknij szczelnie:) Po 40 minutach w 100 stopniah powinna być ok. Przed włożeniem do rękawa możesz dodać troszkę masełka;)))
28 czerwca 2012 08:24 | ID: 800882
Tak kochanie najlepiej w rękawie,a co do pieczenia to tyle ile wazy to tyle trzeba piec.Np. jak 2 kg to tez prawie 2 godz.
Ja nacieram solą,pieprzem,dużo sprasowanego czosnku(nalepiej mieć wyciskarkę) i majeranek.Smacznego.
28 czerwca 2012 09:01 | ID: 800886
ja kupuję gotową marynatę klasyczną z prymata nacieram cały kawałek mięsa dzień wcześniej i piękę w naczyniu żaroodpornym ok 2godz
28 czerwca 2012 09:31 | ID: 800900
zostawiam kawał mięsa na noc w lodówce natarty przyprawami z odrobiną oleju. przykrywam folią. wkładam do rękawa i piekę. jest miękka,soczysta.
28 czerwca 2012 10:14 | ID: 800924
DZIĘKI Marynowała się całą noc Zaraz wrzucam do piekarnika..
28 czerwca 2012 11:21 | ID: 800974
Ja karkówkę piekę w całości w warzywach w brytfannie. Karkóweczka jest suuuper - to moje popisowe danie prawie na każdą imprezkę.
To mój przepis ze strony Familki...
Składniki1/ średniej wielkości karkówka
2/ 05, kg marchwi
3/ 4 średniej wielkości cebule
4/ przyprawy wg uznania - Delikat czerwony, Vegeta, warzywko, majeranek itd.
5/ dodatki - żurawina, rodzynki, śliwki suszone lub morele
Karkówkę wcześniej myję i nacieram przyprawami, potem układam w brytfance, następnie okładam ją obranymi warzywami pokrojonymi w słupki. Całość polewam małą ilością wody, posypuję jeszcze przyprawami, przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 1,5 godzinki. W trakcie pieczenia dodaję dodatki w zależności co mam - żurawinki, rodzynki, morele czy suszone śliwki. Jeśli jest taka potrzeba to podlewam wodą by karkóweczka nie przypaliła się i była krucha.
I jak goście już są wykładam całość do naczynia żaroodpornego, stawiam na stół i zapalam świeczuszki pod naczyniem by karkóweczka była cieplutka cały czas i dla miłego nastroju.
Jeśli spróbujecie mojego przepisu życzę SMACZNEGO !!! A powiem WAM w tajemnicy, że - WARTO !!!
28 czerwca 2012 11:23 | ID: 800975
Troszę późnoale i tak napiszę
karkówkę w kawałku wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam ketchupem.Zostawić nakilka godzin lub na noc.
Wstawić do piecyka i pod przykryciem (lub w rękawie )piec w 250 stopniach ok 1,5 godziny.Następniezmniejszyć temp. do 200 stopni, zdjąć pokrywę(rozciąć rękaw) i piec jeszcze 30 minut.Smacznego
28 czerwca 2012 15:28 | ID: 801105
Troszę późnoale i tak napiszę
karkówkę w kawałku wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam ketchupem.Zostawić nakilka godzin lub na noc.
Wstawić do piecyka i pod przykryciem (lub w rękawie )piec w 250 stopniach ok 1,5 godziny.Następniezmniejszyć temp. do 200 stopni, zdjąć pokrywę(rozciąć rękaw) i piec jeszcze 30 minut.Smacznego
A tak to jeszcze nie próbowałam:-).Ciekawy przepis.
28 czerwca 2012 15:59 | ID: 801119
Troszę późnoale i tak napiszę
karkówkę w kawałku wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam ketchupem.Zostawić nakilka godzin lub na noc.
Wstawić do piecyka i pod przykryciem (lub w rękawie )piec w 250 stopniach ok 1,5 godziny.Następniezmniejszyć temp. do 200 stopni, zdjąć pokrywę(rozciąć rękaw) i piec jeszcze 30 minut.Smacznego
Swego czasu w takim sosie ketchupowym robiłam a właściwie córka i też karkóweczka dobra była.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.