Zaczyna sie sezon na nowalijki. W tym na ulubioną przez wiele osób młodą kapustkę. A więc jak ją przyrządzacie?
13 maja 2012 22:00 | ID: 783545
Ja smażę wędzony boczek pokrojony na skwarki, dodaję cebulę i podsmażam. To wszystko dodaję do grubo pokrojonej młodej kapusty i doprawiam solą i pieprzem. Gdy już się poddusi, dodaję trochę mąki rozmieszanej z wodą . A na koniec dużo koperku. Uważam aby nie rozgotować kapusty. I jest pyszna.
13 maja 2012 22:03 | ID: 783549
robię podobnie, tylko z mąki robię zasmażkę i dodaję cytrynę do smaku i ciut cukru....
14 maja 2012 06:03 | ID: 783577
ja również robię podobnie . Do boczku dodaję drobno pokrojoną kiełbaskę , nie dodaję mąki . Czasami dodaję koncentrat pomidorowy . Uwielbiam młodą kapustkę ...
14 maja 2012 07:21 | ID: 783600
ja również robię podobnie . Do boczku dodaję drobno pokrojoną kiełbaskę , nie dodaję mąki . Czasami dodaję koncentrat pomidorowy . Uwielbiam młodą kapustkę ...
Ja rownież:) Robię przważnie z koncentratem:)
14 maja 2012 10:07 | ID: 783660
U nas z młodej kapusty robi się tylko surówki - kapusta + marchew + cebula + trochę soli, cukru, śmietany lub oliwy :)
14 maja 2012 12:22 | ID: 783710
A ja młodą kapustę robię tyko na drobiowym mięsie.
Podsmażam udka z kurczaka i podlewam wodą żeby się podgotowały, następnie wyjmuję z patelni. wywar przelewam do garnka, wrzucam kapustę i marchewkę w plasterkach oraz pokrojone w kawałki mięsko. Doprawiam octem winnym i dużą ilością koperku oraz przyprawy smakowe. Tą pierwszą wiosenną lubimy taką delikatną w smaku.
Wersja z boczkiem i koncentratem jest u mnie robiona ale jesienią jako słodka kapusta z pomidorami bo czasami jest dużo na działce takich dobrze dojrzałych, wtedy doprawiam białym winem do smaku.
U mnie rodzina jak najbardziej ,,kapusciana''. A mąż w szczególności to ja mam przerobione wszystkie możliwe wersje.
14 maja 2012 15:37 | ID: 783766
Ja kapustkę mlodą podgotuję w niewielkiej ilości wody dodaję pół kostki rosołowej , trochę pieprzu, natkę piertuszki , obowiązkowo koperek i delikatnie zagęszczam mąką. Wersja light.
14 maja 2012 17:17 | ID: 783786
kroję kapustę i wrzucam do wody, dodaję sól i pieprz i gotuję do miękkości.Następnie dodaję troszkę kiełbasy pokrojoną w kostkę i gotowe.Taki a'la bigos.
Ale i tak najlepsze są gołąbki z młodej kapusty
15 maja 2012 13:46 | ID: 784025
narobiłyście mi apetytu , na jutro sobie zrobię młodą kapustkę ...
15 maja 2012 15:06 | ID: 784076
kroję kapustę i wrzucam do wody, dodaję sól i pieprz i gotuję do miękkości.Następnie dodaję troszkę kiełbasy pokrojoną w kostkę i gotowe.Taki a'la bigos.
Ale i tak najlepsze są gołąbki z młodej kapusty
Robię tak samo:-).Aż jeśc mi się zachciało:-)
16 maja 2012 07:36 | ID: 784212
Proponuję na żeberkach,młoda marchewka,na koniec duzo koperku.Bez zasmażki.Super jedzonko.
Drugi sposób to tak jak kalafior:ugotować w całości.odcedzić i dodać bułkę tartą z masełkiem.Palce lizać.
16 maja 2012 07:41 | ID: 784214
Proponuję na żeberkach,młoda marchewka,na koniec duzo koperku.Bez zasmażki.Super jedzonko.
Drugi sposób to tak jak kalafior:ugotować w całości.odcedzić i dodać bułkę tartą z masełkiem.Palce lizać.
Tego jeszcze nie robiłam....
16 maja 2012 08:04 | ID: 784220
Proponuję na żeberkach,młoda marchewka,na koniec duzo koperku.Bez zasmażki.Super jedzonko.
Drugi sposób to tak jak kalafior:ugotować w całości.odcedzić i dodać bułkę tartą z masełkiem.Palce lizać.
Tego jeszcze nie robiłam....
Zapomniałam właśnie o tej z bułeczką. Chyba na sobotę zrobię.
16 maja 2012 08:38 | ID: 784249
Proponuję na żeberkach,młoda marchewka,na koniec duzo koperku.Bez zasmażki.Super jedzonko.
Drugi sposób to tak jak kalafior:ugotować w całości.odcedzić i dodać bułkę tartą z masełkiem.Palce lizać.
Też tak jeszcze nie robiłam . Trzeba spróbować.
16 maja 2012 09:29 | ID: 784276
Aż się zrobiłam głodna! Ja robię zazwyczaj podbnie jak Dunia. Muszę wypróbować tę wersję z kurczakiem, bo na żeberkach robiłam i pychota!
16 maja 2012 16:09 | ID: 784392
Mi przypadła do gustu ta wersja z masełkiem i tartą bułką , wypróbuję na pewno w najbliższym czasie ...
16 maja 2012 16:15 | ID: 784394
Mi przypadła do gustu ta wersja z masełkiem i tartą bułką , wypróbuję na pewno w najbliższym czasie ...
O tak to pysznie się zapowiada.Ja też spróbuję:-)
16 maja 2012 19:10 | ID: 784457
Alinko63 napewno Ci będzie smakowała.
16 maja 2012 19:17 | ID: 784464
Alinko63 napewno Ci będzie smakowała.
z całą pewnością Ewuniu ...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.