-
1
usunięty użytkownik
2011-12-01 19:58:39
1 grudnia 2011 19:58 | ID: 694196
Nie suszę i nie kupuję bo ich zwyczajnie nie lubię.
-
2
usunięty użytkownik
2011-12-01 20:14:11
1 grudnia 2011 20:14 | ID: 694222
Mama Tymka (2011-12-01 19:58:39)
Nie suszę i nie kupuję bo ich zwyczajnie nie lubię.
Ojej. Nawet nie wzięłam takiej opcji pod uwagę. Ja je uwielbiam. Ostatnio nawet dodałam skórkę pomarańczy do grzanego wina. Rewelacyjne!
-
3
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2011-12-01 20:16:38
1 grudnia 2011 20:16 | ID: 694226
Samodzielnie nie suszyłam w celach spożywczych. Dawno temu w pracy dekorowaliśmy dzieciom salę suszonymi skórkami pomarańczy.
-
4
Sylwiaws
Poziom:
Maluch
Zarejestrowany: 15-12-2009 23:07 .
Posty: 4215
2011-12-01 20:24:50
1 grudnia 2011 20:24 | ID: 694235
Ja zalewałam alkoholem. Skórkę pokrojoną w kostkę prażę na patelni a później wrzucam do słoiczka i zalewam alkoholem.Zamykam i stoi sobie coś takiego do momentu aż jest potrzebne.
-
5
usunięty użytkownik
2011-12-01 20:28:01
1 grudnia 2011 20:28 | ID: 694239
Sylwiaws (2011-12-01 20:24:50)
Ja zalewałam alkoholem. Skórkę pokrojoną w kostkę prażę na patelni a później wrzucam do słoiczka i zalewam alkoholem.Zamykam i stoi sobie coś takiego do momentu aż jest potrzebne.
Co to ma być za alkohol? Wolałabym suszone, choć taki sposób też brzmi nieźle. Czy skórki mają naturalny i silny aromat?
-
6
Sylwiaws
Poziom:
Maluch
Zarejestrowany: 15-12-2009 23:07 .
Posty: 4215
2011-12-01 20:34:17
1 grudnia 2011 20:34 | ID: 694246
myosotis24 06 (2011-12-01 20:28:01)
Sylwiaws (2011-12-01 20:24:50)
Ja zalewałam alkoholem. Skórkę pokrojoną w kostkę prażę na patelni a później wrzucam do słoiczka i zalewam alkoholem.Zamykam i stoi sobie coś takiego do momentu aż jest potrzebne.
Co to ma być za alkohol? Wolałabym suszone, choć taki sposób też brzmi nieźle. Czy skórki mają naturalny i silny aromat?
Przyznam że rożnego rodzaju daje.Zależy co mam w domu. Ostatnio dawałam RUM ale zwykła wódką tez może być. Zalewam tylko tak by zakryć skórkę alkoholem.
-
7
ulamisiula
Poziom:
Przedszkolak
Zarejestrowany: 24-03-2011 20:58 .
Posty: 2498
2011-12-01 21:19:26
1 grudnia 2011 21:19 | ID: 694294
Skórki z pomarańczy pozbawiambiałej błony.Kroję w bardzo drobną kostkę i wrzucam do słoiczka.Zasypuję to cukrem w proporcjach 1:1.Trzeba często mieszać.Wytworzy się sok,który dodaje do ciast jako aromat a skórki też są zjadliwe
-
8
usunięty użytkownik
2011-12-01 23:05:27
1 grudnia 2011 23:05 | ID: 694380
Super pomysły i na pewno wykorzystam. Spróbuję i z alkoholem i z cukrem... Jednak suszyć też będę choćby nie wiem co. Może jeszcze ktoś ma sprawdzone rady?
-
9
usunięty użytkownik
2011-12-01 23:08:03
1 grudnia 2011 23:08 | ID: 694382
Ja tylko zasypuję cukrem. O suszonych nie słyszałam. i tak najbardziej lubię świeże. Mają najwiecej aromatu.
-
10
anna07
Poziom:
Maluch
Zarejestrowany: 15-01-2011 20:28 .
Posty: 8123
2011-12-01 23:12:40
1 grudnia 2011 23:12 | ID: 694385
Moja mama kupuje gotowe :) ja osobiście nie lubię takich rzeczy w cieście.
-
11
Alina63
Poziom:
Niemowlak
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2011-12-02 06:14:03
2 grudnia 2011 06:14 | ID: 694442
najlepiej lubię skórki kandyzowane i kupuję je w sklepie ...
-
12
mama-emi
Zarejestrowany: 20-10-2011 13:53 .
Posty: 69
2011-12-02 14:10:39
2 grudnia 2011 14:10 | ID: 694684
-
13
usunięty użytkownik
2011-12-02 15:26:48
2 grudnia 2011 15:26 | ID: 694737
My teraz ciasta kupujemy więc skórek nie potrzebujemy :)
-
14
usunięty użytkownik
2011-12-02 20:04:43
2 grudnia 2011 20:04 | ID: 694897
ulamisiula (2011-12-01 21:19:26)
Skórki z pomarańczy pozbawiambiałej błony.Kroję w bardzo drobną kostkę i wrzucam do słoiczka.Zasypuję to cukrem w proporcjach 1:1.Trzeba często mieszać.Wytworzy się sok,który dodaje do ciast jako aromat a skórki też są zjadliwe
Też tak robię :)
-
15
ewelka21
Poziom:
Przedszkolak
Zarejestrowany: 17-05-2011 01:03 .
Posty: 3002
2011-12-02 21:44:12
2 grudnia 2011 21:44 | ID: 694987
Nigdy nie suszyłam skórek...
-
16
usunięty użytkownik
2011-12-02 21:50:52
2 grudnia 2011 21:50 | ID: 694993
Ja suszę właśnie teraz. Przedwczoraj wyschły ładnie starkowane wiórki ze skóry cytryny a dziś suszą się na talerzyku pomarańczy. Jeśli nawet zwietrzeją i nie będą nadawały się do konsumpcji to i tak się przydadzą. Mam słoik po oliwkach. Mały i długi. Wrzucam naprzemiennie - cytrynę i pomarańcz. Wygląda fajnie, Jak skończę to może pokażę ;) Ja skorzystam w porad dziewczyn i zrobię w alkoholu do ciasta, w cukrze do grzańca a do deserów i ciast kupię dodatkowo kandyzowane ze sklepu :)
-
17
usunięty użytkownik
2011-12-18 10:05:04
18 grudnia 2011 10:05 | ID: 706514
Skorzystałam jednak ze sposobu mojej mamy. Drobno pokrojone skórki pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) włożyłam do rondelka, zasypałam sporą ilością cukru i dolałam odrobinkę wody. Wszystko gotowałam co jakiś czas mieszając przez ok 15 - 20 min. Skórki są słodkie i miękkie. Niebawem wykorzystam je do ciast. Efekt: