Czekolada... mmm? Kto jej nie lubi. Można odkrywać najróżniejsze jej smaki. Zarówno aromat, jak i smak czekolady są wyjątkowo kuszące. Czekolada występuje w wielu odmianach, dzięki temu każdy łasuch znajdzie coś dla siebie. Gorzka, biała, mleczna, z dodatkami, z nadzieniem...aż ślinka cieknie.
Czekolada to rozkosz dla podniebienia, źródło inspiracji dla wielu z nas, chwila relaksu, aż wreszcie pole do popisów kulinarnych.
Jaka jest historia czekolady?
Czekolada jest znana od tysięcy lat. Wielbiono ją i czczono, a nawet używano jako waluty. U Azteków 100 ziaren równało się cenie jednego niewolnika.
Prawdziwy kult czekolady rozwinęli Majowie. Uprawiali oni kakaowce, ich owoce poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany xocolati. Napój ten był przeznaczony głównie dla królów.
Natomiast Aztecki władca Montezuma, żyjący w XVI wieku n.e. rozpowszechnił czekoladę, jako afrodyzjak. Przed wizytą w haremie wypijał czekoladę, która miała dodawać mężczyznom męskości. Dzisiejsza reputacja czekolady, jako afrodyzjaka wzięła się z wierzeń Azteków.
Jaką czekoladę lubicie najbardziej? W jakiej postaci? Czy próbowaliści czekolady z papryką chili?
A kiedy Wasze dzieci spróbowały czekolady po raz pierwszy?
W jakiej postaci gości czekolada na Waszym stole Bożonarodzeniowym?