Kuchnia jest sercem domu- przyciąga domowników i gości, stanowi miejsce
wspólnych posiłków. Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie, należy rozróżnić dwa
typy aneksów kuchennych:
-Aneksy otwarte w rogu salonu
-Aneksywydzielone (np. ściankami)
Ogólne zalety aneksów kuchennych:
-sprawdzają się w małych mieszkaniach, gdzie zależy nam na
pomieszczeniach i optymalnym wykorzystaniu powierzchni
-połączenie aneksu z salonem stanowi bardzo „żywą” część mieszkania,
gdzie odbywają się imprezy, a gospodyni nie jest wyobcowana w kuchni przy
garach
-aneksy sprawdzają się przy małych dzieciach, gdy mama będąc w kuchni
może obserwować bawiące się w salonie dzieci
Wady aneksów otwartych:
-aneks zlokalizowany w rogu salonu jest bardzo silnym elementem wizualnym,
co może sprawić trudności w aranżacji wnętrza, doboru mebli i odpowiedniego
sprzętu (tutaj musimy posiłkować się sprzętem w zabudowie co niekiedy wiąże się
z kosztami)
-trzeba utrzymywać czystość, aby nie zostawiać na wierzchu brudnych
naczyń
-intensywne prace kuchenne (praca sprzętu itp.) mogą przeszkadzać
domownikom przebywającym w salonie
-brak wizualnego odcięcia od salonu powoduje, że salon odbierany jest
jako mniejszy i zatłoczony
Zaleta aneksu otwartego:
-możemy postawić stół jadalniany „pomiędzy” salonem a kuchnią- na pewno
będzie głównym miejscem, gdzie wszyscy chętnie będą przesiadywać
-gospodyni pracująca w kuchni przebywa z domownikami/gośćmi
Optymalnym rozwiązaniem byłoby wydzielenie takiej kuchni ścianką o
wysokości 1,2m, na której możemy zamontować dodatkowy blat do pracy lub bar.
Taka aranżacja powoduje wizualne oddzielenie kuchni od salonu i możemy znaleźć
miejsce na schowanie brudnych naczyń. Innym dosyć często używanym rozwiązaniem
jest stosowanie tzw. Wysp. Jednakże wybierając takie rozwiązanie należy
pamiętać o eleganckiej ekspozycji naszych garnków :) (wyspa staje się głównym
elementem wizualnym w salonie).
Co zrobić z zapachami? Otóż, aby uniknąć nadmiernych zapachów należy
zastosować bardzo dobry okap z wyciągiem bezpośrednio podłączonym do wentylacji
(trzeba pamiętać, że w kuchni potrzebujemy dwóch pionów wentylacyjnych). Na
pewno nie ma znaczenia czy mamy aneks czy wydzieloną kuchnię np. podczas
gotowania bigosu – zapach będzie intensywny w całym mieszkaniu:)
Kuchnie samodzielne sprawdzają się w dużych mieszkaniach i domach,
gdzie nie zależy nam na dodatkowych pomieszczeniach i gdzie dysponujemy dosyć
dużą powierzchnią.
Zalety kuchni samodzielnych:
-swobodne prowadzenie prac kuchennych
-mniejsza ingerencja zapachów na salon
-możliwość wydzielenia małej spiżarni przykuchennej
-gdy kuchnia jest dosyć duża- wstawienie dużego stołu jadalnego
Wady kuchni samodzielnych:
-gospodyni podczas gotowania jest „wyobcowana”
Polecam kuchnię półotwartą, to znaczy zlokalizowaną przy salonie, gdzie
można zrobić dwa wejścia- jedno bezpośrednio z komunikacji, a drugie- na salon
(o szerokości min 1,5m). W takim przypadku aby oddzielić kuchnię od salonu
można zastosować system drzwi przesuwnych lub bar. Takie rozwiązanie powiększam
nam wizualnie salon, a jednocześnie nie będzie integralną częścią salonu i
możemy aranżować oddzielnie salon i kuchnię. W takim przypadku mamy też
możliwość większej kontroli nad brudnymi naczyniami.