Znacie jakieś fajne,wypróbowane przepisy na potrawy z dyni.Urosły takowe w moim ogródku i nie do końca wiem jak ten fakt wykorzystac:-).Proszę o rady.
7 września 2011 16:21 | ID: 630144
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
7 września 2011 17:20 | ID: 630168
Fajny temat!
A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?
7 września 2011 17:36 | ID: 630181
Chętnie się dowiem. Wczoraj widziałam dynię w sklepie i sobie pomyślałam, że nigdy nie jadłam.
7 września 2011 18:00 | ID: 630209
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem
7 września 2011 18:04 | ID: 630213
Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.
Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.
7 września 2011 18:13 | ID: 630223
Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.
Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.
Jak korniszony Wandziu?
7 września 2011 18:17 | ID: 630230
Tak Aniu!!! Jak korniszony. Tylko krótko gotuj słoiki. Od zagotowania 5 minut. Wystarczy.
7 września 2011 18:19 | ID: 630235
Tak Aniu!!! Jak korniszony.
Dzięki kochana!
A jak długo je pasteryzujesz?
7 września 2011 18:31 | ID: 630247
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem
Do miekkości. W zalezności od kawałków od 30-60 min.
Ale lepiej wieksze.
Ach i koniecznie do kremu dodaj troszke gałki muszkatałowej, fajny posmaczek daje:)
8 września 2011 05:24 | ID: 630560
Znalazłam jeszcze na moim ulubionym blogu:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Pumpkin-cheesecake-sernik-z-dynia.html
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Placuszki-z-dyni.html
8 września 2011 12:23 | ID: 631004
I to świetne przepisy są!Wypróbuję i o efekcie poinformuję:-).Jak do tej pory "pracowałam "tylko na kabaczkach i cukiniach.
19 września 2011 21:49 | ID: 641317
Byłam ostatnio na dniach korbola albo jak kto woli dyni podawno tam zupę z dyni z zacierkami taką na mleku, kompot z dynii, placki z dyni oraz konfiture z dyni. Niestety panie które serwowały te przysmaki nie chciały zdradzić przepisów. Mogę tylko dodać że w niektórych daniach wyczuwało się korzenny posmak
19 września 2011 23:15 | ID: 641410
Fajny temat!
A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?
?Aniu ja mam cudny przepis na dynię w sosie własnym pyszna, poszulkam u mamy. Lubięteż zacierki na mleku z dynią.
19 września 2011 23:50 | ID: 641423
krem z dyni robiłam świetne zwłaszcza dla niemowlaków a dla dorosłych z grzankami.
20 września 2011 11:00 | ID: 641644
Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.
20 września 2011 11:05 | ID: 641655
ja robie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi - własnie dzisiaj w pracy miałam
oraz zupę na mleku z dyni z zacierkami albo otrębami na zimno pyszny puding wychodzi
dynię marynowaną na słodko pycha w takie kosteczki pokrojona
jeśli chodzi o obróbkę dyni to piekę ją w ćwiartki pokrojoną bez pestek około 1 godziny w temperaturze 200 st C
następnie łyzką wybieram miekki miąższ na ciepło i wrzucam do malaksera , miksuje do pojemników, studzę i do zamrażarki ewentualnie wekuję
20 września 2011 11:26 | ID: 641687
Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.
A jak wyglądała że tak sie wyrażę jej wczesniejsza obróbka?
20 września 2011 12:03 | ID: 641731
No ja nie wpadłam na to, zeby upiec w łupinie i namęczyłam sie ze skrobaniem i to po raz ostatni. Później wyjęłam pestki, pokroiłam na większe kawałki. Na blachę polałam olej ułożyłam dynię, posoliłam, popieprzyłam i polałąm jeszcze trochę olejem, przykryłam folią aluminiową i piekłam ok 50. min w temp. 150C. I w zasadzie taka już jest pyszna. Idę dzisiaj krok dalej i jestem w trakcie robienia zupy kremu. Własnie gotuję ziemniaki z przyprawami jak na zupę. Potem wszystko zmiksuję z gałką muszkatołową. Nie mam groszku ptysiowego więc zrobię grzanki i trochę śmietanki na koniec. To mój debiut, więc póxniej napiszę jak smakowało. Ale jedno wiem na pewno jutro kupuję ogromniastą dynię(bo tą miałam małą), upiekę ją i zjem prosto z blachy...MNIAAAAM...a później moze zrobie ciasto dyniowe...poszukam jakichś przepisów...
20 września 2011 12:05 | ID: 641735
na ciasto dyniowe szukaj u nas w przepisach ja je dodam
a i dodaj swoje przepisy na dynie ze zdjęciami
bedzie nam bardzo miło
20 września 2011 12:19 | ID: 641749
No nie weim czy mogę bo przepis ściagnięty od JUICYfruit s parę postów wyzej
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.