Przecier pomidorowy. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Przecier pomidorowy.

10odp.
Strona 1 z 1
Odsłon wątku: 5709
Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
  • Zgłoś naruszenie zasad
25 sierpnia 2011 12:44 | ID: 619847

Dziś robiłam przecier pomidorowy. Robię go tak.

Pomidorki koktailowe, dowolna ilość...(lub inne: bawole serca, malinówki)

Obrać z szypułek, umyć, zmielić maszynką do mięsa.

Wlać zmieloną masę do garnka, zagotować. Ja akurat gotuje dość długo, żeby woda odparowała:) Wtedy przecier jest gęściejszy. Dodaję sól, pieprz. Nic więcej. Gdy przecier nabierze odpowiedniej gęstości, wtedy wkładam/ wlewam go do słoików( najlepiej po dżemie) i pasteryzuję. Gotuję słioki około 15 minut, żeby się dobrze zamknęły.

I to wszystko. Powiem Wam, że zupa pomidorowa ze swojskim przecierem jest super:))))

A może Wy macie jakieś inne przepisy na przecier? Podzielicie się????

Mam dośc sporo pomidorków koktailowych w ogródku, więc chiałabym pokombinować;)

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 sierpnia 2011 12:46 | ID: 619851

    Dziękuje Serduszko!

    Z chęcią zobacze też inne przepisy !:)

     

    Ostatnio edytowany: 25.08.2011, 12:47, przez: JUICYfruits
    Avatar użytkownika Sylwiaws
    SylwiawsPoziom:
    • Zarejestrowany: 15.12.2009, 22:07
    • Posty: 4215
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    25 sierpnia 2011 13:08 | ID: 619866

    Warto dodać troszkę kwasku cytrynowego dla zatrzymania koloru....czytałam tu niedawno o przecierze i pisałam ze nie robię ale w tym roku  miałam okazje robić:) Dostałam troszkę pomidorów i nie miałam co z nimi zrobić. A tylko wycięłam tą twarda zieloną czeęć i zgniotłam tłuczkiem.A później do gara i gotowałam na małym ogniu by pomidory  rozeszły się. Kila razy jeszcze tłuczkiem do ziemniaków pogniotłam .Jak rozeszły sie to przetarłam przez sito by oddzielić skóre i pesteczki. I dalej gotowałam by sie odparowało. Na końcu szczyptę kwasu i gorące wlałam do słoików. Nie gotowałam ich tylko odwróciłam do góry dnem. Zakrętki złapały temperatury  i trzymają dobrze.

    Ostatnio edytowany: 25.08.2011, 13:11, przez: Sylwiaws
    Użytkownik usunięty
      3
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:14 | ID: 619872

      Super przepis.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      4
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:16 | ID: 619873
      Sylwiaws (2011-08-25 15:08:34)

      Warto dodać troszkę kwasku cytrynowego dla zatrzymania koloru....czytałam tu niedawno o przecierze i pisałam ze nie robię ale w tym roku  miałam okazje robić:) Dostałam troszkę pomidorów i nie miałam co z nimi zrobić. A tylko wycięłam tą twarda zieloną czeęć i zgniotłam tłuczkiem.A później do gara i gotowałam na małym ogniu by pomidory  rozeszły się. Kila razy jeszcze tłuczkiem do ziemniaków pogniotłam .Jak rozeszły sie to przetarłam przez sito by oddzielić skóre i pesteczki. I dalej gotowałam by sie odparowało. Na końcu szczyptę kwasu i gorące wlałam do słoików. Nie gotowałam ich tylko odwróciłam do góry dnem. Zakrętki złapały temperatury  i trzymają dobrze.

      Z kwaskiem jeszcze nie robiłam:)

      Muszę tż spróbować Twojego przepisu:) Z tym, że z koktailówek nie bardzo jest co wycinać. A i skórka nie jest twarda:) Ale jak będę robić z normalnych pomidorów, to spróbuję;)

      Avatar użytkownika wamat
      wamatPoziom:
      • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
      • Posty: 4075
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:16 | ID: 619874

      A nie przecieracie miazgi przez sito? Ja przecieram, zostaja łupiny i ziarenka. Zawsze kupowałam  taką specjalną mięsistą odmianę ale w tym roku są bardzo wodniste i nie różnią się od innych. Ja do takiego przecieru dodaję papryki, cebulę, przyprawy (czasami cukinię), do słoików i synuś zabiera do makaronu. Jutro idę na targ kupić kilka kg i zrobić, bo październik za pasem

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:25 | ID: 619880
      wamat (2011-08-25 15:16:54)

      A nie przecieracie miazgi przez sito? Ja przecieram, zostaja łupiny i ziarenka. Zawsze kupowałam  taką specjalną mięsistą odmianę ale w tym roku są bardzo wodniste i nie różnią się od innych. Ja do takiego przecieru dodaję papryki, cebulę, przyprawy (czasami cukinię), do słoików i synuś zabiera do makaronu. Jutro idę na targ kupić kilka kg i zrobić, bo październik za pasem

      Ja nie przecieram przez sito. Do tej pory przynajmniej. Mielę maszynką na "gęstych" oczkach i skórki się nie przedostają. Poza tym, do tej pory przeważnie robiłam z pomidorów koktailowych, bo mam swoje. Jak będę robić z dużych to pewnie trzeba będzie przetrzeć, lub przecedzić te skórki i pesteczki....

      Ale w sumie ten Pani przepis jest super!!!!! Taki gotowy sos do spagetti możnaby zrobić:)))

      Avatar użytkownika Sylwiaws
      SylwiawsPoziom:
      • Zarejestrowany: 15.12.2009, 22:07
      • Posty: 4215
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:30 | ID: 619883
      Sonia (2011-08-25 15:16:41)
      Sylwiaws (2011-08-25 15:08:34)

      Warto dodać troszkę kwasku cytrynowego dla zatrzymania koloru.... dobrze.

      Z kwaskiem jeszcze nie robiłam:)

      Muszę tż spróbować Twojego przepisu:) Z tym, że z koktailówek nie bardzo jest co wycinać. A i skórka nie jest twarda:) Ale jak będę robić z normalnych pomidorów, to spróbuję;)

      tylko troszeczkę tego kwasku:)

       

      Ja tez myślałam dać przyprawy ale robiłam przecier u teściów a Oni nie używają za dużo przypraw. A że robiłam część dla siebie część dla nich zrobiłam pod nich. Przyprawy mogę w każdej chwili dodać.

      Pomysł z papryka jest dobry.!

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 13:32 | ID: 619886
      Sylwiaws (2011-08-25 15:30:24)
      Sonia (2011-08-25 15:16:41)
      Sylwiaws (2011-08-25 15:08:34)

      Warto dodać troszkę kwasku cytrynowego dla zatrzymania koloru.... dobrze.

      Z kwaskiem jeszcze nie robiłam:)

      Muszę tż spróbować Twojego przepisu:) Z tym, że z koktailówek nie bardzo jest co wycinać. A i skórka nie jest twarda:) Ale jak będę robić z normalnych pomidorów, to spróbuję;)

      tylko troszeczkę tego kwasku:)

       

      Ja tez myślałam dać przyprawy ale robiłam przecier u teściów a Oni nie używają za dużo przypraw. A że robiłam część dla siebie część dla nich zrobiłam pod nich. Przyprawy mogę w każdej chwili dodać.

      Pomysł z papryka jest dobry.!

      Też mi się wydaje, że powinien być smaczny ten przecier:) Następnym razem spróbuję;)

      Avatar użytkownika wamat
      wamatPoziom:
      • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
      • Posty: 4075
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 14:37 | ID: 619925

      Tak, mój przepis raczej nie nadaje się na zupę, tylko jako sos do makaronu. Trochę mielonego mięsa (synowi piekę klopsiki), resztki mięsa z poprzedniego dnia, przegotować z sosem i obiad w 15 min gotowy.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      25 sierpnia 2011 15:38 | ID: 619980
      wamat (2011-08-25 16:37:47)

      Tak, mój przepis raczej nie nadaje się na zupę, tylko jako sos do makaronu. Trochę mielonego mięsa (synowi piekę klopsiki), resztki mięsa z poprzedniego dnia, przegotować z sosem i obiad w 15 min gotowy.

       faktycznie:) Dzięki za podpowiedź:) Też następnym razem tak zrobię;)