Dziś robiłam przecier pomidorowy. Robię go tak.
Pomidorki koktailowe, dowolna ilość...(lub inne: bawole serca, malinówki)
Obrać z szypułek, umyć, zmielić maszynką do mięsa.
Wlać zmieloną masę do garnka, zagotować. Ja akurat gotuje dość długo, żeby woda odparowała:) Wtedy przecier jest gęściejszy. Dodaję sól, pieprz. Nic więcej. Gdy przecier nabierze odpowiedniej gęstości, wtedy wkładam/ wlewam go do słoików( najlepiej po dżemie) i pasteryzuję. Gotuję słioki około 15 minut, żeby się dobrze zamknęły.
I to wszystko. Powiem Wam, że zupa pomidorowa ze swojskim przecierem jest super:))))
A może Wy macie jakieś inne przepisy na przecier? Podzielicie się????
Mam dośc sporo pomidorków koktailowych w ogródku, więc chiałabym pokombinować;)