Planuję upiec szarlotkę i poszukuję dobrego przepisu. Poratujecie mnie?
14 lipca 2011 15:57 | ID: 588116
14 lipca 2011 16:50 | ID: 588178
Teraz mój małżonek ma urlop do 28 sierpnia to nie wiem czy ją zobaczy bo ma fuchę...zarabia na wyjazd do Chorwacji...
14 lipca 2011 16:54 | ID: 588187
14 lipca 2011 16:56 | ID: 588190
Ja nie ale córka z rodzinką, mąż i młodszy syn ze swoja dziewczyną - mają już rezerwację. Pieniążki więc potrzebne to i syn z mężem od poniedziałku już zarabiają.
14 lipca 2011 17:23 | ID: 588229
Dodaję swój przepis na "całoroczne ciasto z owocami". Owoce mogą być jabłkami.
1/2 kg mąki (typ 500)
1 proszek do pieczenia
1 margaryna
5 jajek
3 łyżki cukru
1 kisiel owocowy (słodzony)
owoce
Żółtka, cukier, proszek, margarynę i mąke zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej można dodac kakao (wg uznania). Części ciasta uformować w kule i włożyc na chwilkę do zamrażarki.
Białka ubić na pianę dodając na końcu kisiel (w proszku).
Jedną kulę ciasta wyłożyc na blachę, zetrzeć na tarce (grube oczka) ciemne ciasto, wyłożyc pianę i posypać lub położyć owoce. Na wierzch ścieramy na tarce ostatnią kulę ciasta - białego.
Owoce przed wyłożeniem można obtoczyć delikatnie w męce - nie będą puszczały soku.
Ja ciasto dzielę zawsze na dwie kule - większa na spód. I robię tylko jeden kolor.
14 lipca 2011 22:58 | ID: 588661
Standardowa szarlotka na kruchym cieście:)
( króche każdy robi inaczej)
. Osobiście polecam
dwa/trzy żółtka , kostkę margaryny, cukier puder, mąkę- wg. uznania, proszek do pieczenia i parę kropli octu by ciasto było kruche. Można dodać cukier wanil, ) Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem ( nie trzeba wtedy wyjmować ciasta z blachy i jabłka nie przesiąkną metalem) ciasto posypujemy cynamonem, następnie kładziemy jabłka, starte lub pokrojone w plasterki ( cieńkie) ja lubię dodać jeszcze śliwki . A na wierzch robimy pianę z białek ( jak na bezę, więc musi być dużo cukru) możemy zostawić trochę ciasta (tyle co się w ręce mieści, dodać więcej mąki i zetrzec na ułożoną na blaszy bezę) i do nagrznego piekarnika na ok. godz.
Sposób na szarlotkę 2
ubijamy 5/6 całych jajek na parze z cukrem ( treż cukier wg uznania)
Jak jajka się ubiją zdejmujemy z pary dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, cynamontrochę oleju, i jabłka pokrojone w dość duże kawałki. Wszystko wylewamy na blachę i do piekarnika.(gorącego)
Robię na zmianę co tydzień, bo u nas już jabłuszka letnie w sadzie (nigdy nie używam przepisów i wszystko robię na oko więc przepraszam że nie podaję dokładnej miary)
14 lipca 2011 23:09 | ID: 588677
1 kg jabłek (lub słoik jabłek z Lidla)
cynamon (na oko, ile kto lubi, ja daję 1 łyżkę stołową) lub aromat śmietankowy
3 szklanki mąki
4 jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny (250 g)
2 łyżki śmietany
garść rodzynek (ja daję więcej, bo uwielbiam rodzynki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru, szczyptą soli, śmietaną, żółtkami i margaryną szybko zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 1/2 szklanki cukru, cynamon (lub aromat) oraz rodzynki. Wszystko wymieszać. Blachę posmarować margaryną, wyłożyć połowę ciasta i na to dodać masę z jabłek. Białka ubić na pianę z odrobiną pozostałym cukrem. Wyłożyć na jabłka. Pozostałe ciasto pokruszyć bezpośrednio na masę z białek.
Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut.
14 lipca 2011 23:15 | ID: 588686
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
14 lipca 2011 23:15 | ID: 588688
Przy następnej okazji wypróbuję kolejne przepisy!
14 lipca 2011 23:17 | ID: 588690
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
Mogę się wprosić na kuszka???? Hihihi.
15 lipca 2011 07:02 | ID: 588826
Przy następnej okazji wypróbuję kolejne przepisy!
dokładam Ci swój ,wypróbowany przepiś :
PULCHNA SZARLOTKA .
Ciasto : 5 jajek , szklanka cukru , 1,5 szkalanki mąki pszennej , 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , kostka margaryny , cukier waniliowy .
Masa jabłkowa : 1 kg jabłek , 3 łyżki cukru , kisiel cytrynowy .
Jabłka uprażyć z cukrem , ostudzić , dodać kisiel , wymieszać . Biała ubić na sztywno / ja ubijam ze szczyptą soli / , stopniowo dodawać cukier , cukier waniliowy i żółtka . Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia , a na koniec rozpuszczoną ale gorącą margarynę . Wszystko dokładnie wyrobić mikserem . Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem formę , na to masa jabłkowa , na wierzch resztę ciasta . Piec ok. 45 minut , można posypać cukrem pudrem .
15 lipca 2011 07:14 | ID: 588829
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
Z tego na całoroczne ciasto? Jak Ci sie spodobało to polecam zamiast jabłek wykorzystać też śliwki, maliny, mrożoną mieszanke owoców lesnych, wiśnie.
15 lipca 2011 07:21 | ID: 588837
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
Z tego na całoroczne ciasto? Jak Ci sie spodobało to polecam zamiast jabłek wykorzystać też śliwki, maliny, mrożoną mieszanke owoców lesnych, wiśnie.
Kasiu , owoce dajesz na ubitą pianę ?
15 lipca 2011 07:24 | ID: 588839
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
Z tego na całoroczne ciasto? Jak Ci sie spodobało to polecam zamiast jabłek wykorzystać też śliwki, maliny, mrożoną mieszanke owoców lesnych, wiśnie.
Kasiu , owoce dajesz na ubitą pianę ?
Tak bo i tak opadną. A jak mają na swojej drodze pianę to nie zagrażają ciastu. W oryginale były przed pianą ale moja mama pokąbinowała i tak jest lepiej.
15 lipca 2011 07:28 | ID: 588845
Zrobiła zarlotkę z przepisu Kasi, wyszła rewelacyjna!
Z tego na całoroczne ciasto? Jak Ci sie spodobało to polecam zamiast jabłek wykorzystać też śliwki, maliny, mrożoną mieszanke owoców lesnych, wiśnie.
Kasiu , owoce dajesz na ubitą pianę ?
Tak bo i tak opadną. A jak mają na swojej drodze pianę to nie zagrażają ciastu. W oryginale były przed pianą ale moja mama pokąbinowała i tak jest lepiej.
dzięki , na pewno wypróbuję ...
22 lipca 2011 14:58 | ID: 594852
Przy następnej okazji wypróbuję kolejne przepisy!
dokładam Ci swój ,wypróbowany przepiś :
PULCHNA SZARLOTKA .
Ciasto : 5 jajek , szklanka cukru , 1,5 szkalanki mąki pszennej , 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia , kostka margaryny , cukier waniliowy .
Masa jabłkowa : 1 kg jabłek , 3 łyżki cukru , kisiel cytrynowy .
Jabłka uprażyć z cukrem , ostudzić , dodać kisiel , wymieszać . Biała ubić na sztywno / ja ubijam ze szczyptą soli / , stopniowo dodawać cukier , cukier waniliowy i żółtka . Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia , a na koniec rozpuszczoną ale gorącą margarynę . Wszystko dokładnie wyrobić mikserem . Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem formę , na to masa jabłkowa , na wierzch resztę ciasta . Piec ok. 45 minut , można posypać cukrem pudrem .
Dziś zabieram się za szarlotkę z tego przepisu
10 września 2017 22:03 | ID: 1395675
Ja mam rewelacyjny przepis na szarlotkę: (wymoderowano) . Wychodzi przepyszna, aromatyczna i nie jest za słodka :) Jest prawie taka sama jaką piekła moja babcia, gdy byłam dzieckiem :) Smaki dzieciństwa!
13 września 2017 09:53 | ID: 1396029
Bardzo lubię sypaną z tego przepisu
Ważne: użyjcie soczystych jabłek, pół godziny przed zrobieniem szarlotki warto wrzucić masło do zamrażarki, dobrze jest też zetrzeć je równomiernie na suche składniki.
Tortownica 23 cm:
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mąkę mieszamy z kaszą, cukrem, proszkiem do pieczenia.
Tortownicę smarujemy masłem. Wsypujemy 1/3 suchych składników, ścieramy 1/3 masła, wykładamy połowę jabłek (lekko je odciskając z soku), posypujemy cynamonem. Wykładamy 1/3 suchych składników, 1/3 masła, resztę jabłek, cynamon, resztę suchych składników i masło. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Studzimy.
8 października 2017 22:20 | ID: 1400004
U mnie największe branie w domu ma zawsze szarlotka. Ostatnio znalazłam super przepis: ugotujmycos.pl/szarlotka-z-pianka-z-bialek/. Wyszedł super i wszystkim smakował :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.