Barszczyk Biały/Żurek idealny:)...bo co region to inny sposób przyrządzania:)
Jak robicie barszczyk biały albo żurek?:)
Czego dodajecie, a czego unikacie...?
Ja mam niecny plan zrobic na białej kiełbasce i wedzonych zeberkach...
Moze jakies przepisiki?
W kazdym regionie inny zwyczaj przewaznie panuje..
A ja chciałabym poznac Wasze:)
Ja idę na łatwiznę bo kupuje żeberka i na nich gotuje wywar z przyprawami.
Potem dodaje żurek ze słoika i ewentualnie dodaje do smaku żurek lub barszcz biały z paczki.
Na koniec gotowania dorzucam podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w plasterki i mam zupkę;)
Wysokich lotów zurek to nie jest, ale nam smakuje
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
Ja idę na łatwiznę bo kupuje żeberka i na nich gotuje wywar z przyprawami.
Potem dodaje żurek ze słoika i ewentualnie dodaje do smaku żurek lub barszcz biały z paczki.
Na koniec gotowania dorzucam podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w plasterki i mam zupkę;)
Wysokich lotów zurek to nie jest, ale nam smakuje
gotuję podobnie z tym , że wywar gotuję na żeberkach wędzonych . Doprawiam roztartym majerankiem , dodaję ugotowane na twardo jajko , zabielam śmietaną ...
Ja idę na łatwiznę bo kupuje żeberka i na nich gotuje wywar z przyprawami.
Potem dodaje żurek ze słoika i ewentualnie dodaje do smaku żurek lub barszcz biały z paczki.
Na koniec gotowania dorzucam podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w plasterki i mam zupkę;)
Wysokich lotów zurek to nie jest, ale nam smakuje
gotuję podobnie z tym , że wywar gotuję na żeberkach wędzonych . Doprawiam roztartym majerankiem , dodaję ugotowane na twardo jajko , zabielam śmietaną ...
Majeranek i jajko też oczywiście dodaję...zapomniałam o nich ...
Muszę zapytać w mięsnym o wędzone żeberka...
- Zarejestrowany: 11.03.2011, 14:09
- Posty: 426
robię tak jak wyżej do tego zamiast zakwasu z butelki daję z torebki żurek piastowski - dla nas najlepszy !!!
Möj maz robi najlepszy zur. Specjalna maka z posiekanym czosnkiem zmieszac z woda i postawic do kisienia pare dni w cieplam miejscu.
Kabanose w plasterki kroic i w wodzie zagotowac. Do tego ten kwas wlac i gotowac pare minut. Przyprawic .Zurek musi byc troche gesty nie wodnisty. Kartofle ugotowac i dac na talerz do srodka wlac gotowy zurek i do tego smietana. Zurku z jajkiem nie znam ale barszcz jem z jajkiem.
- Zarejestrowany: 07.08.2010, 20:41
- Posty: 8231
Ja robię z torebki, niegdy nie jadłam takiego prawdziwego
Zurku nie robię. Raz spróbowałam ugotować z wykorzystaniem torebki Winiary. Oczywiście na wywarze z mięsa + podsmażana kiełbaska i jajko. Nikt nie chciał go jeść. Wylałam.
W ogóle za żurkiem nie przepadam, bo zasadniczo te, które zdarzało mi się jeść- nie smakowały, a w moim rodzinnym domu nie podawano. Raz w życiu jadłam naprawdę dobry- o dziwo, w restauracji na firmowej imprezie- taki chętnie widziałabym na wielkanocnym stole, ale takiego zrobić nie potrafię.
Będzie bez żuru.
- Zarejestrowany: 17.01.2010, 18:30
- Posty: 3823
Ostatnio Mój Mąż zrobil przepyszny Żurek z białą kiełbaską i wędzonką.Byłam strasznie zadziwiona,że Żurek był tak Pyszny;)Mniammmm
Ja robię z torebki, niegdy nie jadłam takiego prawdziwego
No to zapraszam na taki prawdziwy. Maz robi tez Bigos , Barszcz i Kluski nadziewane ze sliwkami. Ja jestem spacialistka od pieczenia i od sosöw.
- Zarejestrowany: 22.02.2010, 10:02
- Posty: 3921
A nikt nie robi zupy chrzanowej?„Chrzan i żółć jeden smak równy ma”. Miało to przypominać, że Jezus pojony był żółcią.
Składniki
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
listek laurowy
3-5 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu
6-7 szklanek wody
sól
150 g tartego chrzanu
2 łyżki wiórków chrzanowych
łyżeczka soku z cytryny
2 surowe żółtka
szklanka gęstej śmietany
100 g różnych pieczonych mięs
4 jajka na twardo
Przygotowanie
Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito. W garnku dokładnie rozkłócić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie przelać wrzątkiem skropić sokiem z cytryny. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu lekko podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo.
robię tak jak wyżej do tego zamiast zakwasu z butelki daję z torebki żurek piastowski - dla nas najlepszy !!!
oo, pierwsze słysze...
Na koniec gotowania dorzucam podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w plasterki i mam zupkę;)
no to mnie zaintrygowalo, moze tez tak sprobuje... na reklamie Winiary bodajze, fajnie to wyglada:)
A nikt nie robi zupy chrzanowej?
Przyznam, ze w zyciu nie jadlam...