Dziewczyny wymieńmy się przepisami na pyszny domowy chlebek z maszynki.
Może zacznę.
Pyszny chleb, który można modyfikować. Dodać różne kiełki, otręby, pestki.
Jedna zasada to im więcej dodatków tym więcej wody (np. duża łyzka wody więcej, żeby jak maszynka miesza , nie było sypkiej maki na brzegach, jeśli jest - dodać troszkę wody)
i druga zasada: zawsze ma być 600 gram mąki więc można mieszać np. 500 gram mąki pszennej typ 550 i 100 gram mąki razowej pszennej lub żytniej typ 2000, trzeba tylko uważać żeby nie dodać za dużo tej mąki typ 2000 bo chleb opadnie, będzie za ciężki ( ja robię max tak jak w przepisie poniżej)
340 ml wody
3 łyżki Oliwy z Oliwek
1,5 łyżeczki miodu ( może być bez )
420 gram mąki pszennej zwykłej typ 550
180 gram mąki razowej pszennej lub żytniej typ 2000
2,5 łyżeczki drożdzy instant (lub opakowanie 7g np dr.Oetker)
2 łyżeczki soli
i dodatki , np. po 2 łyżki - pestki z dyni, słonecznika, otręby owsiane, otręby pszenne.
SMACZNEGO iczekam na przepisy :-) Pozdrawiam