Dziewczyny jakie macie przepisy na szybki obiad? Często późno wracam do domu i muszę coś szybko zrobić, bo głodomorki już czekają...
15 marca 2011 13:41 | ID: 452900
polecam
ja jak mi się spieszy i nie mam za wiele w lodówce gotuję makaron świderki podsmażam trochę kiełbaski w kostkę, dorzucam do niej ugotowwany makaron podsypuję serem i wszystko podsmażam
można zjeść z keczupem
szybkie i smaczne aczkolwiek kaloryczne
potwierdzam smaczne,
ja często modyfikuję ten przepis: np: podsmażam kawałki boczku (nie surowy bo to długo), dokładam posiekaną cebulkę, na końcu pomidory (teraz najlepiej z puszki), do tego makaron spagetti i obiad na stole, albo zamiast pomidorów na koniec jajka i taka inna makaronowa jajecznica
29 marca 2011 17:51 | ID: 472445
Można też ugotować makaron, do tego podgrzać sos z paczki lub ze słoiczka i mamy potrawę.
29 marca 2011 18:19 | ID: 472458
Gdy muszę zrobić szybko obiad często robię pomysł na zapiekankę serową
uwielbiam ta zapiekankę
Ja również jest bardzo prosta i smaczna
Wystarczy nagrzać piekarnik, wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wsypać surowy makaron- najlepiej rurki, gotujemy proszek z opakowania, zalewamy nim makaron, posypujemy serem i pieczemy 20-30min
Robiłam taka zapiekankę w sobotę:) Poszła jak ciepłe bułeczki:)
29 marca 2011 18:22 | ID: 472464
Gdy muszę zrobić szybko obiad często robię pomysł na zapiekankę serową
uwielbiam ta zapiekankę
Ja również jest bardzo prosta i smaczna
Wystarczy nagrzać piekarnik, wysmarować naczynie żaroodporne masłem, wsypać surowy makaron- najlepiej rurki, gotujemy proszek z opakowania, zalewamy nim makaron, posypujemy serem i pieczemy 20-30min
Robiłam taka zapiekankę w sobotę:) Poszła jak ciepłe bułeczki:)
No to cieszę się że smakowała :)
24 lipca 2013 09:29 | ID: 992987
Polecam wypróbować danie jednogarnkowe z kiełbasą. Bardzo fajny i smaczny sposób obiad w pół godziny. :) Przepis można znaleźć na stronie: [wymoderowano].
11 sierpnia 2013 22:35 | ID: 1001217
Ziemniaki i zsiadłe mleko
2 lutego 2014 12:11 | ID: 1075590
Serdecznie polecam to danie i przy okazji zapraszam na mojego bloga
http://kuliarnelove.blogspot.com/2014/02/smakowita-zapiekanka-z-nowalijkami.html
http://kuliarnelove.blogspot.com/2014/02/kotlety-jajeczne-z-koperkiem-oraz.html
2 lutego 2014 12:14 | ID: 1075593
Może ktoś ma przepis na tartę - pszyną i chrupiącą
2 lutego 2014 12:24 | ID: 1075596
Może ktoś ma przepis na tartę - pszyną i chrupiącą
Magda gdzieś Ty się podziewała, fajnie że zawitałaś na Familke :)
15 lutego 2014 00:06 | ID: 1082151
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ugotować (trwa to chwilę), w tym czasie podsmażyć pokrojone pomidory, cebulę, wrzucić do tego ugotowane ziemniaki, przyprawę do pizzy, pokrojony ser żółty, mozzarellę, można dodać pokrojony ząbek czosnku (wrzucam na koniec - nie lubię smaku smażonego czosnku).
Aby było bardziej treściwe - do smażonych pomidorów wrzucić jajko.
Całość wymieszać, można dodać sól, pieprz, chili - wg gustu :)
Smacznego!
15 lutego 2014 00:09 | ID: 1082152
Omlet - bez dodatków, lub z... (tym, co znajdziemy w szafkach, lodówce) :)
Roztrzepać jajka z odrobiną wody (lub mleka), dodać mąkę, szczyptę soli, można przyprawę do pizzy.
Podsmażyć na patelni. Gotowe!
Jeśli jest czas, to można wymieszać z masą dowolne dodatki: grzyby / pomidor / wędlinę / ser żółty, mozzarellę, oscypek / kukurydzę / dowolne mięsko.
15 lutego 2014 00:18 | ID: 1082153
Aaaa i jeszcze jedna ważna uwaga - mrożenie.
Jednego dnia kupuję większą ilość mięsa i przygotowuję sobie porcje
- z piersi kurczaka: kostki do chińszczyzny, kotlety, czy paluszki. Wszystko solę i pieprzę. Kotlety, paluszki panieruję, porcjuję do woreczków i zamrażam. Wystarczy szczelnie zawiązany woreczek zalać wrzątkiem i po kilku minutach smażę. Kostek nie rozmarażam, tylko od razu do sosiku (może być ze słoika).
- wieprzowe - przygotowuję kotlety schabowe, doprawiam, panieruję i w woreczki (jak kurczak), część kotletów rozbijam na roladki, porcjuję - z tym, że roladki lubią się dłużej pogotować
- kotlety mielone - przygotowuję, porcjuję, mrożę.
Często robię tak, że gotuję celowo więcej makaronu lub ryżu i nadmiar porcjuję i zamrażam.
Gdy przychodzi potrzeba, wyciągam z zamrażarki, gotuję wodę. Gdy woda się zagotuje lekko solę i wrzucam delikwenta do przegotowania.
Jeśli mam sosik - można rozmrozić od razu w sosiku (dolewam trochę wody, by się nie przypaliło).
Korzystam również z zup w postaci mrożonek. Szybko i smacznie.
16 marca 2014 16:11 | ID: 1093918
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
16 marca 2014 18:42 | ID: 1093993
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
16 marca 2014 18:47 | ID: 1093996
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
I szklanka zimnego mleka do popicia;) Mniam:)
16 marca 2014 18:50 | ID: 1093997
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
I szklanka zimnego mleka do popicia;) Mniam:)
tak się u mnie w domu jadlo:)
16 marca 2014 18:52 | ID: 1093998
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
I szklanka zimnego mleka do popicia;) Mniam:)
tak się u mnie w domu jadlo:)
U mnie też;)
16 marca 2014 18:53 | ID: 1094001
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
I szklanka zimnego mleka do popicia;) Mniam:)
tak się u mnie w domu jadlo:)
U mnie też;)
:)
11 marca 2015 16:26 | ID: 1203036
A ja to jakoś nie lubię tych wszystkich "pomysł na..." itp. Jednak obiad domowy to obiad domowy, a nie z torebki... Także sorry jeśli kogoś uraziłam, ale nie lubię tego. Także lepiej żeby obiad był troszkę później, ale żeby był z naturalnych składników, a nie z torebki. :)
11 marca 2015 20:29 | ID: 1203134
Ostatnio robiłam zaskwazone ziemniaczki:) Długo nie było, więc każdemu smakowało:)
o też bym zjadłao :)
I szklanka zimnego mleka do popicia;) Mniam:)
Ja takie ze zsiadłym mlekiem...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.