DEFINICJA
Zastosowanie mleka koziego w żywieniu dziecka z alergią na białka mleka krowiego było przez wiele lat bardzo popularną metodą leczenia
alergii pokarmowej.
OBJAWY I PRZEBIEG
Włączenie mleka koziego daje poprawę u wielu dzieci mających objawy alergii na białko mleka krowiego. Tym niemniej należy pamiętać, że jest to mleko, którego skład nie odpowiada potrzebom dziecka. W stosunku do składu mleka ludzkiego (a co za tym idzie w stosunku do zapotrzebowania niemowlaka i małego dziecka) mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka. Ponadto karmienie mlekiem kozim powoduje powstanie niedoborów wielu ważnych witamin, takich jak: kwas foliowy, witamina B6, B12, C i D3. Grozi to zaburzeniami prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego dziecka. W przeciwieństwie do mleka koziego wszystkie dostępne na rynku nowoczesne preparaty mlekozastępcze (hydrolizaty kazeiny lub serwatki) mają skład "humanizowany" (upodobniony do mleka ludzkiego), czyli dostosowany do zapotrzebowania rozwijającego się organizmu dziecka. Należy również pamiętać, że mleko kozie zawiera antygeny białkowe podobne do mleka krowiego i część dzieci nie odnosi zupełnie żadnej korzyści w zakresie objawów alergicznych. Ponadto wykazano, że u pewnej części dzieci, po początkowej poprawie, z upływem czasu dochodzi do powstania alergii krzyżowej i nawrotu objawów. Efektu tego nie wykazują hydrolizaty wysokiego stopnia, które sumarycznie dają poprawę u znacznie większego odsetka dzieci z alergią na mleko krowie.