4 marca 2011 10:29 | ID: 438355
Ja wszystkie składniki mam w domku, więc może dziś się wezmę?
30 marca 2011 08:54 | ID: 473101
Najsmaczniejszy chleb to złoty pumpernikiel
Wiele moich znajomych piecze te chleb bo przede wszystkim jest smaczny, zdrowy i niedrogi.
Ma malo kalorii wiec nie tuczy.
30 marca 2011 08:56 | ID: 473104
Wiele moich znajomych piecze te chleb bo przede wszystkim jest smaczny, zdrowy i niedrogi.Ma malo kalorii wiec nie tuczy.Najsmaczniejszy chleb to złoty pumpernikiel Ciemny, razowy chleb, pieczony w formie, lekko zakwaszony, z gruboziarnistej mąki żytniej, często z dodatkiem miodu, melasy lub ekstraktu z jabłek oraz słodu. Chleb ten ma kolor brunatny, czasem prawie czarny. Zawiera (w 100 gramach) około 48 g węglowodanów, 5 g białek i 1,5 g tłuszczów, przy wartości energetycznej 950 kJ (~230 kcal)[1][2]. Do sprzedaży dostarczany jest pocięty na cienkie (5-6 mm) kromki i zapakowany w sposób utrudniający wyschnięcie. Jest pieczywem o stosunkowo długim terminie przydatności do spożycia ( pół roku w szczelnym opakowaniu, kilka tygodni po otwarciu opakowania). Prawdopodobnie pochodzi z Niemiec (Westfalia). Nazwa w języku niemieckim oznaczała w XVII wieku zakalec, trudny do strawienia chleb.
30 marca 2011 08:57 | ID: 473106
W lidlu ma być urządzenie do pieczenia chleba
30 marca 2011 09:04 | ID: 473112
W lidlu ma być urządzenie do pieczenia chleba
Widziałam gazetkę...
30 marca 2011 09:25 | ID: 473159
W lidlu ma być urządzenie do pieczenia chleba
Widziałam gazetkę...
A jaka cena????
30 marca 2011 09:27 | ID: 473161
W lidlu ma być urządzenie do pieczenia chleba
Widziałam gazetkę...
A jaka cena????
Od 31.03. za 179 zł.
30 marca 2011 09:29 | ID: 473166
W lidlu ma być urządzenie do pieczenia chleba
Widziałam gazetkę...
A jaka cena????
Od 31.03. za 179 zł.
Kurcze, drogo:(((
30 marca 2011 09:30 | ID: 473167
Żanetko może taniej na allegro?
30 marca 2011 10:18 | ID: 473237
ja chlebek niepieke za to moja tesciowa piecze co 3 dni ....wlasnie wczoraj mi podwiózł szwagierek to dzis do kawki sobie zjem swojski chlebek mniam
30 marca 2011 11:27 | ID: 473321
Żanetko może taniej na allegro?
W sumie chyba sie nie skuszę. Nawet na alegro. Narazie mam tyle pracy, ze niewiele czasu mi zostaje:)))
30 marca 2011 11:35 | ID: 473332
Dziewczyny nie ma sensu kupować urządzenia do pieczenia chleba. Kiedyś taki kupiłam i teraz żałuję. Zajmuje mnóstwo miejsca w kuchni a tak naprawdę wystarczy dobry mikser, który ma nasadkę do mieszania gęstego, ciężkiego ciasta, takiego jak drożdżowe. Ciasto wyrabiacie w robocie, później zostawiacie do wyrośnięcia i do pieca. Ja tak robię od dawna i uważam, że taki chlebek jest lepszy od tego z automatu. Po pierwsze ma "normalny" kształt i ciasto nie jest przerośnięte a przez to nie robi się zakalec co zdażało mi się w automacie do chleba. Ciężko było mi dodac dokładną ilośc drożdży, szczególnie tych sypkich.
I mam sposób na szybsze wyrastanie ciasta - wkładam je do pieca nagrzanego do max 50 stopni i zostawiam przy otwartych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie zamykam piekarnik i zwiększam temp. do 180 stopni. Po 40 minutach chlebek jest gotowy.
1 kwietnia 2011 11:18 | ID: 475490
Piekę chleb od roku . Kupiłam maszynkę w Lidlu taką sama na jaką teraz będzie promocja. Gwarancję ma na 2 lata. I jest super :-)) To nie jest drogo, bo są droższe te maszynki,, ta jest jedna z tańszych a dobra. A sprawdzony przepi, z którego pieję chleb już dłuższy czas tylko dodaję różne dodatki to:
340 ml wody
3 łyżki Oliwy z Oliwek
1,5 łyżki miodu
420 gram mąki zwykłej pszennej typ 550
180 gram mąki żytniej lub pszennej razowej typ 2000 (do kupienia w Realu)
2,5 łyżeczki drożdzy instant ( lub torebka zwykłaych drożdzy np.dr.Oetker )
2 łyżeczki soli
do tego dodaję np : 2 łyżki pestek słoneczka, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki otrębów owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych...
Moż dodać to na co macie ochotę. Z tym że na tą ilość dodatków jest ta ilość wody, jeśli chcecie dodać mniej dodatków to zmniejsz ilość wody np na 320 ml, a jeśli chcesz dodać więcej dodatków to dodaj trochę wody np 10 lub 20 ml. Będzie widać w maszynce czy jest odpowiednia ilośc wody. Gdy maszyna jest mniej więcej w środku czasu mieszania to zaglądamy przez szybkę, jeśli zostaje trochę mąki na brzegach to znaczy że trzeba dolać troszkę wody i palcem tą suchą mąkę doczepic do masy. Zawsze się udaje :-)
A zapach chleba w trakcie pieczenia i potem po wyjęciu - bezcenny ...:-)))))
Jeśli chcecie to piszcie na maila , jak będę wiedziała - pomogę.
Pozdrawiam
7 lipca 2011 19:32 | ID: 582090
Upiekłam dzisiaj chleb. Dawno już tego nie robiłam . Dzisiaj był "classic". Na zakwasiez żytniej mąki i z dodatkiem pszennej. oczywiście pierwsza kromka z masłem i solą była moja.
7 lipca 2011 19:35 | ID: 582093
Nigdy nie pieklam , ale mam nowa kuchenke to sproboje Wandziu jak to sie robi ?z kad zakwas ? daj przepis
13 lipca 2011 23:46 | ID: 587424
Choć już od dawna kupujemy wyłącznie chleb pieczony w warunkach domowych, to sama nigdy nie miałam odwagi spróbowac upiec go samodzielnie...Gospodyni, która piecze chlebek specjalnie dla nas dostałam nawet zakwas...Może kiedyś spróbuję ...?
15 października 2011 13:21 | ID: 660571
Piekę tylko w automacie do pieczenie chleba, niestety piekarnik nie mam najlepszy. Mam książkę z przepisami na 300 takich wypieków. Bardzo smaczne chlebki wychodzą. Dobry pomysł by dodać do naszych przepisów:)
15 października 2011 14:59 | ID: 660608
ja jeszcze nie próbowałam
15 października 2011 15:18 | ID: 660621
A ja wczoraj upiekłam chlebek w dwóch blaszkach, jeden zamroziłam, a drugim się zajadamy
15 października 2011 15:45 | ID: 660632
Moja bratowa kupiła takie urządzenie do pieczenia chleba i od czasu do czasu podrzuca nam jakiś chlebuś :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.