Wielkie grilowanie- przepisy. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Wielkie grilowanie- przepisy.

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 9096
Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:40 | ID: 227369
Sezon grilowy już się rozpoczął ,a więc należałoby sie podzielić jakimiś fajnymi wypróbowanymi sposobami na dobrego grilla. Ja np. uwielbiam chlebek pieczony który po upiczeniu smaruje masełkiem z ziołami i czosnkiem. Lubię również surowy czosnek zawinąć w folię aluminiową posolić i taki pakunek  piec na grilu. No a do grilla oczywiście musi byc dużo zielonego czyli jakies sałatki z sosem winegre. Czekam na wasze przepisy może cos wypróbuje :D
Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:44 | ID: 227371
Prosta sałatka do piwa :P 700 g bobu ugotowanego i obranego z łupinek 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(mozna dodać więcej jak ktoś lubi) 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy (u mnie francuska) 3 łyżki oleju sól Obrany i wystudzony bób wsypać do miski.Do oddzielnej miseczki wrzucić przeciśniety czosnek,musztardę i szybko mieszając dolać olej (sos powinien mieć konsystencję emulsji).Przygotowany sos wlać do bobu,dobrze wymieszać doprawić solą.Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:45 | ID: 227372
Sałatka z brokułów i grillowanej cukinii 1 procja - brokuły - 200 g - feta - 30 g - ziarno słonecznika - łyżeczka - cukinia - 1 mała - groszek mrożony- garść Dressing: - łyżeczka oliwy z oliwek - pół ząbka czosnku - 1 łyżeczka octu balsamicznego - łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżeczka miodu - sól, pieprz, zioła prowansalskie Składniki dressingu wymieszać i odstawić do przegryzienia. Słonecznik uprażyć na teflonie, a brokuł i groszek ugotować na parze. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Usmażyć na lekko naoliwionej patelni grillowej. Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik mieszamy z dressingiem. Na półmisku kładziemy cukinię, na nią kładziemy brokuły, groszek i fetę. Polewamy dressingiem ze słonecznikiem.
Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:47 | ID: 227373

Cytrynowo-czosnkowy kurczak

Składniki:

  • kawałki kurczaka (mogą być filety z piersi lub ud kurczaka)

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
  • ½ szklanki oliwy extra virgin
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ja dałam około 1/3)

Wymieszać składniki marynaty. Zalać nią kawałki kurczaka i zostawić w lodówce w szczelnym zamkniętych naczyniu na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Odsączyć z marynaty kawałki kurczaka. Marynatę zachować. Kłaść mięso na ruszt i grillować smarując pozostałą marynatą.

Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:48 | ID: 227375
Kaszanka z jabłkiem i majerankiem Bierzemy kawałek kaszanki i kawałek folii aluminiowej, w folię zawijamu kaszankę, kawałeczek jabłka i gałazkę majeranku i juz :))
Avatar użytkownika 2iza
2izaPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
  • Posty: 1522
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
12 czerwca 2010, 10:49 | ID: 227378
PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM składniki: - kilka ziemniaków - oliwa + folia aluminiowa twarożek: - 1 op. serka wiejskiego light - 1 łyżka jogurtu naturalnegi - 3 rzodkiewki - kawałek zielonego ogórka - kawałek papryki - 1/3 pęczka szczypiorku - sól, pieprz Ziemniaki wyszorować, osuszyć. Rozgrzać piekarnik. Ziemniaki skropić oliwą i zawinąć w folię, wstawić do piekarnika. Jeśli są duże - piec ok. 1h. Serek wiejski wymieszać z jogurtem. Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystko wrzucić do twarożku, doprawić do smaku i wymieszać.
Użytkownik usunięty
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    12 czerwca 2010, 13:00 | ID: 227409
    ja kiedys robilam banany zawijane w boczek, skropione cytryna i na grila bylo pycha
    Sprobuj po prostu zyc. Rozpamietywanie jest zajeciem starcow.
    Użytkownik usunięty
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 czerwca 2010, 20:51 | ID: 227693
      Uwielbiam pieczarki faszerowane z grilla ! Faszeruję oczywiście mięskiem mielonym ( przyprawianym jak kotlety mielone ). Są pysznie soczyste... a jak pięknie pachną ! 
      Banany zawijane w boczek brzmią kosmicznie - dlatego wypróbuję 
      Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło...
      Avatar użytkownika mrowka456
      mrowka456Poziom:
      • Zarejestrowany: 15.01.2009, 14:20
      • Posty: 1007
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 czerwca 2010, 07:04 | ID: 227756
      my to lenie ;p robimy normalnie , czyli miesko czy kielbaskaprzyprawione kupna przyprawa do grila . ewentualnei czasem podlane piwkiem ;p 
      Avatar użytkownika 2iza
      2izaPoziom:
      • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
      • Posty: 1522
      9
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 czerwca 2010, 09:05 | ID: 227865
      Kebab na patyku Składnikidla 2-4 osóbmięso mielone wieprzowe (lub baranina), 0,5 kg schłodzony wywar (może być z kostki), 1 szklanka czosnek, 5-6 ząbków cebula, 1 duża oregano, 2 łyżeczki ostra papryka, 1/2 łyżeczki sól, pieprz, Cząber, 1 łyżeczka patyczki do szaszłyków, Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i dodaj do mięsa razem z pozostałymi przyprawami. Masę bardzo dokładnie wyrabiaj ręką, co jakiś czas dolewając porcję zimnego wywaru. Mięso jest dobrze wyrobione, gdy odstaje od ręki. Wtedy włóż je na ok. 2-3 godz. do lodówki, by stężało. 2. Po tym czasie mięso podziej na 4-5 porcji i z każdej uformuj zwilżonymi rękami wałeczek. Nabij je na patyczki do szaszłyków. Opiecz je równomiernie na grillu lub patelni około 10-15 min.
      Avatar użytkownika 2iza
      2izaPoziom:
      • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
      • Posty: 1522
      10
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 czerwca 2010, 09:07 | ID: 227866
      Grilowane spiralki z indyka i pepperoni Składnikidla 4-6 osóbPIERS Z INDYKA, 1 sztuka kielbaska pepperoni srednio pikantna, 3 sztuki pesto z suszonych pomidorow, 5 lyzeczek sol, Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 45 min1. Mieso pokroic wzdluz na ciekie platy, kazdy z nich posmarowac pesto i posolic. Nastepnie na jednym z brzegow ulozyc kielbaske i ciasno zrolowac. Gotowa "roladke" pokroic na plastry (okolo 1cm grugosci) Ponabijac plastry (slimaczki) na patyczki do szaszlykow. Grillowac okolo 12-15 min. (az mieso bedzie upieczone w srodku)
      Avatar użytkownika 2iza
      2izaPoziom:
      • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
      • Posty: 1522
      11
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 czerwca 2010, 09:08 | ID: 227868
      Tzatziki Składnikidla >6 osóbogorek swiezy, 1/2 jogurt grecki, 400g czosnek (drobno posiekany), 2 zabki ocet winny (mozna uzyc soku z cytryny), 2 lyzki cukier, 1 lyzka koperek, 1 peczek sol, do smaku Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 20 min1. Ogorka zetrzec na tarce o grubych oczkach, posypac szczypta soli i odstawic na ok 15min, po tym czasie dokladnie odcisnac ogorka z wody. 2. Tak przygotowany miasz ogorkowy polaczyc z czosnkiem, jogurtem i koperkiem oraz doprawic cukrem, sola i octem winnym . Odstawic na min 1h do lodowki. 3. Tak przygotowane tzatziki smakuja wysmienicie rowniez jako dip.
      Avatar użytkownika 2iza
      2izaPoziom:
      • Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
      • Posty: 1522
      12
      • Zgłoś naruszenie zasad
      13 czerwca 2010, 09:10 | ID: 227870
      Sos barbequeSkładnikidla >6 osóbwoda, 500 ml cukier brazowy, 50 gr ocet winny, 200 ml cebula, 2 srednie pieprz, lyzeczka Sos Worcestershire, lyzeczka papryka slodka w proszku, lyzeczka sol, 2 lyzeczki pieprz cayenne lub tabasco, do smaku ketchup (zwykly np Wloclawek), 200 ml czosnek, 3 zabki musztarda zolta, 1 lyzeczka
      Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 60 min

      1. Cebule i czosnek posiekac w kosteczke, wrzucic do garnka, dodac pozostale skladniki i zagotowac. Gotowac na malutkim ogniu ok 40 min az sos zgestnieje. 2. Mozna uzywac jako marynate do mies na grilla (super z zeberkami) lub jako dip. Smacznego :) 3. Extra dodatki smakowe: Jack Daniels lub inny bourbon, plynny "dym", miod, kawa espresso, sos sojowy.

      Avatar użytkownika Sonia
      SoniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
      • Posty: 112855
      13
      • Zgłoś naruszenie zasad
      24 marca 2014, 16:47 | ID: 1096861

      W sobotę już grilowaliśmy:) Sezon na grila uważam za otwarty:)

      Użytkownik usunięty
        14
        • Zgłoś naruszenie zasad
        24 marca 2014, 18:01 | ID: 1096884

        uwielbiak białą kaszankę z bazylia i pomidorami na grilu,boczus,karkoweczke,do tego ciepelko zielona trawka zeby mozna bylo na niej polezec jak sie czlowiek obje,nie rajcuja mnie grile w marcu,dopiero maj dla mnie to odpowiedni okres 

        Użytkownik usunięty
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          24 marca 2014, 18:23 | ID: 1096900

          My też już mieliśmy grilla w sobotę. Wszystko smakowało wybornie {#lang_emotions_smile}

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          16
          • Zgłoś naruszenie zasad
          24 marca 2014, 18:25 | ID: 1096902
          Sonia (2014-03-24 17:47:14)

          W sobotę już grilowaliśmy:) Sezon na grila uważam za otwarty:)

          My niestety jeszcze nie bo jesteśmy z mężem w rozjazdach...

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          17
          • Zgłoś naruszenie zasad
          24 marca 2014, 18:28 | ID: 1096906

          U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...

          http://i.iplsc.com/andnbsp-andnbsp/0001KEBHRTTNUC6S-C102.gif

          Avatar użytkownika Stokrotka
          StokrotkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
          • Posty: 66136
          18
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 kwietnia 2018, 06:48 | ID: 1419026
          oliwka (2014-03-24 19:28:57)

          U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...

           

          Lubię szaszłyki.. pieczarki z mięskiem też mogą być pyszne.. 


          No to zaczynamy! {#clap}

          Avatar użytkownika Dunia
          DuniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
          • Posty: 18894
          19
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 kwietnia 2018, 14:52 | ID: 1419049

          Z doświadczenia wiem, że najbardziej smakuje wszystkim kiełbaska, kaszanka , boczek i karkówka. Gdy robię plastry karkówki, to marynuję ją wcześniej i do marynaty dodaję wódkę. Dzięki temu karkówka jest bardzo miękka i soczysta. 

          A na jutro przygotowałam marynowane paski schabu na patykach. A oprócz tego kiełbasa, kaszanka, mini kiełbaski , boczek i papryka, jabłka, cukinia, oscypki i cammembert. Jako dodatek śliwki  i malutkie buraczki w occie jabłkowym. 

          Avatar użytkownika oliwka
          oliwkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
          • Posty: 161880
          20
          • Zgłoś naruszenie zasad
          29 kwietnia 2018, 15:56 | ID: 1419056
          Stokrotka (2018-04-29 08:48:09)
          oliwka (2014-03-24 19:28:57)

          U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...

           

          Lubię szaszłyki.. pieczarki z mięskiem też mogą być pyszne.. 


          No to zaczynamy! {#clap}

          My jeszcze grillowania nie zaczęliśmy na swojej działce ale na dniach na pewno zrobimy jeśli pogoda dopisze...