Wielkie grilowanie- przepisy.
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
Cytrynowo-czosnkowy kurczak
Składniki:
- kawałki kurczaka (mogą być filety z piersi lub ud kurczaka)
Składniki na marynatę:
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty
- ½ szklanki oliwy extra virgin
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ja dałam około 1/3)
Wymieszać składniki marynaty. Zalać nią kawałki kurczaka i zostawić w lodówce w szczelnym zamkniętych naczyniu na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Odsączyć z marynaty kawałki kurczaka. Marynatę zachować. Kłaść mięso na ruszt i grillować smarując pozostałą marynatą.
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522


- Zarejestrowany: 15.01.2009, 14:20
- Posty: 1007
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
- Zarejestrowany: 11.12.2009, 13:04
- Posty: 1522
1. Cebule i czosnek posiekac w kosteczke, wrzucic do garnka, dodac pozostale skladniki i zagotowac. Gotowac na malutkim ogniu ok 40 min az sos zgestnieje. 2. Mozna uzywac jako marynate do mies na grilla (super z zeberkami) lub jako dip. Smacznego :) 3. Extra dodatki smakowe: Jack Daniels lub inny bourbon, plynny "dym", miod, kawa espresso, sos sojowy.
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
W sobotę już grilowaliśmy:) Sezon na grila uważam za otwarty:)
uwielbiak białą kaszankę z bazylia i pomidorami na grilu,boczus,karkoweczke,do tego ciepelko zielona trawka zeby mozna bylo na niej polezec jak sie czlowiek obje,nie rajcuja mnie grile w marcu,dopiero maj dla mnie to odpowiedni okres
My też już mieliśmy grilla w sobotę. Wszystko smakowało wybornie
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
W sobotę już grilowaliśmy:) Sezon na grila uważam za otwarty:)
My niestety jeszcze nie bo jesteśmy z mężem w rozjazdach...
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...
Lubię szaszłyki.. pieczarki z mięskiem też mogą być pyszne..
No to zaczynamy!
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Z doświadczenia wiem, że najbardziej smakuje wszystkim kiełbaska, kaszanka , boczek i karkówka. Gdy robię plastry karkówki, to marynuję ją wcześniej i do marynaty dodaję wódkę. Dzięki temu karkówka jest bardzo miękka i soczysta.
A na jutro przygotowałam marynowane paski schabu na patykach. A oprócz tego kiełbasa, kaszanka, mini kiełbaski , boczek i papryka, jabłka, cukinia, oscypki i cammembert. Jako dodatek śliwki i malutkie buraczki w occie jabłkowym.
- Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
- Posty: 161880
U nas na grillu zawsze są szaszłyki - mniam...
Lubię szaszłyki.. pieczarki z mięskiem też mogą być pyszne..
No to zaczynamy!
My jeszcze grillowania nie zaczęliśmy na swojej działce ale na dniach na pewno zrobimy jeśli pogoda dopisze...