Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.
Karambola, nazywana też oskomianem pospolitym lub gwiaździstym owocem, zawiera dużo witamin C, B i A. Jest źródłem beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Obniża poziom stężenia glukozy we krwi i poziom „złego cholesterolu” (LDL). Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dostarcza do organizmu przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zapobiega zaparciom. Zwiększa uczcie sytości i stymuluje perystaltyczne ruchy jelit. Jest niskokaloryczna (100 g owocu dostarcza 31 kcal). Jest bogata w antyoksydanty, szczególnie flawonoidy. W jej miąższu znajduje się także kwercetyna, która ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.
My dziś jemy pierwszy raz taki owoc. Całkiem ciekawie smakuje. Jadł już ktoś taki owoc?