Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znaczne rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Tymczasem bataty przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Niektóre odmiany batatów są bowiem źródłem karotenoidów, w tym poprawiającej wzrok luteiny. Jeszcze inne zawierają likopen, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca.
Wartości odżywcze na 100 g:
Energia: 86 kcal
Białko: 1,57 g
Tłuszcze: 0,05 g
Węglowodany: 20,12 g
w tym cukry proste: 4,18 g
Błonnik: 3,0 g
Składniki mineralne:
Potas: 337 mg
Sód: 55 mg
Fosfor: 47 mg
Żelazo: 30 mg
Magnez: 25 mg
Lubicie bataty, znacie, jadacie?
Ja dziś kupiłam, sałatkę zrobię.