Robicie czasem takiego kurczaka? Jest doskonały do obiadu a także do kanapek na zimno. Ciekawa jestem jakie nadzionko tworzycie do środka i czy kości wyjmujecie czy nie?
Może jakiś fajny sposób macie na sprostaniu temu zadaniu?
4 stycznia 2017 13:38 | ID: 1359550
Podobno fajnie smakuje z jabłkami abo miesem mielonym
4 stycznia 2017 13:40 | ID: 1359554
Podobno fajnie smakuje z jabłkami abo miesem mielonym
Ja dziś z mięskiem właśnie robię.. ale kiedyś jadłam z wątróbką czy czymś tam jeszcze ale był przepyszny Koleżanki mama robiła..
4 stycznia 2017 13:46 | ID: 1359558
Ja zawsze robię z mięsem mielonym - pychota...
4 stycznia 2017 13:48 | ID: 1359559
Ja zawsze robię z mięsem mielonym - pychota...
A co jeszcze dodajesz?
4 stycznia 2017 14:05 | ID: 1359561
Moja mama co prawda nie robiła tak kurczaka ale kurę. Kura musiała być dość leciwa aby miała mocną skórę. Tę skórę mama zdejmowała, mięso oddzielała od kości, mieliła , dodawała dużo zielonej pietruszki, bułkę tartą , jajka i przyprawy. Oprócz tego nadzienia wkładała do kury jajka na twardo. I kurę zaszywała. A potem piekła w piekarniku. To było pyszne. Ja też już raz taką kurę zrobiłam. Mama robiła taką kurę na Wielkanoc.
4 stycznia 2017 14:08 | ID: 1359563
Ja zawsze robię z mięsem mielonym - pychota...
A co jeszcze dodajesz?
Dużo przypraw i ziół... robię też taką mieszankę w miseczce i nacieram nią całego kurczaka z zewnątrz jak i wewnątrz...
4 stycznia 2017 14:18 | ID: 1359565
Ja z kurczaka wyciągam wszystkie wewnętrzne kości, zostaja tylko kikuty zewnętrzne skrzydełek i udek, jeśli skóra jest pęknięta to ją zszywam, następnie przygotowaną mieszanką przypraw i ziół nacieram całego kurczaka wewnątrz i z zewnątrz.. Nadziewam przygotowanym mięskiem mielonym począwszy od szyjki a kończąc na "kuperku"... Tak przygotowanego nadziewanego kuraka wkładam do piekarnika i piekę w temp.200 stopni co i raz polewając go...
4 stycznia 2017 16:35 | ID: 1359575
Ja nigdy nie robiłam faszerowanego kurczaka. W sylestra zrobiłam zawijane piersi kurze z pysznym farszem z suszonych pomidorów, żółtego sera i szynki.
4 stycznia 2017 17:25 | ID: 1359584
Ja jeszcze do farszu dodaję troszkę kaszy wiejskiej i troszkę orkiszowej, zieleniny a taka moja fantazja
4 stycznia 2017 17:47 | ID: 1359587
Ja jeszcze do farszu dodaję troszkę kaszy wiejskiej i troszkę orkiszowej, zieleniny a taka moja fantazja
Kurczaka własciwie to można wszystkim nadziewac, nadziewałam nawet ziemniakami zmieszanymi ze smazonym boczkiem i tez dobre było.
4 stycznia 2017 20:16 | ID: 1359641
Ja jeszcze do farszu dodaję troszkę kaszy wiejskiej i troszkę orkiszowej, zieleniny a taka moja fantazja
Kurczaka własciwie to można wszystkim nadziewac, nadziewałam nawet ziemniakami zmieszanymi ze smazonym boczkiem i tez dobre było.
Mmm pieczarki też by można dać.. Zastanawiałam się nad cebulą i w końcu nie dałam ale za to ząbki czosnku dodałam
5 stycznia 2017 01:05 | ID: 1359657
Ja nigdy nie robiłam faszerowanego kurczaka. W sylestra zrobiłam zawijane piersi kurze z pysznym farszem z suszonych pomidorów, żółtego sera i szynki.
Od ponad 35 lat na święta u nas musi być kurczak nadziewany...
5 stycznia 2017 09:54 | ID: 1359697
Ja nigdy nie robiłam faszerowanego kurczaka. W sylestra zrobiłam zawijane piersi kurze z pysznym farszem z suszonych pomidorów, żółtego sera i szynki.
Od ponad 35 lat na święta u nas musi być kurczak nadziewany...
To muszę się od Ciebie uczyć. Ja nie tak często może nie zjadali by mi tak chętnie
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.