Przeważnie po wydobyciu środka skorupki lądują w koszu. A tu propozycje na co mogą się przydać:
Aby pozbyć się brudu należy wrzucić do muślinowego woreczka pokruszoną skorupkę i włożyć ją do prania. Przy tej metodzie należy dobrze zabezpieczyć worek, by drobinki skorupki nie wydostały się i nie uszkodziły pralki. Skorupki jajek wchłoną brud, dzięki czemu łatwo dopiorą się nawet zszarzałe skarpety.
Dzięki skorupkom możesz także ochronić swoje rośliny ogrodowe przed ślimakami. Wystarczy, że rozsypiesz drobno pokruszone skorupki wokół korzeni kwiatów - ślimaki będą miały trudność w dostaniu się do nich po ostrych drobinkach.
Skorupki jaj zawierają również cenne dla zdrowia wapno. Aby z niego skorzystać, należy upiec skorupki w piecu w temperaturze 180 stopni przez10 minut, a następnie za pomocą łyżki zamienić skamieliny w proszek. Dodając go do zupy czy napojów raz dziennie wzbogacisz posiłek o węglan wapnia.
Skorupki jaj przydadzą się także latem, kiedy zaczyna się inwazja komarów. Pokruszone drobinki należy wsypać do buteleczki z octem jabłkowym, które w połączeniu z octem wytworzą octan wapnia-naturalny balsam, któryzłagodzi ból po ukąszeniach i zapobiegnie swędzeniu. Taki roztwór należy przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Znacie jeszcze jakieś inne zastosowanie skorupek od jajek?
źródło: internet