Dostałam większą ilość świeżych grzybów leśnych. Co mogę z nich zrobić? Macie jakieś ciekawe przepisy?
21 sierpnia 2014 13:05 | ID: 1140054
ja lubie smzone z sebulka i jajkiem
albo sos robie,
mroze,
w słoiki
21 sierpnia 2014 13:18 | ID: 1140056
Jak robisz sos? Może jakiś z makaronem zrobię
21 sierpnia 2014 13:30 | ID: 1140058
Dostałam większą ilość świeżych grzybów leśnych. Co mogę z nich zrobić? Macie jakieś ciekawe przepisy?
pizzę!!
Grzybki w smietanie z cebulą smażone
Krokiety z kapustą i grzybami
21 sierpnia 2014 13:37 | ID: 1140069
Uwielbiam grzyby w occie.
Sos, to najlepszy z kurek, ze śmietaną:)
21 sierpnia 2014 15:38 | ID: 1140103
Zrób Ewuniu babkę ziemniaczaną przełożoną zesmażonymi z cebulką grzybami.
A jeśli dodasz do tego warstwę przesmażonej kapusty ( kiszona+słodka)też z cebulą to otrzymasz świetną warmińską potrawę zwaną "kugiel warmiński".
21 sierpnia 2014 16:09 | ID: 1140110
najlepiej do octu albo zamrozić w zimie jak znalazł
21 sierpnia 2014 18:10 | ID: 1140119
uwielbiam sosik :D
21 sierpnia 2014 18:24 | ID: 1140124
sosik, tarta, w occie .... pyszota
21 sierpnia 2014 19:09 | ID: 1140125
Ewuniu, jeśli masz tych grzybów dużo, to je przesmaż z cebulką i zamroź małymi jednorazowymi porcjami. A potem sobie będziesz wyciągać z zamrażarki według potrzeb.
Możesz robić naleśniki, krokiety i pierogi. Pyszne też są zapiekanki ziemniaczane z mięsem i grzybami.
21 sierpnia 2014 22:40 | ID: 1140191
nie znam sie na grzybach niestety
1 września 2014 18:24 | ID: 1142580
Też mam właśnie dużo grzybów i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Zamrażarkę mam za małą, żeby cokolwiek mrozić, za grzybkami w occie nie przepadam (mam uraz psychiczny po tym, jak kiedyś znalazłam w słoiku oprócz grzybów - marynowane tłuste robale). Chyba sos pozostaje jedynie na jutrzejszy obiad i trochę na nitki i posuszę.
1 września 2014 18:31 | ID: 1142584
Ewuniu, jeśli masz tych grzybów dużo, to je przesmaż z cebulką i zamroź małymi jednorazowymi porcjami. A potem sobie będziesz wyciągać z zamrażarki według potrzeb.
Możesz robić naleśniki, krokiety i pierogi. Pyszne też są zapiekanki ziemniaczane z mięsem i grzybami.
Ja właśnie tak robię, są świetne i na pizze i do innych potraw.
1 września 2014 18:53 | ID: 1142589
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
1 września 2014 20:45 | ID: 1142606
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
Ja nie bardzo mam gdzie suszyć a i jakoś za suszonymi nie przepadam zostało mi chyba z dzieciństwa..
1 września 2014 22:03 | ID: 1142611
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
a ja znalazłam dzisiaj 16 prawdziwków. Suszę je w suszrce, będą farszem wigilijnych pirogów.
1 września 2014 23:10 | ID: 1142627
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
a ja znalazłam dzisiaj 16 prawdziwków. Suszę je w suszrce, będą farszem wigilijnych pirogów.
gdzie,gdzie to i ja uderze w te strony sąsiadko:)
1 września 2014 23:58 | ID: 1142631
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
a ja znalazłam dzisiaj 16 prawdziwków. Suszę je w suszrce, będą farszem wigilijnych pirogów.
gdzie,gdzie to i ja uderze w te strony sąsiadko:)
uzbierałam z Maćkiem w sobotę 15 l wiadro. W większości były prawdziwki. Ok 100 ich mieliśmy, ale my zbieraliśmy na Kurpiach:)
2 września 2014 00:05 | ID: 1142632
Mariola troche daleko,a Mameks60 jest z moich okolic dlatego pytałam gdzie była na grzybach:)
2 września 2014 12:13 | ID: 1142720
U nas też wysyp borowików. W niedziele mieliśmy ponad 4kg, ze 100szt :). Zbieraliśmy w górach, w Istebnej.
Też tak macie, że jak nazbieracie dużo grzybów danego dnia, to wieczorem gdy się kładziecie do łózka i zamykacie oczy, to widzicie grzyby :)? Już to od kilku osób słyszałam, ja też tak mam :)
Ja lubię suszone, najbardziej prawdziwki. Pięknie sie ususzą, nic nie ściemnieją, aż miło patrzeć.
Robię też smażonkę, podsmażam grzyby z cebulka na maśle, zabielam słodka śmietaną. Rewelacja.
Bądź tradycyjny sos, bądź zupa. Najbardziej lubię zupę z grzybów mieszanych, czyli trochę świeżych, trochę suszonych. Grzyby dodaję tez do żurku, bądź do rosoł ale to tylko suszonego prawdziwka - 1 kapelusz. Gdzieś słyszałam, że rosół nabiera wtedy lepszego smaku, więc jak mam dużo ususzonych grzybów, to do rosołu dodaję.
2 września 2014 12:18 | ID: 1142721
a ja dzis szusze do bigosiku aż 4 podgrzybki
a ja znalazłam dzisiaj 16 prawdziwków. Suszę je w suszrce, będą farszem wigilijnych pirogów.
gdzie,gdzie to i ja uderze w te strony sąsiadko:)
..he he w węgorzewskich lasach
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.