Uwielbiamy grzyby, Większość z nas uwielbia grzyby jeść i zbierać.
Przypominam, grzyby mogą jeść tylko dorosłe osoby!!!
Poniże przedstawione grzyby są bardzo trujące!!!
http://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-trujace/
Uważajmy!!!
23 września 2013 07:26 | ID: 1020246
Uwielbiamy grzyby, Większość z nas uwielbia grzyby jeść i zbierać.
Przypominam, grzyby mogą jeść tylko dorosłe osoby!!!
Poniże przedstawione grzyby są bardzo trujące!!!
http://grzybyjadalne.wordpress.com/poznaj-grzyby/grzyby-trujace/
Uważajmy!!!
23 września 2013 07:32 | ID: 1020253
zbieram tylko grzyby , które znam ...
23 września 2013 07:33 | ID: 1020254
jeśli nie znam grzyba napewno go nie zerwę. Najczęściej zbieram podgrzybki. Zresztą u nas grzybów w tym roku jest jak na lekarstwo i naprawdę nie ruszam grzybów, których nie znam.
23 września 2013 07:34 | ID: 1020256
Ale musicie same przyznać, że wiele grzybów jest podobnych do jadalnych.
23 września 2013 07:35 | ID: 1020257
Ale musicie same przyznać, że wiele grzybów jest podobnych do jadalnych.
To prawda. Szczególnie do prawdziwków podobny jest "szatan", tak się u nas na te grzyby mówi. I dlatego nie zbieram podgrzybków. Choć to bardzo smaczne grzyby. Jednak ryzykować nie zamierzam.
23 września 2013 08:03 | ID: 1020272
23 września 2013 08:06 | ID: 1020273
23 września 2013 08:11 | ID: 1020275
Ja nie zbieram ale mąż i córka z zięciem - oni zbierają tylko te, które dobrze znają...
23 września 2013 08:21 | ID: 1020277
Ale musicie same przyznać, że wiele grzybów jest podobnych do jadalnych.
To prawda. Szczególnie do prawdziwków podobny jest "szatan", tak się u nas na te grzyby mówi. I dlatego nie zbieram podgrzybków. Choć to bardzo smaczne grzyby. Jednak ryzykować nie zamierzam.
... i często mylą kanię z muchomorem...
kania
muchomor
23 września 2013 16:52 | ID: 1020680
(fot. Eastnews/SPL)
Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących zawartych w tych grzybach – powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz z SGGW.
W muchomorze sromotnikowym znajduje się wiele substancji trujących, które rozkładają się dopiero w temperaturze powyżej 260-300 st. Celsjusza. Dlatego organizm człowieka nie potrafi sobie z nimi poradzić.
– To nieprawda, że można je zebrać, ugotować i jeść. To nie dotyczy tego gatunku grzyba. Wystarczy jeden owocnik (50 g) by wytruć całą rodzinę. W Polsce w naturze nie ma równie silnej trucizny – powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
23 września 2013 17:03 | ID: 1020697
Dziecku grzybów nie daję. Zbieram te najbardziej pospolite i łatwe do rozpoznania czyli czerwoniaki, prawdziwki, podgrzybki, kozaki, kurki.
Nic co można pomylić z muchomer jak kania nie zbieramy.Po co ryzykować.
23 września 2013 17:07 | ID: 1020700
szatan,który podobny jest do borowika nie jest grzybem trującym tylko cholernie gorzkim spitoli całą potrawę swoją goryczą......
23 września 2013 17:13 | ID: 1020707
Na grzyby chodzę od dziecka. Wyznaję taką zasadę, że jak nie jestem pewna to nie biorę.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.