Składniki na tort
Biszkopt;
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 l śmietany 36%
3/4 szkl cukru pudru
4 śmietan-fixy
Truskawki mrożone,
1 szkl wody
0,5 szkl cukru
1 cytryna,
kwasek cytrynowy
barwniki
kolorowe cukierki
2 rurki waflowe
papier, ołówek, nożyczki
podstawka( u mnie jest to kawałek tekturki)
poncz
W garnku gotujemy 1 szkl wody z pół szkl cukru.Gdy syrop sie zagotuje
wkrajamy połowę cytryny i odstawiamy pod przykryciem do
wystudzenia.
Następnie dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego by lekko
zakwasić poncz.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie dodajemy cukier ciągle mieszając .Gdy cukier nie będzie już wyczówalny dodajemy delikatnie rozmącone żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Najlepiej wymieszać to łyżką, by białko nie osiadło.
Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej blaszki i pieczemy.Gdy ciasto już będzie gotowe studzimy i następnie kroimy na 3 placki.
Nie podaję czasu ani temperatury pieczenia bo każdy piecyk jest inny
Szablony
Następnie przygotowujemy szablony. Z papieru wycinamy 3 owale , każdy mniejszy od poprzedniego o ok. 1 cm.(zdjęcie nr 1.2.3)
Do tego wycinamy 3 koła (zdjęcie nr 4)
Oraz jajko (zdjęcie nr 5)Jest to szablon koła z wydłużonym bokiem.
Następnie każdy szablon kładziemy na placek i wycinamy nożem poszczególne części. część nr 4 wycinamy 3 razy. Wycinanie zaczynamy od największej części.
Schłodzoną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia.Chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.Następnie dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i nadal mieszamy aż będzie sztywna.
Na tekturce układam część nr 1.Następnie nasączamy ponczem
Smarujemy śmietaną i układamy pokrojone mrożone truskawi.Należy uważać przy krojeniu, aby nie skaleczyć się i by truskawki nie rozmroziły się.
truskawki smarujemy odrobiną śmietany i przykrywamy częścią nr 2 , powtarzamy czynność z plackiem nr 3.
Wierzchni placek nasączamy i smarujemy śmietaną.Z jednej strony kładziemy część nr 4, smarujemy ją śmietaną i kładziemy kolejny krążek, smarujemy śmietaną i kładziemy część nr 5 i smarujemy śmietaną..W te części wbijamy rurki , jest to stelaż głowy.Na to kładziemy ostatnią część nr 4,
Następnie wszystko smarujemy śmietaną.
Jeśłi tort robimy wcześniej możemy teraz zamrozić tort.Ale możemy również od rau go dekorowć i serwować.
W tym celu od ubitej śmietany odejmujemy łyżkę oraz do drugiego naczynia ok 2 łyżek.Do 1 części dodajemy kakao lub brązowy barwnik.Z tego zrobimy rogi.Do drugiej części dodajemy zielony barwik, z tego będzie trawa.
W worku umieszczamy końcówke o najmniejszym otworze.I wyciskamy chaotycznie śmietaną na baranka.To będzie runo.Zostawiamy tylko niezapełnioną mordkę baranka.Następnie do worka wkładamy brązową śmietanęi robimy rogi.Gdy to już jest skończone możemy teraz zabrać się do robienia trawki.W tym celu umieszczamy zieloną śmietaną w worku i robimy wzorki od dołu baranka.
Uwaga,
zmieniając kolor śmietany musimy mieć czysty worek, inaczej kolory będą się mieszać.
Baranek jest gotowy.Teraz tylko wystarczy zdjąć z tekturki iustawić na tortownicy.