Chleb;-) - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Chleb;-)

82odp.
Strona 1 z 5
Odsłon wątku: 7161
Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:20 | ID: 901389

prosze podaje przepis na chleb i zakwas.


jak zrobic zakwas:

 

Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.

Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.

A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.


Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.

 


jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:


1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)


0,5kg mąki żytniej


szklanka pestek dyni


szklanka pestek słonecznika


szklanka siemienia lnianego


szklanka płatkow owsianych


pół łyzki soli

 

 


Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.


zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)


mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami


foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)


wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana

 


rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.

 

 


aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.

 

 


to tyle;-)

Avatar użytkownika Artika
ArtikaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
  • Posty: 4749
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:27 | ID: 901392

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:28 | ID: 901393
Artika (2013-01-29 21:27:51)

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:29 | ID: 901396

robiłam chleb z przepisu naszej Duni , był pyszny . Twój przepis też na pewno wypróbuję ....

Ostatnio edytowany: 29.01.2013, 20:30, przez: Alina63
Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:31 | ID: 901398
Alina63 (2013-01-29 21:29:54)

robiłam chleb z przepisu naszej Duni , był pyszny . Twój przepis też na pewno wypróbuję ....

;-)

Avatar użytkownika Ostatni Blues
  • Zarejestrowany: 13.12.2012, 16:22
  • Posty: 2286
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:33 | ID: 901400

też piekę chlebek ale mam troszkę inny przepis

taki swojski najlepszy

 

 

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:34 | ID: 901401

powiem wam ze odkad mam zakwas tylko swoj chleb pieke;-)

Avatar użytkownika Artika
ArtikaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
  • Posty: 4749
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:36 | ID: 901402
Marietka (2013-01-29 21:28:43)
Artika (2013-01-29 21:27:51)

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....

Ale że gdzie???? {#eek}

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:38 | ID: 901404
Artika (2013-01-29 21:36:04)
Marietka (2013-01-29 21:28:43)
Artika (2013-01-29 21:27:51)

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....

Ale że gdzie???? {#eek}

w Polo Markecie;-)

Avatar użytkownika Artika
ArtikaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
  • Posty: 4749
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:41 | ID: 901406
Marietka (2013-01-29 21:38:39)
Artika (2013-01-29 21:36:04)
Marietka (2013-01-29 21:28:43)
Artika (2013-01-29 21:27:51)

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....

Ale że gdzie???? {#eek}

w Polo Markecie;-)

Oooooo to jutro tam drałuję {#biggrin1}, ale przy okazji zmęczę Grześka żeby sobie podzwonił po okolicznych młynach i zbadał cenę za większą ilość ;) Jakoś tak lubię mieć więcej mąki na składzie a nie latać co 5 minut do sklepu, bo akurat mąka jak cukier i mleko to schodzi mi ojjj schodzi...

Avatar użytkownika Alina63
Alina63Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
  • Posty: 18946
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:42 | ID: 901409
Kasia Sadowska (2013-01-29 21:33:23)

też piekę chlebek ale mam troszkę inny przepis

taki swojski najlepszy

 

 

Kasiu - wstaw przy okazji swój przepis ...

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
29 stycznia 2013 20:42 | ID: 901410
Artika (2013-01-29 21:41:29)
Marietka (2013-01-29 21:38:39)
Artika (2013-01-29 21:36:04)
Marietka (2013-01-29 21:28:43)
Artika (2013-01-29 21:27:51)

Dzięki Marteczko!

Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.

mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....

Ale że gdzie???? {#eek}

w Polo Markecie;-)

Oooooo to jutro tam drałuję {#biggrin1}, ale przy okazji zmęczę Grześka żeby sobie podzwonił po okolicznych młynach i zbadał cenę za większą ilość ;) Jakoś tak lubię mieć więcej mąki na składzie a nie latać co 5 minut do sklepu, bo akurat mąka jak cukier i mleko to schodzi mi ojjj schodzi...

ja jak u babci jestem to sie zaopatrzuje w mąke zytnia.. u nas  prawie 3ziko maka

Avatar użytkownika alanml
alanmlPoziom:
  • Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
  • Posty: 30511
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 10:03 | ID: 901624

Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 10:34 | ID: 901657
alanml (2013-01-30 11:03:56)

Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.

Ala moj pierwszyc hleb to mega nie wypła.. a to dlategoz e ,, sobie inny przepis w głowe wpisałam,,


he he


ale tearz wychodzi ladny

Avatar użytkownika Paulqa
PaulqaPoziom:
  • Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
  • Posty: 14675
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 10:39 | ID: 901663
Marietka (2013-01-30 11:34:57)
alanml (2013-01-30 11:03:56)

Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.

Ala moj pierwszyc hleb to mega nie wypła.. a to dlategoz e ,, sobie inny przepis w głowe wpisałam,,


he he


ale tearz wychodzi ladny

 ja też muszę spróbować :)

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:09 | ID: 902003

moj chlebek z pasztetem.. mniammmmm

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:13 | ID: 902006

Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:15 | ID: 902012
Sonia (2013-01-30 17:13:11)

Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...

bo to jest nbaprawde proste.


ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...

 


a teraz jemy pyyyszny chlebuś

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:16 | ID: 902015
Marietka (2013-01-30 17:15:49)
Sonia (2013-01-30 17:13:11)

Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...

bo to jest nbaprawde proste.


ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...

 


a teraz jemy pyyyszny chlebuś

Aż zgłodniałam:)))

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:20 | ID: 902016
Sonia (2013-01-30 17:16:36)
Marietka (2013-01-30 17:15:49)
Sonia (2013-01-30 17:13:11)

Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...

bo to jest nbaprawde proste.


ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...

 


a teraz jemy pyyyszny chlebuś

Aż zgłodniałam:)))

hehe

Avatar użytkownika Artika
ArtikaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
  • Posty: 4749
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
30 stycznia 2013 16:34 | ID: 902022

No jak się już dojdzie co do czego to całkiem proste to jest, tylko ewentualnie trochę czasu pochłania. Ja z każdym kolejnym chlebem robię się coraz mądrzejsza i chlebki też coraz smaczniejsze hihihi ;)