Chleb;-)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
prosze podaje przepis na chleb i zakwas.
jak zrobic zakwas:
Potrzebne są do tego trzy składniki: mąka, woda i czas.
Na początek radzę zrobić zakwas z mąki żytniej.
A więc bierzemy mąkę żytnią, powiedzmy jakieś 50-100 gram, mniej więcej tyle samo wody letniej, nie za ciepłej, tak koło 30 stopni, mieszamy dokładnie jedno z drugim w naczyniu dość pojemnym (np. miska plastikowa), przykrywamy i odstawiamy we w miarę ciepłe miejsce (najlepiej w temperaturze między 25 a 30 stopni . Na drugi dzień, czyli mniej więcej po 24 godzinach, znowu dajemy 50-100 gram mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy solidnie naszą masę i odstawiamy. Co jakiś czas można ciasto przemieszać i znowu odstawić, żeby bakterie mogły spokojnie pracować.
Procedurę powtarzamy przez 5 dni i po 5 dniach uzyskujemy sporo zakwasu, który można użyć do upieczenia pierwszego chleba. Należy oczywiście pamiętać, żeby do pieczenia nie zużyć wszystkiego! Część zakwasu, powiedzmy jakieś 50 gram, wrzucamy do słoiczka, zakręcamy i do lodówki. To będzie zaczyn do następnego zakwasu na kolejny chleb. Jak pisałem wyżej – dzięki temu, że przy każdym pieczeniu zostawiamy trochę zakwasu jako starter na następny raz, zakwas nasz staje się coraz mocniejszy.
jak juz mamy zakwas potrzeba teraz:
1kg mąki pszennej(ja z Biedronki i Lidla biore)
0,5kg mąki żytniej
szklanka pestek dyni
szklanka pestek słonecznika
szklanka siemienia lnianego
szklanka płatkow owsianych
pół łyzki soli
Mąke wsypuje do duzej miski, dodaje wszystkie ziarenka.
zakwas wkladam do innej miski i wlewam 7 szkl ciepłej wody(czemu 7 nie wiem tak kazali wiec robie)
mieszam i wlewam do miski z mąką i zaiarenkami
foremki smaruje margaryna(Tortowa miałam) a na spód wysypuje siarenka słonecznika)
wykladam moj chlebek na foremki(tak do połowy nakladam) i wstawiam do piekarnika- ja robie chleb wieczorem i czeka on w piekarniku(NIE WŁĄCZONYM!!!)do rana
rano piecyk ustawiam na 180-200 stopni i chlebek piecze sie 1,5 godziny.
aaa i zakwasu zostawiam tak poł słoiczka i wstawiam do lodowki- bedzie na nast chleb.
to tyle;-)
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
robiłam chleb z przepisu naszej Duni , był pyszny . Twój przepis też na pewno wypróbuję ....
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
robiłam chleb z przepisu naszej Duni , był pyszny . Twój przepis też na pewno wypróbuję ....
;-)
- Zarejestrowany: 13.12.2012, 16:22
- Posty: 2286
też piekę chlebek ale mam troszkę inny przepis
taki swojski najlepszy
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
powiem wam ze odkad mam zakwas tylko swoj chleb pieke;-)
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....
Ale że gdzie????
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....
Ale że gdzie????
w Polo Markecie;-)
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....
Ale że gdzie????
w Polo Markecie;-)
Oooooo to jutro tam drałuję , ale przy okazji zmęczę Grześka żeby sobie podzwonił po okolicznych młynach i zbadał cenę za większą ilość ;) Jakoś tak lubię mieć więcej mąki na składzie a nie latać co 5 minut do sklepu, bo akurat mąka jak cukier i mleko to schodzi mi ojjj schodzi...
- Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
- Posty: 18946
też piekę chlebek ale mam troszkę inny przepis
taki swojski najlepszy
Kasiu - wstaw przy okazji swój przepis ...
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Dzięki Marteczko!
Spróbuję kolejny tak zrobić (choć ja zakwas robię 100g na 100g ;) ) no i bez nasionek bo moich kłują w zęby tylko muszę dobrą mąkę żytnią zlokalizować.
mąke za 1,70 kupuje- tą żytnia....
Ale że gdzie????
w Polo Markecie;-)
Oooooo to jutro tam drałuję , ale przy okazji zmęczę Grześka żeby sobie podzwonił po okolicznych młynach i zbadał cenę za większą ilość ;) Jakoś tak lubię mieć więcej mąki na składzie a nie latać co 5 minut do sklepu, bo akurat mąka jak cukier i mleko to schodzi mi ojjj schodzi...
ja jak u babci jestem to sie zaopatrzuje w mąke zytnia.. u nas prawie 3ziko maka
- Zarejestrowany: 27.10.2009, 16:11
- Posty: 30511
Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.
Ala moj pierwszyc hleb to mega nie wypła.. a to dlategoz e ,, sobie inny przepis w głowe wpisałam,,
he he
ale tearz wychodzi ladny
- Zarejestrowany: 24.08.2011, 13:04
- Posty: 14675
Nigdy nie robiłam chleba bo myślałam, ze to cos trudnego. opisałas to tak przystepnie, ze dzis wstawiam zakwas.
Ala moj pierwszyc hleb to mega nie wypła.. a to dlategoz e ,, sobie inny przepis w głowe wpisałam,,
he he
ale tearz wychodzi ladny
ja też muszę spróbować :)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
moj chlebek z pasztetem.. mniammmmm
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...
bo to jest nbaprawde proste.
ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...
a teraz jemy pyyyszny chlebuś
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...
bo to jest nbaprawde proste.
ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...
a teraz jemy pyyyszny chlebuś
Aż zgłodniałam:)))
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Marta, tak prosto i przystępnie to napisałaś, że moe i ja się skuszę... Tylko mam kijowy piekarnik, więc nie wiem, co z tego wyjdzie...
bo to jest nbaprawde proste.
ja tez myslałam ze jakies to skomplikowane...
a teraz jemy pyyyszny chlebuś
Aż zgłodniałam:)))
hehe
- Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
- Posty: 4749
No jak się już dojdzie co do czego to całkiem proste to jest, tylko ewentualnie trochę czasu pochłania. Ja z każdym kolejnym chlebem robię się coraz mądrzejsza i chlebki też coraz smaczniejsze hihihi ;)