 3 grudnia 2009 07:10 | ID: 86046
                  3 grudnia 2009 07:10 | ID: 86046
              
Dobry pomyśł! sama chciałam taki wątek załóżyć :) jak tylko odkopię swoje przepisy wigilijne to odrazu wrzucę!
A może podzielimy się też przepisami na dania które zwykle robiny na 1 i 2 dzień Świąt? Bo na nie to zwykle pomysłu nie mam :)
                                   13 grudnia 2009 22:50 | ID: 91586
                  13 grudnia 2009 22:50 | ID: 91586
              
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso pokrój w plastry, mocno rozbij, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Każdy plaster posmaruj łyżeczką musztardy, nałóż po plasterku boczku i po 2 śliwki. Ciasto zwiń w rulonik, owiń nicią do pieczenia lub zepnij specjalnymi metalowymi klamrami. Możesz też spiąć mięso wykałaczką. Smaż każdy zraz kilka minut na patelni, aby ścięło się mięso. Następnie przełóż do naczynia wszystkie roladki, podlej bulionem warzywnym i duś ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie.
                                   13 grudnia 2009 22:53 | ID: 91588
                  13 grudnia 2009 22:53 | ID: 91588
              
do podania: brokuły, pure ziemniaczane
Przygotowanie:
Plastry karkówki posypać solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, polać 2 łyżkami oleju, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Na patelni podsmażyć na oleju cebulkę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć na tarce żółty ser.
Każdy plaster karkówki posmarować łyżką majonezu, nałożyć na wierzch pieczarki z cebulką, a następnie posypać wszystko serem. Zapiekać w piekarniku w temp. 180 st. aż mięso będzie miękkie (ok. 40-45 min.). Posypać listkami oregano.
Podawać z brokułami i ziemniaczanym pure
                                   13 grudnia 2009 22:57 | ID: 91590
                  13 grudnia 2009 22:57 | ID: 91590
              
Sernik Rosa - ciasto:
·30 dag mąki;
·10 dag cukru;
·10 dag margaryny;
·1 łyżka smalcu;
·3 jajka (2 żółtka, 1 całe);
·2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sernik Rosa - masa:
·120 dag białego sera;
·6 jajek (2 żółtka, 4 całe);
·niepełna szklanka cukru;
·0,5 szklanki oleju;
·2 szklanki ciepłego, gotowanego mleka;
·2 budynie;
Sernik Rosa - piana:
·3 białka;
·pół szklanki cukru;
·łyżeczka mąki ziemniaczanej;
Sernik Rosa - wykonanie:
Margarynę, jajko, żółtka, smalec i cukier zmiksować. Przygotowaną masę zagnieść, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia. wyłożyć ciasto na blaszkę, nie zapominając o brzegach, ponieważ masa serowa będzie rzadka.
Miksować jajka z cukrem, do momentu uzyskania jednolitej masy. Powoli, ciągle mieszając dodajemy na przemian twaróg i olej.
Wlewamy mleko i wsypujemy budyń. Masę ostrożnie przelewamy na blachę i pieczemy 45 minut w około 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Miksujemy białka, a następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na gorące ciasto nakładamy pianę i pieczemy jeszcze przez 15 minut w takiej samej temperaturze.
                                   15 grudnia 2009 03:09 | ID: 92263
                  15 grudnia 2009 03:09 | ID: 92263
              
 Sałatka z makreli
Sałatka z makreli   	Wtorek, 2 grudnia 2008 (13:20)
Zdrowa sałatka z rybą.
Składniki na 4 porcje:
- 1 wędzona makrela, - 1 puszka kukurydzy, - 4 łyżki majonezu, - 2 jajka, - trochę musztardy i keczupu, - przyprawa uniwersalna do potraw, - kawałek ogórka, - pomidor.Przygotowanie:
1. Jajka gotuję na twardo. Zalewam zimną wodą, żeby łatwiej się obierały. Z wyjętych z gorącej wody jajek trudno zdjąć skorupki. Przestudzone jajka obieram, drobno kroję i mieszam z odcedzoną kukurydzą. 2. Z ryby zdejmuję skórę, dokładnie usuwam ości, mięso dzielę na małe kawałki. Łączę je z przygotowanymi wcześniej jajkami wymieszanymi z kukurydzą. 3. Dodaję majonez, musztardę, keczup i uniwersalną przyprawę. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. 4. Sałatkę przekładam do szklanej salaterki. Przed podaniem dekoruję plastrami ogórka i cząstkami pomidora.
interia.pl
                                   15 grudnia 2009 07:36 | ID: 92275
                  15 grudnia 2009 07:36 | ID: 92275
              
                                   15 grudnia 2009 07:55 | ID: 92281
                  15 grudnia 2009 07:55 | ID: 92281
              
                                   15 grudnia 2009 10:56 | ID: 92382
                  15 grudnia 2009 10:56 | ID: 92382
              
Ja nie mam przepisów na dania wigilijne. Bo tylko karpia w galarecie robiłam kilka razy. no i raz wigilia była u nas.
Aluna, przepisy ciekawe, karkówka mi się podoba. Ale raczej dla mnie nie jest to potrawa wigilijna. Nie omieszkam tego kiedyś na obiad zrobić.
                                   18 grudnia 2009 19:51 | ID: 94764
                  18 grudnia 2009 19:51 | ID: 94764
              
                                   5 sierpnia 2017 08:42 | ID: 1391824
                  5 sierpnia 2017 08:42 | ID: 1391824
              
Śledź po polsku jest łatwy - http://kulinarnesos.pl/2017/06/01/sledz-po-polsku/
To przekąska na zimno, więc możesz je przygotować parę godzin wcześniej. Jestem pewna, że rodzince posmakuje;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!