21 października 2016 09:40 | ID: 1347146
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Mnie jakoś smakowo włoska nie podchodzi..
Z białą kapustą gołąbki są smaczniejsze ele liście kapusty włoskiej są delikatniejsze i bardziej elastyczne więc łatwiej się zwijają.
Zazwyczaj robię gołabki z taką kapustą do jakiej mam dostęp, mąż nie przepada za nimi a dzieci zawsze je chwalą .Robie je w ilosciach hurtowych z przeznaczeniem na "eksport"
17 czerwca 2017 13:02 | ID: 1384897
A słyszeliście o tym że kapustę zamiast parzyć mozna mrozić i o wiele lepiej potem się zawija i liście ładnie się rozdzielają.
22 czerwca 2017 09:26 | ID: 1385511
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
22 czerwca 2017 10:14 | ID: 1385524
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
A co to za zupa?
22 czerwca 2017 10:16 | ID: 1385525
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
... o takiej nie słyszałam. Proszę o przepis.
22 czerwca 2017 10:36 | ID: 1385526
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
... o takiej nie słyszałam. Proszę o przepis.
Pomysł na tą zupę znalazłam w necie . Gotuę starkowaną na grubej tarce włoszczyznę i 10 - 15 dag ryżu - do miękkości . W międzyczasie podsmażam na patelni 0.5 kg mięsa mielonego i 1 pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażone mięso wrzucam do garnka i dodaję pokrojoną grubiej słodką kapustę . Doprawiam solą i pieprzem / ja doprawiłam vegetą / . Dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy . Zagęsczam mąką wymiezaną ze śmietaną , a już na talerzu posypuję koperkiem . Zupa jest bardzo smaczna , szybko się robi , jednak z tej porcji mięsa i ryżu wychodzi jej dość dużo . Natępnym razem dodam więc mniej tych składników .
22 czerwca 2017 10:37 | ID: 1385528
Świetny pomysł. Wypróbuję.
22 czerwca 2017 12:31 | ID: 1385539
Świetny pomysł. Wypróbuję.
Zupa jest sycąca i bardzo smaczna , a na dodatek bardzo szybko się ją gotuje . Nie zapisałam przepisu , raczej improwizowałam , bo każdy ma swój sposób na głąbki . Mężowi również bardzo smakowała .
22 czerwca 2017 14:39 | ID: 1385552
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
... o takiej nie słyszałam. Proszę o przepis.
Pomysł na tą zupę znalazłam w necie . Gotuę starkowaną na grubej tarce włoszczyznę i 10 - 15 dag ryżu - do miękkości . W międzyczasie podsmażam na patelni 0.5 kg mięsa mielonego i 1 pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażone mięso wrzucam do garnka i dodaję pokrojoną grubiej słodką kapustę . Doprawiam solą i pieprzem / ja doprawiłam vegetą / . Dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy . Zagęsczam mąką wymiezaną ze śmietaną , a już na talerzu posypuję koperkiem . Zupa jest bardzo smaczna , szybko się robi , jednak z tej porcji mięsa i ryżu wychodzi jej dość dużo . Natępnym razem dodam więc mniej tych składników .
Dziękuję za przepis.Świetny pomysł na danie jednogarnkowe.
22 czerwca 2017 14:51 | ID: 1385560
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
... o takiej nie słyszałam. Proszę o przepis.
Pomysł na tą zupę znalazłam w necie . Gotuę starkowaną na grubej tarce włoszczyznę i 10 - 15 dag ryżu - do miękkości . W międzyczasie podsmażam na patelni 0.5 kg mięsa mielonego i 1 pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażone mięso wrzucam do garnka i dodaję pokrojoną grubiej słodką kapustę . Doprawiam solą i pieprzem / ja doprawiłam vegetą / . Dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy . Zagęsczam mąką wymiezaną ze śmietaną , a już na talerzu posypuję koperkiem . Zupa jest bardzo smaczna , szybko się robi , jednak z tej porcji mięsa i ryżu wychodzi jej dość dużo . Natępnym razem dodam więc mniej tych składników .
Dziękuję za przepis.Świetny pomysł na danie jednogarnkowe.
I ja wyprobuje:) Wszystkie skladniki mam:) Dzieki za przepis:)
24 czerwca 2017 14:16 | ID: 1385848
U mnie dzisiaj na obiad zupa gołąbkowa .
... o takiej nie słyszałam. Proszę o przepis.
Pomysł na tą zupę znalazłam w necie . Gotuę starkowaną na grubej tarce włoszczyznę i 10 - 15 dag ryżu - do miękkości . W międzyczasie podsmażam na patelni 0.5 kg mięsa mielonego i 1 pokrojoną w kostkę cebulę . Podsmażone mięso wrzucam do garnka i dodaję pokrojoną grubiej słodką kapustę . Doprawiam solą i pieprzem / ja doprawiłam vegetą / . Dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy . Zagęsczam mąką wymiezaną ze śmietaną , a już na talerzu posypuję koperkiem . Zupa jest bardzo smaczna , szybko się robi , jednak z tej porcji mięsa i ryżu wychodzi jej dość dużo . Natępnym razem dodam więc mniej tych składników .
Dziękuję za przepis.Świetny pomysł na danie jednogarnkowe.
I ja wyprobuje:) Wszystkie skladniki mam:) Dzieki za przepis:)
Taki pomysł to i mnie się podoba. Tez zrobię.
24 czerwca 2017 14:54 | ID: 1385850
Polecam zupe golabkowa. Dzis mialam, jest naprawde smaczna:)
30 grudnia 2019 16:44 | ID: 1456834
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Właśnie kapusta się parzy. Będą gołąbki.
30 grudnia 2019 16:55 | ID: 1456835
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Właśnie kapusta się parzy. Będą gołąbki.
Dawno nie robiłam.. a zjadło by się..
30 grudnia 2019 19:39 | ID: 1456845
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Właśnie kapusta się parzy. Będą gołąbki.
Dawno nie robiłam.. a zjadło by się..
Pakuj do mnie. Sporo wyszło...
30 grudnia 2019 19:41 | ID: 1456848
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Właśnie kapusta się parzy. Będą gołąbki.
Dawno nie robiłam.. a zjadło by się..
Pakuj do mnie. Sporo wyszło...
O matko! Mogę?!
30 grudnia 2019 19:42 | ID: 1456849
Niektórzy nawet z piekińską robią.. ja nie próbowałam..
Próbowałam kiedyś, pekinka jest jednak zbyt krucha, nawet po ''sparzeniu'' kruszy sie i nie bardzo jest to zawijanie. Włoska kapusta jak najbardziej nadaje się do gołąbków, ma zdecydowanie większe liście;) Włoską równiez parzę nie gotuję...
Właśnie kapusta się parzy. Będą gołąbki.
Dawno nie robiłam.. a zjadło by się..
Pakuj do mnie. Sporo wyszło...
O matko! Mogę?!
Jasne, wyszło sporo dla wszystkich starczy i jeszcze zostanie..
30 grudnia 2019 19:44 | ID: 1456852
A jeszcze takie warstwowe robią te gołąbki. Jak torcik. Znajoma mówiła.. muszę kiedyś spróbować. Podobno fajnie się je kroi...
30 grudnia 2019 19:47 | ID: 1456856
I ja dzisiaj jadłam gołąbki w sosie pomidorowym, córka od teściowej pryzniosła mi i Oliwce - były smaczne...
30 grudnia 2019 19:49 | ID: 1456859
Smaka mi robicie jeszcze po kapustę jutro polecę..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.