Ja piekę norweskie pierniczki, są proste do zrobienia i pyszne. Piekłam je zazwyczaj około tygodnia przed świętami.
Podaje przepis i zaznaczam, że nie mój, znaleziony kiedyś, gdzieś w sieci
Składniki:
Kostka masła (250g) lub margaryny
125 g płynnego miodu
150 ml pełnej śmietany
250 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
100 g drobno siekanych migdałów
Masło, śmietanę, miód i cukier puder zagotować (uważać żeby się nie przypaliło), kiedy wystygnie mieszając dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić uformować "kiełbaskę" średnicy około 3 cm, schować do lodówki. Następnego dnia pokroić w cienkie plastereczki (ja również robiłam w wersji rozwałkowywanej i wykrawałam pierniczki foremkami). Ułożyć na blasze i piec w temperaturze 175 stopni przez 10-12 minut.