-
21
aniusia03
Zarejestrowany: 12-02-2011 21:10 .
Posty: 3358
2013-06-20 22:01:08
20 czerwca 2013 22:01 | ID: 976789
NIe jadłam, nie robiłam, ale jak ktoś by mi dał na spróbowanie, z chęcią bym posmakowała ;).
-
22
asiawojtekkarolcia
Zarejestrowany: 08-11-2010 23:11 .
Posty: 16694
2013-06-20 22:22:36
20 czerwca 2013 22:22 | ID: 976796
Dzisiaj na obiad zrobiłam chłodnik ogórkowy z papryką.
-
23
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2013-06-21 07:33:44
21 czerwca 2013 07:33 | ID: 976843
zrobię jutro wieczorem na niedzielny obiad ...
-
24
Mama899
Zarejestrowany: 15-04-2013 09:05 .
Posty: 1228
2013-06-21 08:52:09
21 czerwca 2013 08:52 | ID: 976870
chętnie bym teraz taki zjadła bo jest upał
-
25
Justyna mama Łukasza
Zarejestrowany: 09-10-2010 22:03 .
Posty: 7326
2013-06-21 11:02:13
21 czerwca 2013 11:02 | ID: 976926
Chyba muszę zrobić taki z botwina, sama nie robiłam jadlam kilka razy.
-
26
Bastianka
Zarejestrowany: 30-09-2011 11:47 .
Posty: 304
2013-06-24 15:58:13
24 czerwca 2013 15:58 | ID: 978003
Ja pierwszy raz robiłam chłodki pół roku temu z przepisu od dietetyka:
Składniki:
- 1 litr maślanki Bieluch
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- średni ogórek
- sól i pieprz do smaku
Koperek, szczypiorek i ogórek posiekać bardzo drobno. Posolić wymieszać i odstawić na kilka minut. Zalać maślanką i odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się ?przegryzł?. Można podawać z jajkiem. Doskonały z młodymi ziemniakami.
Bardzo mi smakował :) Muszę powtórzyć.
-
27
ulamisiula
Zarejestrowany: 24-03-2011 20:58 .
Posty: 2498
2013-06-25 09:37:31
25 czerwca 2013 09:37 | ID: 978354
Wczoraj z dziećmi robiliśmy chłodnik według przepisu mojej babci.
Trzeba zagotować wodę a następnie ją ostudzić.Dodac dużo śmietany, poszatkowaną cebulke cukrową, dużo ogórków pokrojonych w kostkę, sól i odrobinę octu.Je się z młodymi ziemniakami z dużą iloscią koperku.
Wczoraj nim zdąrzyły się ziemniaku ugotować dzieci zjadły pół miski chłodniku twierdząc, że sprawdzają czy nie trzeba jeszcze soli dodać.
-
28
jusi
Zarejestrowany: 25-06-2013 09:46 .
Posty: 19
2013-07-10 14:10:21
10 lipca 2013 14:10 | ID: 985675
Chłodnik na upał to jest to. W zeszłym tygodniu zrobiłam chłodnik na bogato z koperkiem, szczypiorem, ogórkiem, buraczkami, selerem naciowym. Genialna jest chrupkość warzyw. Jak byłam na wschodzie to jadłam chłodnik gdzie jako dodatek był ogórek kiszony.
-
29
Kamila2010
Zarejestrowany: 14-06-2010 23:25 .
Posty: 10745
2013-07-10 18:02:03
10 lipca 2013 18:02 | ID: 985844
Kamila2010 (2012-08-01 23:45:18)
nie lubimy chłodników to i ich nie robimy.
post nie aktualny po części,ja dalej nie lubię chłodników,ale robię ostatnio b.często.Ponoć najlepszy jest z botwinki.
-
30
Marietka
Zarejestrowany: 29-01-2012 21:55 .
Posty: 28005
2013-07-10 18:03:30
10 lipca 2013 18:03 | ID: 985845
jak robic taki chłodnik????
taki z Botwinka
-
31
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2013-08-06 11:08:32
6 sierpnia 2013 11:08 | ID: 998915
miałam botwinę w zamrażarce , zrobiłam swój pierwszy w życiu chłodnik . Wyszedł pyszny ...
-
32
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2013-08-06 12:14:47
6 sierpnia 2013 12:14 | ID: 998974
Marietka (2013-07-10 18:03:30)
jak robic taki chłodnik????
taki z Botwinka
Pokrojoną botwinkę obgotowałam w wodzie , dodałm rosołek w kostce i trochę barszczu instant z torebki / zamiast buraczków i kwasku cytrunowego . Ostudzoną botwinkę wymieszałam z dyżym kefire, Świeży ogórek i kilka rzodkiewek starkowałam na tarce o grubych oczkach , posiekałam koperek , wszystko dodałam do botwinki . Doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem . Całość schłodziłam w lodówce , podałam z ugotowanym na twardo jajkiem . Chłodnik był pyszny ...
-
33
Mariola1811
Zarejestrowany: 04-07-2013 23:37 .
Posty: 330
2013-08-07 21:13:13
7 sierpnia 2013 21:13 | ID: 999575
Nie przepadam za chłodnikami
-
34
rafcik115
Zarejestrowany: 11-08-2013 22:15 .
Posty: 20
2013-08-11 22:40:26
11 sierpnia 2013 22:40 | ID: 1001221
najlepsze jest z młodej botfiny, z ogórka, kopru, jajka :P
-
35
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2014-06-02 13:37:18
2 czerwca 2014 13:37 | ID: 1118113
Mam wielką ochotę na chłodnik , zrobię go w sobotę . Zapowiadają upały ...
-
36
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2014-06-02 13:56:18
2 czerwca 2014 13:56 | ID: 1118120
Alina63 (2014-06-02 13:37:18)
Mam wielką ochotę na chłodnik , zrobię go w sobotę . Zapowiadają upały ...
Alinko, jak będą upaly to i ja zrobię chłodnik. Ja już chcę upałó. bo mi zimno jest. Nie lubię zimna.
-
37
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2014-06-02 13:58:30
2 czerwca 2014 13:58 | ID: 1118122
Dunia (2014-06-02 13:56:18)
Alina63 (2014-06-02 13:37:18)
Mam wielką ochotę na chłodnik , zrobię go w sobotę . Zapowiadają upały ...
Alinko, jak będą upaly to i ja zrobię chłodnik. Ja już chcę upałó. bo mi zimno jest. Nie lubię zimna.
Zimna tez nie lubię Wandziu , ale zbyt wysokie upały też nie są dla mnie . Wystarczy +25 stopni ...
-
38
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2014-07-08 10:07:51
8 lipca 2014 10:07 | ID: 1128571
Łatwy chłodnik ogórkowy na upały...
- 3 ogórki,
- 1 l jogurtu naturalnego,
- koperek,
- pieprz,
- sól
Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, scieramy na grubych oczkach. Solimy i czekamy aż puszczą sok.Następnie odciskamy.Siekamy drobno koperek. Do ogórków i koperku dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny...i już;)
SMACZNEGO !!!
-
39
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2014-07-16 11:16:30
16 lipca 2014 11:16 | ID: 1131353
I ja się przekonałam do chłodników. Jedlismy ostatnio i nawet moje chłopaki sobie chwalili...Poczytam Wasze przepisy i będę działać:)
-
40
Paulitta
Zarejestrowany: 13-03-2012 18:32 .
Posty: 3915
2014-07-16 21:10:58
16 lipca 2014 21:10 | ID: 1131561
oliwka (2014-07-08 10:07:51)
Łatwy chłodnik ogórkowy na upały...
- 3 ogórki,
- 1 l jogurtu naturalnego,
- koperek,
- pieprz,
- sól
Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, scieramy na grubych oczkach. Solimy i czekamy aż puszczą sok.Następnie odciskamy.Siekamy drobno koperek. Do ogórków i koperku dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny...i już;)
SMACZNEGO !!!
o kurczę, jakie to proste! muszę taki zrobić:)