Żywność drożeje, wkrótce boleśnie to odczujemy Jak bardzo dotkliwy będzie wzrost cen żywności?
(fot. AFP)
Na świecie rosną ceny surowców. W Polsce bardziej odczujemy to po świętach - twierdzi "Rzeczpospolita". W ciągu roku cukier podrożał o niemal 70%, a kakao o dwie trzecie. Od dwóch miesięcy drożeją też produkty mleczarskie. Na przykład chude mleko w proszku jest teraz o prawie 50% droższe niż przed rokiem.
Wzrost cen na światowych giełdach jest zawsze odczuwalny z opóźnieniem i nigdy w takich rozmiarach - uspokaja główny ekonomista
Raiffeisen Bank Polska Jacek Wiśniewski. Jednak podwyżki są już zauważalne. W pierwszym półroczu w Polsce herbata podrożała o 7%, a słodycze od 5% do 10%.
Według "Rzeczpospolitej", polskich konsumentów przed znacznymi podwyżkami ratują zbliżające się
święta Bożego Narodzenia. Dla handlowców to najważniejszy okres w roku. Nie chcą odstraszać klientów, dlatego wiele podwyżek biorą na siebie i rezygnują na przykład z części marży.
REKLAMA
Czytaj dalej
if(typeof isSrd05==''undefined''){NPB("005");}
if (NJB(''srodtekst'') && typeof isSrd05==''undefined''){document.getElementById(''rekSrd05'').style.display=''block'';var isSrd05=true;}"Rzeczpospolita" pisze, że przyczyną podwyżek jest wzrost popytu - więcej produktów mleczarskich kupuje Rosja oraz kraje latynoamerykańskie. Rekordowo drogie surowce to także efekt słabych zbiorów w niektórych krajach, na przykład herbaty oraz ziarna kakaowego.
wp.pl
Jak znam życie to te wyższe ceny niektórych towarów będa już przed świętami, tak jest co roku, bo wiadomo... dużo kupujemy na święta a handlowcy wtedy zacierają ręce i ... podnoszą ceny...