Dziewczyny macie na pewno wiele swoich przepisów więc pochwalcie się jakie przekąski i jak robicie swoim mężom do piwa ? Na czas euro na pewno wszystkich bardzo się przyda :) Bo euro na pewno z resztą też :)
19 lipca 2012 15:29 | ID: 808803
Wiecie co, przeczytałam o fajnej przekąsce dla właśnie kibica sportowego. Pyszne paluszki serowe, łatwe w przygotowaniu i świetnie pasujące do piwa.
Rozwinięte ciasto francuskie / 1 opakowanie/ pokroić na paski o szerokości 1,5 cm. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, posypać startym serem i chili do smaku. Ciasto zawinąć w rulonik i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok. 15 minut. Można podać je z sosem czosnkowym.
10 grudnia 2014 22:17 | ID: 1170834
Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona. To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.
11 grudnia 2014 15:13 | ID: 1170961
a ja często robie domowe zapiekanki na bułce i szybką sałatkę grecką:)
11 grudnia 2014 19:53 | ID: 1170991
Jak zawsze niezawodne paluszki słone Można by jakieś koreczki zrobić..
15 grudnia 2014 14:43 | ID: 1171699
Piwo bez przekąski jest najlepsze:) Po prostu pijemy:)
17 grudnia 2014 07:48 | ID: 1172121
Składniki:
ciasto:
Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij).
sos:
1 puszka pomidorów
oliwa
czosnek
zioła suszone lub świeże – majeranek, bazylia, oregano
sól (bardzo ostrożnie, gdyż szynka jest słona)
pieprz
pół łyżeczki cukru
łyżka jogurtu naturalnego
dodatki:
prosciutto
rukola
mozzarella
opcjonalnie: suszone pomidory
Wykonanie:
Ciasto robimy według przepisu na Pizzę (kliknij). Pomidory w puszce miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę oliwy, drobno posiekane świeże zioła lub suszone, cukier, pieprz i odrobinę soli (można z niej zrezygnować całkiem, gdyż prosciutto jest słona, ser również). Sos podgrzewamy. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietany lub mleka) dla delikatniejszego smaku sosu. Raczej nie polecam doprawiania go na ostro i mocno wyraziście. W tej pizzy można także wykorzystać sos śmietanowy.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (im wyższa tym lepiej), ja nagrzewam do 250 stopni w opcji pieczenia pizzy bez termoobiegu.
Z ciasta formujemy prostokąt, na wcześniej delikatnie posmarowanej oliwą blaszce. Placek pizzy smarujemy sosem, kładziemy plastry prosciutto oraz pokrojoną w plastry mozzarellę (jeśli lubimy pizzę bardziej serową możemy posypać także tartą mozzarellą lub cheddarem). Opcjonalnie możemy dodać kilka drobniej pokrojonych suszonych pomidorów.
Pizzę pieczemy 10-12 minut, stawiając ją jak najniżej w piekarniku.
Po upieczeniu na wierzch pizzy kładziemy świeżą rukolę. Podajemy np. z sosem czosnkowym.
Pizza z prosciutto i rukolą gotowa do podania.
6 października 2016 15:30 | ID: 1345425
Ja do piwa, które bardzo rzadko piję lubię tylko słone zakąski i żółte sery tak jak do wina.
6 października 2016 16:25 | ID: 1345426
Doskonała przekąska do piwa i nie tylko-rybka solono suszona. To jest to coś nowe pyszne.Nie nudne chipsy i orzeszki. I nie trzeba to specialine gotować.
Ta "rybka" nie jest wcale taka głupia jadłem ją w Rosji bo toto z tamtąd pochodzi (tam to spotkałem) .
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.