To nie żart :)
Możecie mi wyjaśnić czym różni się pasztet od pasztetowej ? Czy tylko nazwą i opakowaniem ?
Pasztet czasem jadam, pasztetowej nie, ale dziś mnie to zastanowiło, czy jest między nimi jakaś różnica?
25 stycznia 2012 13:17 | ID: 732809
Wg wikipedi:
Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa.
Pasztetowa (kiszka pasztetowa, kiszka podgardlana, pasztetówka, kiszka wątrobiana, wątrobianka ) – wyrób wędlinarski (wędlina podrobowa) z mielonych podrobów, skórek wieprzowych lub drobiowych oraz tłuszczu, niekiedy z dodatkiem innych rodzajów mięs. Podstawowe przyprawy to: sól, piperz, cebula, majeranek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa. Zazwyczaj przygotowaną masę parzy się lub gotuje w jelitach albo sztucznych osłonkach, ewentualnie w słoikach, niekiedy dodatkowo podwędza. W zależności od przepisu może wystąpić dodatek jajek jako środka wiążącego oraz bułki lub kaszy manny jako wypełniacza. Najczęściej podawana na zimno – wtedy, ze względu na swoją konsystencję, zazwyczaj jest rozsmarowywana na pieczywie.
25 stycznia 2012 16:33 | ID: 732901
Jak dla mnie pasztet zawsze jest pieczony, a pasztetowa... w jakimś "flaku" :)
25 stycznia 2012 16:43 | ID: 732909
Pasztetowej nie jadamy a pasztety i owszem takie pieczone lub w opakowaniu.
25 stycznia 2012 16:44 | ID: 732910
W patszecie jest zawarte wiecej miesa a nie imitacji miesa, tak jak w pasztetowej.
25 stycznia 2012 16:47 | ID: 732912
Pasztetowa mi nie podchodzi. Nie wiem, czemu. Ale ppasztet bardzo lubię, szczególnie taki zapiekany:) I myślę, że pasztetowa to zawsze (jak pisze Apis) w jakimś flaku jest a paszte ma rózne "formy":)))
25 stycznia 2012 16:53 | ID: 732918
Też nie wiedziałam :(
25 stycznia 2012 16:54 | ID: 732921
Dla mnie pasztetową się rozsmarowywuje,a pasztet kroi.Tylko tyle na ten temat mogę powiedzieć :):D.
25 stycznia 2012 17:19 | ID: 732931
lubię jedno i drugie ...
25 stycznia 2012 17:42 | ID: 732941
czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)
25 stycznia 2012 17:45 | ID: 732947
czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)
Ale swojska pasztetowa (taka robiona w domku)mniam manim!
25 stycznia 2012 17:51 | ID: 732950
Jak ostatnio zjadłam pasztetowej to ścieżke do kibelka udeptałam Nigdy tego nie kupie a pasztet tylko swojej roboty
25 stycznia 2012 19:03 | ID: 732994
Dla mnie pasztetową się rozsmarowywuje,a pasztet kroi.Tylko tyle na ten temat mogę powiedzieć :):D.
To samo myślę jak zwał tak zwał, skory kasza mamnna i i9nny syf w to wchodzi.
25 stycznia 2012 19:10 | ID: 732997
kiedyś jadałam pasztetową. dziś nie. wolimy pasztet. zwłaszcza jak upiecze moja mama :) a moi rodzice kupują pasztetową wędzoną i chwalą
26 stycznia 2012 09:56 | ID: 733380
czyli tak naprawdę wszystko zależy od jakości mięsa, ja też nie jem pasztetowej i po tym co napisałyście raczej nie będę :)
Ale swojska pasztetowa (taka robiona w domku)mniam manim!
och oczywiście, że wszystko co swojskie zawsze jest pyszne, bo naturalne i wiesz z czego robione :)
26 stycznia 2012 10:00 | ID: 733386
Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)
Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.
26 stycznia 2012 10:28 | ID: 733431
Jak to czym się różnią? Pasztet to facet, a Pasztetowa to kobieta
26 stycznia 2012 11:20 | ID: 733520
Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)
Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.
o no to czekamy na opinię speca :)
Jak to czym się różnią? Pasztet to facet, a Pasztetowa to kobieta
hahahah no tak to podstawowa różnica :)
26 stycznia 2012 11:25 | ID: 733524
Zapytam mężą i Ci napiszę Emka:) Robi i pasztety i pasztetowe:)
Wg. mnie na pewno pzryprawami i dodatkami smakowymi i tymi zapewniajacymi konsystencję. Również sposobem robienia: temp. parzenia, wędzenia itd.
o no to czekamy na opinię speca :)
Wieczorem się zapytam i rano Wam napiszę:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.