Dobrze, więc podaję sprawdzony i pyszny przepis na zupkę rybną. Rybki gotuję, ja daję takie ze stawu, złowione przez szwagra:) japonki i płotki jakies 5-6 szt, oczywiście wyczyszczone i bez głowy:)
Wrzucam rybki do garnka, zalewam wodą tak by je tylko przykryc, dodaję ok.1 łyżeczkę wegety, i 2 małe marchewki, 2-3 ziela angielskie, przykrywam i gotuję jakieś 15 min. W tym czasie gotuję makaron i robię zagęszczacz do zupy. Rybki wyciągam z rosołu. Zagęszczacz do zupy: 2 łyżki mąki i trochę śmietanki 18% mieszam łyżką, żeby nie powstały tzw. grudki, następnie dolewam jeszczę odrobinę i gotowy wywar z rybek wlewam do mojej śmietany. Przez chwilę mieszam żeby się połączyło i z powrotem wlewam do zupy. Gotuję kilka minut i dodaję odrobinę pokrojnej piertuszki.
Życzę smacznego, napisz czy się udała :)
Oczywiście dla lepszego smaku możesz dodac maggi w płynie bądź soli, pieprzu, w zależności co kto lubi :)