Witam!
Dzisiaj odchodzę od drażliwych i kontorwersyjnych tematów, choć dla niektórych i ten zapewne taki się okaże ;)...
Czy lubicie wątróbkę? Jeżeli tak, to jaką? Jak ją przyrzadzacie?
Ja bardzo lubię i chętnie poznam kilka nowych pomysłów ;)...
20 października 2011 10:12 | ID: 664098
A fuj! Nie lubię....
20 października 2011 10:23 | ID: 664110
Mniam - ale musi być dobrze zrobiona! Nie wiem co to znaczy dobrze - bo to jedna z tych rzeczy, których sama nie robię i dlatego jem. Gdybym musiała oglądać i robić - bleeeee. To bym nie zjadła. Podobnie z flakami, kaczką nadziewaną i galaretą.
Kobiety w ciąży nie powinny jeść wątróbki a mnie przez całą ciążę (2) babcia męża truła, że najlepsza jest surowa i ona tak jadła bo lekarz jej kazał!!
20 października 2011 10:25 | ID: 664112
Wątróbka mało kontrowrsyjnie wpada mi do cebuli i smażę ją na maśle. Podaję z kaszą:)
20 października 2011 10:27 | ID: 664115
A fuj! Nie lubię....
To tak jak ja!A fuj!
20 października 2011 10:31 | ID: 664119
Nie przepadam...
Zjem wątróbkę drobiową zrobioną z pieczarkami i cebulką, ale w małej ilości...
20 października 2011 10:38 | ID: 664127
...ja robię klasycznie i przeważnie drobiową ;)
Najpierw posypuję ją dość obficie papryką słodką i optaczam w mące ;)
Potem podsmażam delikatnie na oleju na wolnym ogniu, dziobiąc widelcem, żeby nie pryskała, bo lubi ;)...
...potem wyjmuję na miseczkę i smażę duuużo cebuli - 3-4 i ja się zrobi miękka, wrzucam wątróbkę i duszę ok 20 min - wtedy wszystko jest mięciutkie i do tego cebulka z wątróbką robią się w sosie własnym i jest doskonała, czasem wciskam 2-3 ząbki czosnku...
...robię to z ok kilograma wątróbki, bo zawsze znajdzie się pokaźna grupka amatorów mojego wyrobu ;)...
20 października 2011 10:42 | ID: 664129
Niuniek!!!! Pełne zaskoczenie i plus dla Ciebie.
Uwielbiam wątróbkę, chociaż nie powinnam jej jeść. A Twój przepis jest pyyyszny. Następnym razem tak przyrządzę.
Ja duszę wątróbkę z cebulą i jabłkami lub śliwkami. Albo tylko smażę.
20 października 2011 10:47 | ID: 664137
...ja robię klasycznie i przeważnie drobiową ;)
Najpierw posypuję ją dość obficie papryką słodką i optaczam w mące ;)
Potem podsmażam delikatnie na oleju na wolnym ogniu, dziobiąc widelcem, żeby nie pryskała, bo lubi ;)...
...potem wyjmuję na miseczkę i smażę duuużo cebuli - 3-4 i ja się zrobi miękka, wrzucam wątróbkę i duszę ok 20 min - wtedy wszystko jest mięciutkie i do tego cebulka z wątróbką robią się w sosie własnym i jest doskonała, czasem wciskam 2-3 ząbki czosnku...
...robię to z ok kilograma wątróbki, bo zawsze znajdzie się pokaźna grupka amatorów mojego wyrobu ;)...
Nononono! Chwal się jeszcze innymi specjałami bo widzę, że predyspozycje niezłe... ;)
20 października 2011 10:53 | ID: 664145
Nigdy za nią nie przepadałam, ale niedawno w pewnej restauracji jadłam sałatkę z wątróbką, pomarańczami i orzechami i była naprawdę dobra
20 października 2011 11:03 | ID: 664155
Uwielbiam wieprzową, z dużą ilością zasmażanej cebulki i pajdą świeżego chleba, łoj, mogłabym jeść i jeść :)
Co ciekawe ogólnie za podrobami nie przepadam, np. pasztetu nie tknę. Ale wątróbka to co innego :D
20 października 2011 11:08 | ID: 664161
...niektórzy piszą, że nie powinni jeść wątróbki...
Właśnie - dlaczego? Jakie są przeciwskazania? Ja myślałem, że to źródło żelaza dla naszego organizmu...?
Dobra jest teżwątróbka drobiowa zawijana w boczek i pieczona.... Albo wątróbka na grillu, która niezwyke rzadko się przyrządza... - warunkiem jest fakt, iż musi być dobrze zwinięta w folię aluminiową, bo ona lubi się spażyć, wtedy jest miękka.
Ja nie przepadam za wątrónką wieprzową soute - a niektórzy tak robią...
...moja babcia robi najlepszą w sosie ;)
20 października 2011 11:15 | ID: 664170
Nie powinno się jeść wątróbki i podrobów przy dnie moczanowej. Odkładają w stawach się moczany . A podagra czyli dna moczanowa, to dość bolesna przypadlość.
20 października 2011 11:25 | ID: 664181
Lubię, taką duszoną :)
20 października 2011 11:34 | ID: 664190
Nie lubię!!!!!!!!!! Bleee
20 października 2011 11:34 | ID: 664191
...ja robię klasycznie i przeważnie drobiową ;)
Najpierw posypuję ją dość obficie papryką słodką i optaczam w mące ;)
Potem podsmażam delikatnie na oleju na wolnym ogniu, dziobiąc widelcem, żeby nie pryskała, bo lubi ;)...
...potem wyjmuję na miseczkę i smażę duuużo cebuli - 3-4 i ja się zrobi miękka, wrzucam wątróbkę i duszę ok 20 min - wtedy wszystko jest mięciutkie i do tego cebulka z wątróbką robią się w sosie własnym i jest doskonała, czasem wciskam 2-3 ząbki czosnku...
...robię to z ok kilograma wątróbki, bo zawsze znajdzie się pokaźna grupka amatorów mojego wyrobu ;)...
Robię podobną wątróbkę i u nas wszystcy chętnie ją zjadają:) najlepsza jest drobiowa, bo nie "zatyka", jak twierdzą moje dzieci. Wieprzową wątróbkę posypuję papryką i innymi przyprawami, oczywiście również solą i zostawiam na noc, a rano dopiero smażę. Jest wtedy bardziej krucha:) Czy drobiowa, czy wieprzowa, koniecznie z duszoną cebulką;)
Moja znajoma wieprzową wątróbkę "rozbija" jak kotlety i smaży podobnie.
20 października 2011 11:44 | ID: 664210
ja oprócz tradycyjnej wątróbki z cebulką robię dwa rodzaje
wątróbka z brzoskwiniami - smak słodko-kwaśny z nutka pikanterii
wątróbka po hondurasku na ostro z papryką i orzechami
również jadłam wątróbkę z grilla owiniętą boczkiem
20 października 2011 11:47 | ID: 664216
...ja nigdy wątróbki wieprzowej nie solę przed smażeniem, bo robi się twarda potem, przyprawiam zawsze po podsmażeniu... podobnie robię z drobiową - tak mi pasuje i tak najlepiej mi wychodzi...
...odnośnie pomysłów jkm - oprócz tej z brzoskwiniami (nie cierpię ich) wszystkie brzmią apetycznie ;)...
Asiu - koniecznie napisz jak robisz tą po hondurasku ;)
20 października 2011 11:56 | ID: 664228
Coś sobie przypomniałam! Kiedyś dawno, dawno temu znajoma sprzedawczyni w sklepie drobiowym poradziła mi abym do rosołu dodała jedną podwójną wątróbkę ( taką w naturalnej ilości) , to będzie jeszcze smaczniejszy. Tak też zrobiłam i sprawdziło się. A juz rosól z wiejskiej kury z dodatkiem wątróbki to już jest rosół z wyższej półki.
20 października 2011 11:58 | ID: 664234
Niuniek, w tym temacie nie jesteś dla mnie kontrowersyjny
Lubię wątróbkę i wieprzową i drobiową. Najlepsza jest z cebulą i jabłkami.
20 października 2011 12:00 | ID: 664235
A fuj! Nie lubię....
Oj tak
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.