Konkretnie potrzebuję proporcji.
Może masz książkę z nalewkami? Bardzo proszę zajrzyj czy nie masz takiego przepisu?
Bardzo dziękuję!
(najlepiej na wódce)
9 października 2011 11:31 | ID: 655490
1 kg dojrzałych owoców pigwowca
0,5 kilograma cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki 40%
1. Owoce pigwowca myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2. Zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką na miesiąc i co kilka dni potrząsamy słojem.
3. Po miesiącu zlewamy nalew, a owoce zasypujemy cukrem.
4. Co kilka dni mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
5. Powstały syrop łączymy z nalewem.
6. Nalewka długo się klaruje i dojrzewa co najmniej 3 miesiące.
Znalazłam w internecie, nie próbowałam.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.