Krewetki, małże, homary, kraby... Owoce morza dają nie tylko zdrowie, ale i przedłużają młodość. Ponadto działają jak afrodyzjaki. Korzystając z tej sławy, w wielu sklepach pojawiły się tzw. paluszki krabowe - czyli mięso krabów w panierce. Fakt wziął pod lupę kilka paczek takich produktów i skonsultował ich skład z dietetykiem. Okazuje się, że w paluszkach nie ma nawet krzty kraba...
Z czego tak naprawdę robi się paluszki krabowe? (fot. Marek Szybka / newspix.pl)
Kupiliśmy paluszki krabowe wyprodukowane przez cztery różne firmy. Na trzech z nich było napisane „Paluszki z surimi o smaku krabowym". Z czego zatem robi się te produkty? — Paluszki krabowe wbrew swojej nazwie w składzie nie mają mięsa z krabów. Głównym ich składnikiem jest surimi, czyli zmielone mięso ryb, najczęściej pangi lub morszczuka z dodatkiem stabilizatorów oraz sorbitolu, który nadaje produktom słodkawy smak.
Dostępne na rynku paluszki krabowe to produkt przetworzony, z pewnością nie tak cenny jak czyste rybie mięso. Na szczęście dodatki w nim zawarte są w większości pochodzenia naturalnego — tłumaczy Zofia Urbańczyk, dietetyk. Jeden z producentów zapewnia nas jednak, że produkowane przez niego paluszki są z mięsa krabowego. Niestety z etykiety się tego nie dowiemy i musimy wierzyć mu na słowo.
wp.pl
Ufff - można jeść...