Poradźcie, proszę. Mąż przywiózł z Czech knedliczki - taki chyba półgotowy produkt. Jak je przygotować? Z czym to zjeść?
Na opakowaniu jest coś napisane ale hmmm... Nie rozumiem
Czy ktoś kupował, robił, jadł? Pomocy!
19 września 2011 18:03 | ID: 641112
Knedle to znam, ale nie wiem, czy to to samo co knedliczki.
19 września 2011 18:57 | ID: 641140
Knedliczki czeskie odgrzewa sie tak jak kluski na parze. Kroję na plastry i układam na sitku. Uwaga żeby nie zmoczyć . Doskonałe z gulaszami i surówką. Taki zamiennik ziemniaków.
19 września 2011 19:01 | ID: 641144
Z mięskiem :)
19 września 2011 19:22 | ID: 641154
Knedliczki czeskie odgrzewa sie tak jak kluski na parze. Kroję na plastry i układam na sitku. Uwaga żeby nie zmoczyć . Doskonałe z gulaszami i surówką. Taki zamiennik ziemniaków.
No właśnie bo on nie przywiózł takich kulek jakie znam, tylko takie bochenki :) JEden zwykły ale jeden z jakimiś orzechami - pooblepiany!
19 września 2011 19:56 | ID: 641182
No bo Czesi różne robią. Z bulką cerstwą, cebulką itp. zyczę smacznego, oj narobiłam sobie smaka.
19 września 2011 20:01 | ID: 641193
Knedliczki są pyszne. To coś w rodzaju bardzo delikatnej bułki (jeśli są drożdżowe) i podaje się, tak jak napisała basiula21, z jakimś gulaszem.
19 września 2011 20:19 | ID: 641214
Knedliczki czeskie odgrzewa sie tak jak kluski na parze. Kroję na plastry i układam na sitku. Uwaga żeby nie zmoczyć . Doskonałe z gulaszami i surówką. Taki zamiennik ziemniaków.
Smakowicie wygląda ;)
19 września 2011 20:26 | ID: 641224
Kłamałam... doczytałam się, że te drugie z grzybami są a nie orzechami Wyglądały jak płatki migdałów lub orzechów...
19 września 2011 20:28 | ID: 641227
Knedliczki czeskie odgrzewa sie tak jak kluski na parze. Kroję na plastry i układam na sitku. Uwaga żeby nie zmoczyć . Doskonałe z gulaszami i surówką. Taki zamiennik ziemniaków.
No właśnie bo on nie przywiózł takich kulek jakie znam, tylko takie bochenki :) JEden zwykły ale jeden z jakimiś orzechami - pooblepiany!
Czesi mają dużo dobrych rzeczy, rohliki( bułki ale jak świeże) to niebo w gębie, beherówka likier ziołowy doskonale rozgrzewa , piwko i wiele innych.
19 września 2011 20:47 | ID: 641248
Kłamałam... doczytałam się, że te drugie z grzybami są a nie orzechami Wyglądały jak płatki migdałów lub orzechów...
he he a już Ci je chciałam na slodko polecać
Czesi robią je albo właśnie z mięskiem - gulaszem, albo w wersji na słodko, z owocami i śmietanką
ah raz, że narobiłaś mi smaka, a dwa że przywowłałaś kupę wspomnień tym wąteczkiem
19 września 2011 20:54 | ID: 641256
Kłamałam... doczytałam się, że te drugie z grzybami są a nie orzechami Wyglądały jak płatki migdałów lub orzechów...
he he a już Ci je chciałam na slodko polecać
Czesi robią je albo właśnie z mięskiem - gulaszem, albo w wersji na słodko, z owocami i śmietanką
ah raz, że narobiłaś mi smaka, a dwa że przywowłałaś kupę wspomnień tym wąteczkiem
Mam nadzieję, że wspomnienia dobre a moje knedliczki dalej w lodówce bo nie chce mi się za nie zabrać
19 września 2011 20:58 | ID: 641260
Kłamałam... doczytałam się, że te drugie z grzybami są a nie orzechami Wyglądały jak płatki migdałów lub orzechów...
he he a już Ci je chciałam na slodko polecać
Czesi robią je albo właśnie z mięskiem - gulaszem, albo w wersji na słodko, z owocami i śmietanką
ah raz, że narobiłaś mi smaka, a dwa że przywowłałaś kupę wspomnień tym wąteczkiem
Mam nadzieję, że wspomnienia dobre a moje knedliczki dalej w lodówce bo nie chce mi się za nie zabrać
tylko terminu spozycia pilnuj- bo zdecydowanie szkoda by było żeby się zmarnowały
a wspomnienia jak najbardziej pozytywne
20 września 2011 09:34 | ID: 641567
No i nowy pomysł na obiad mamy..
20 września 2011 11:37 | ID: 641700
Chodzę koło nich i nic to nowego nie wnosi. No, może jedynie to, że wczoraj wieczorem otworzyłam te zwykłe i ugryzłam na surowo, by sprawdzić jaką to ma konsystencję, smak itp... Rozumiecie
Dziś wieczorem coś mężowi z nich wymyślę... Dzieciom odpuszczę bo mam dla nich ryż z warzywami :)
20 września 2011 19:08 | ID: 642044
Mąż nie życzył sobie mięsnego dania a data knedliczków niebawem się kończy. Słuchając Waszych rad 3 kromki wrzuciłam na durszlak do gotowania na parze ale wpadłam na pomysł żeby spróbować w mikrofali! Słuchajcie - rewelacja!
Ja zajadam same z masłem na ciepło a mąż z masłem i przyprawione różniaście - jedne z czosnkiem, inne z papryką - niezłe są.
Ciekawe jak będą smakowały te z grzybami... Opowiem Wam niebawem
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.