Sernik na zimno z galaretkami
Składniki:
3 serki homogenizowane naturalne Pilos po 500g (do kupienia w Lidlu)
1 opakowanie żelatyny (na 1,5 litra płynu)
cukier puder do smaku (ok. 0,5 szkl - 3/4 szkl)
sok z 1 cytryny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka truskawkowa
1 woreczek mrożonych truskawek
Sposób przygotowania:
Na tortownicę o średnicy 26 cm.
1. Rozpuścić galaretkę wiśniową w 1,5 szkl wody. Przelać na szeroki talerz. Zostawić do zastygnięcia.
2. W drugim talerzu rozpuścić galaretkę agrestową również w 1,5 szkl wody. Zostawić do zastygnięcia.
3. Serki przełożyć do wysokiej miski, wymieszać mikserem. Dodać cukier i sok z cytryny, mieszać do rozpuszczenia.
4. Zastygnięte galaretki wiśniową i agrestową pokroić w kostkę.
5. Do serków z dodatkiem soku z cytryny i cukru ostrożnie i małymi porcjami (cały czas miksując) wlewać rozpuszczoną w połowie szklanki wody i ostudzoną żelatynę.
6. Do masy serkowej dodać pokrojone w kostkę galaretki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
7. Galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Do gorącej ! galaretki włożyć zamrożone! truskawki (można je przeciąć na pół).
8. Kiedy galaretka z truskawkami zacznie gęstnieć (nastąpi to bardzo szybko!), wyłożyć ją na masę serową i ponownie wstawić całość do lodówki.
9. Po zastygnięciu całości - degustować.